mladjen kaže:Oni su, da bi to ferceralo na svim stepenima prenosa kačili prikolicu na pogonski kardan, ali to mi izgleda komplikovano rastavljati traktor, pogotovo ako bi htio da isti dan kosiš, recimo, i voziš sijeno. Zato bi bilo dobro iskoristiti izlazno vratilo
tacnije i za jedno i za drugo .....nema vratila nema zadnjeg pogona :lol: pogon zadnjih tockova se ukljucuje na prednjem kraju (ista rucica kao na novijim serijama za ukljucivanje izlaznog vratila)......firemanpeter kaže:..... Kod tog traktora jest samo jedan kardan u sredini kako i ti kažeš, a taj se koristi ili za pogon zadnjih kotača ili za izlazno vratilo.....
:scratch mislim da nema problema sto se tice smjera, prevrces zadnji diferencijal kako ti odgovara, a ni ugaoni prenos nije problem jer diferencijali stoje pod uglom od 90 stepeni u odnosu jedan na drugogZJ kaže:Joe, zanimljiva ideja. Jesi li primjetio da ovaj srednji diferencijal okreće smjer kardana? Koliko mi se čini, prijenos bi trebal biti (zbog prijenosnog odnosa) Traktor => ulaz kardana =>poluosovina=>ulaz kardana na prikolici. No, u ovom slučaju samo fali još jedan kutni prijenos. Možda bi zgodno bilo uzeti mjenjač od auta s prednjim pogonom i poprečnim motorom, koji ima prirubnice za poluosovine (Z101 ima "mokre" poluosovine, pa taj mjenjač bi kompliciral stvar). Jedan izlaz poluosovine spojiti na ulaz kardana diferencijala na prikolici, a na drugoga ugraditi kočnicu (ko striček na ringišpilu ).....
nisam mislio bas na hidrodinamicki :| nego na nesto grublje....slicno kvacilu na motornim testerama, samo sa mnogo vecim precnikom zbog obodne sile (brzeg aktiviranja)ZJ kaže:Hidrodinamički kuplung, no kak bi radil na malim brzinama (ispod 1000rpm na Fendtu je "mrtav").
edosoko kaže:tacnije i za jedno i za drugo .....nema vratila nema zadnjeg pogona :lol: pogon zadnjih tockova se ukljucuje na prednjem kraju (ista rucica kao na novijim serijama za ukljucivanje izlaznog vratila)......firemanpeter kaže:..... Kod tog traktora jest samo jedan kardan u sredini kako i ti kažeš, a taj se koristi ili za pogon zadnjih kotača ili za izlazno vratilo.....