• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
G

GROF

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

POŠTOVANJE! dragome i vridnome forumašu; brane!.-

...pa uz dužno poštovanje!., ovako posloženi noževi - kopačice freze nemogu frezat., ovo kako je na slikici niš nevalja. ča se dešava?., pa freza neće u zemlju, ako je i malo tvdo tlo skače ko skakavac, dolazi do lomova križa kardana, pucanja šarafa čim su prišarafljene kopačice - noževi, pucanja lanca - prenosnika, pucanja zatezača lanca, ispadanje lanca iz prenosnika,... ma sto čuda.-

...pa kako sam već pisal., noževe - kopačice treba posložit spiralno., tj., prvi red nož., drugi red nož., ali na drugi šaraf., pa treći red nož., ali ponovo preskočimo jedan šaraf - mesto kadi se nož šarafi,...onako sistem svidra...

...bog!., čitamo se...

P.S. brane!., predlažem ti da se putem p.p. javiš našeme vridnome članu; arijanu., drito u tvornicu; hittner., pa da ti on poslika tamo noževe sa proizvodne trake freza., da vidiš iz prve ruke kako su posloženi noževi!...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Evo neke slike od TV sa kasonom:

TV-512

Obrisan neispravan link.

TV - 15 18

Obrisan neispravan link.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

e to su te zmije od traktora/kultivatora :mrgreen: ......ili "traktivator"
koliko vidim na ovim slikama, na prikolici je osovina ustvari zadnji dio traktora

e sad mi je nesto sinulo.....mozda bi se mogao staviti zadnji trap serije EX na prikolicu a pogon da dobija preko izlaznog vratila nove serije.... 400 itd. (zeleni TV) jer EX ima samo jedan kardan, i vrti se otprilike kao kardan izlaznog vratila na novijim serijama
i ako bi bilo male razlike mozda bi se moglo kompenzirati gumama na prikolici :roll:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

U pravu si Edo, ovaj 15 18 ti je u stvari 420ka. Ima isti diferencial, čak izlazno vratilo (kardan) ima i taj radi. Razlika je samo što ovaj "traktivator" ima produžetak od sredine do diferenciala. Oni rukavci nisu isti nego su širi kod prikolice. Na zavore mu idu šipke, felge su mu obrnute...

Što se tiče ovih starih TV, npr. PE 18. Nekad je jedan prolazio kraj mene pa sam slučajno zapazio da se mu kardan u vožnji (izlazno vratilo) okreče sasvim polako. Kod tog traktora jest samo jedan kardan u sredini kako i ti kažeš, a taj se koristi ili za pogon zadnjih kotača ili za izlazno vratilo. Tako ti ja rado vjerujem da bi se možda moglo to upotrebiti.

M

mladjen

Guest

Bravo, firemanpetre, dobro si ovo našao, najbolje bi bilo staviti na prikolicu 16" felne i gume sa ripnama, kao na traktoru. Kad bi nam neko, ko radi u fabrici, rekao koliki je prenosno odnos diferencijala, i ako ima neka brzina gdje se oba vratila vrte jednako, u toj brzini bi bilo moguće sve koristiti. Sad, u kjnizi pise da je snaga koja se može prenijeti izlaznim vratilom oko 10 kW, valjda je dovoljno. Oni su, da bi to ferceralo na svim stepenima prenosa kačili prikolicu na pogonski kardan, ali to mi izgleda komplikovano rastavljati traktor, pogotovo ako bi htio da isti dan kosiš, recimo, i voziš sijeno. Zato bi bilo dobro iskoristiti izlazno vratilo

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

mladjen kaže:
Oni su, da bi to ferceralo na svim stepenima prenosa kačili prikolicu na pogonski kardan, ali to mi izgleda komplikovano rastavljati traktor, pogotovo ako bi htio da isti dan kosiš, recimo, i voziš sijeno. Zato bi bilo dobro iskoristiti izlazno vratilo

Mladjen ti trebaš onda nabaviti ovakav traktor da imaš pogon na prikolici i da ujedno imaš kardan i hidrauliku za ostale priključke!

M

mladjen

Guest

Ovo bi bio trakmion, haha. Već sam kupio tv523, nema više mijenjanja, sad samo izvući što se više može iz njega

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Mladjen
Razumem ja tvoje namjere i veoma su zanimljive. Trebalo bi imat onaj sredinski diferencial od kamiona ili đipa pa ga ugradit na taj pogon prikolice, ili nešto slično. Ali nije taj diferencial baš zato.

B

belic0209

Guest

Pozdrav svima! Jel ima tko od vas regler od Ducatija na tv-u? I zna li itko od vas za neki ducan za djelove za Lombardinija (kultivator),cuo sam da ima neki dobar u Pazinu? Moze broj... :D Pozdrav!

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

firemanpeter kaže:
..... Kod tog traktora jest samo jedan kardan u sredini kako i ti kažeš, a taj se koristi ili za pogon zadnjih kotača ili za izlazno vratilo.....
tacnije i za jedno i za drugo :) .....nema vratila nema zadnjeg pogona :lol: pogon zadnjih tockova se ukljucuje na prednjem kraju (ista rucica kao na novijim serijama za ukljucivanje izlaznog vratila)......
kad odem kuci prikupit cu sve zupcanike, prebrojati zube, te staviti sve to na papir da vidimo kakav odnos imaju.....ipak "odočnom" metodom sam dosao do zakljucka da bi se moglo voziti samo u jednoj odredjenoj brzini :scratch (stepenu prenosa) ako bi se stavio diferencijal od nekog auta na prikolicu.....zbog trostepenog zupcanika u mjenjacu preko kojeg ide pogon i na vretenasti i na izlazno vratilo.....ovo je naravno nepouzdan zakljucak :oops: biti cemo sigurni kad se malo poigramo brojevima

M

mladjen

Guest

Odlično, Edo, ako imaš stare zubčanike, i sve to uslikaj, pa da vidimo dali se išta smisliti, više ljudi više zna, a ovdje nas ima dosta, vrijedi pokušati

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Šta mislite o ovoj varijanti?
Da na postojeći diferencijal, doda još jedan ali popreko okrenut. Redovno se veže sa kardanom i sve se okreće unutar diferencijala, ali slobodno bez opterećenja. Ali kad bi se osovina sa strane dodatnog diferencijala(plave boje) počeli da ga zaustavljamo(kočimo), krenula bi sila prenosa na kotače! Dovoljna je mala sila, jer je taj zubčanik mali, a planet diferencijala velik! Recimo staviti remenicu na nju, i preko nekog klinastog kajiša i španera davati mu opterećenje, kao što je rešeno kvačilo kod Honda motokultivatora, preko španera!I tako po potrebi se moglo uključivati pogon zadnjih kotača! Išli napred, ili nazad,,,sve jedno! Jedino treba paziti na smer kardana,levi - desni, pa tako okrenuti zadnji diferencijal(da planet dođe sa druge strane), da se kotači okreću napred!
Taj način koriste na ringišpilu,,,elektro motor radi,,,i kad onaj čika našpanuje jedan kraj diferencijala(kako se sećam preko neke gume), polako kreće ringišpil okretati!
Nisam mehaničar,,,i neznam dali je to izvodljivo, mislim spajanje dva diferencijala? :scratch
Šta mislite?

Pozdrav Joe! :mrgreen:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,515

Joe, zanimljiva ideja. Jesi li primjetio da ovaj srednji diferencijal okreće smjer kardana? Koliko mi se čini, prijenos bi trebal biti (zbog prijenosnog odnosa) Traktor => ulaz kardana =>poluosovina=>ulaz kardana na prikolici. No, u ovom slučaju samo fali još jedan kutni prijenos. Možda bi zgodno bilo uzeti mjenjač od auta s prednjim pogonom i poprečnim motorom, koji ima prirubnice za poluosovine (Z101 ima "mokre" poluosovine, pa taj mjenjač bi kompliciral stvar). Jedan izlaz poluosovine spojiti na ulaz kardana diferencijala na prikolici, a na drugoga ugraditi kočnicu (ko striček na ringišpilu :D).

Mladjen, nećeš me slušati, a već sam ti nekoliko puta spomenul: svi omjeri su ti poznati. Jedino neznam koliki je prijenosni omjer tog diferencijala koji imaš i na koju se stranu vrti njegov kardan. Uslikaj ga bolje i izmjeri prijenosni odnos, pa ćemo ti moći više pomoći.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

lako bi se izvelo blokiranje kucista diferencijala, jednostavnom trakom na kojoj je feroda koja bi se obmotala oko kucista diferencijala (kao rucna kocnica na nekim ursusima i zetorima)
mislim da bi to bila nepotrebna komplikacija..... :scratch jedino bi se mozda dobilo mekse hvatanje

mozda bi dovoljno bilo staviti neku frikcionu spojnicu (kvacilo) umjesto dodatnog diferencijala.......jos bi bolje bilo ako bi se moglo ustimati centrifugalno, koje bi hvatalo npr. ako proklize pogon na traktoru, nagazis na gas da dobijes obrtaje izlaznog vratila (aktiviras spojnicu) :roll:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,515

Hidrodinamički kuplung, no kak bi radil na malim brzinama (ispod 1000rpm na Fendtu je "mrtav").

Posljednje uređivanje od moderatora:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

ZJ kaže:
Joe, zanimljiva ideja. Jesi li primjetio da ovaj srednji diferencijal okreće smjer kardana? Koliko mi se čini, prijenos bi trebal biti (zbog prijenosnog odnosa) Traktor => ulaz kardana =>poluosovina=>ulaz kardana na prikolici. No, u ovom slučaju samo fali još jedan kutni prijenos. Možda bi zgodno bilo uzeti mjenjač od auta s prednjim pogonom i poprečnim motorom, koji ima prirubnice za poluosovine (Z101 ima "mokre" poluosovine, pa taj mjenjač bi kompliciral stvar). Jedan izlaz poluosovine spojiti na ulaz kardana diferencijala na prikolici, a na drugoga ugraditi kočnicu (ko striček na ringišpilu :D).....
:scratch mislim da nema problema sto se tice smjera, prevrces zadnji diferencijal kako ti odgovara, a ni ugaoni prenos nije problem jer diferencijali stoje pod uglom od 90 stepeni u odnosu jedan na drugog
ZJ kaže:
Hidrodinamički kuplung, no kak bi radil na malim brzinama (ispod 1000rpm na Fendtu je "mrtav").
nisam mislio bas na hidrodinamicki :| nego na nesto grublje....slicno kvacilu na motornim testerama, samo sa mnogo vecim precnikom zbog obodne sile (brzeg aktiviranja)

ali se slazem s tobom da takve sprave zahtijevaju obrtaje sto izlazno vratilo nema, prema tome to je samo ideja.....fino bi bilo kad bi bilo :blackeye

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

edosoko kaže:
firemanpeter kaže:
..... Kod tog traktora jest samo jedan kardan u sredini kako i ti kažeš, a taj se koristi ili za pogon zadnjih kotača ili za izlazno vratilo.....
tacnije i za jedno i za drugo :) .....nema vratila nema zadnjeg pogona :lol: pogon zadnjih tockova se ukljucuje na prednjem kraju (ista rucica kao na novijim serijama za ukljucivanje izlaznog vratila)......

Još tačnije, izpod sedala je ručica kojom se odabira sledeče:
- uključen pogon (3 brzine), isključeno vratilo
- uključeno vratilo(2 brzine), isključen pogon

U tom zadnjem diferencialu od PE 18 je znači menjač brzina koji bi možda koristil za tu prikolicu sa pogonom.

Danas sam ugradijo dodatne utegove iznutra 2 felge. Te sam felge stavijo na zadnji kraj traktora jer mu tu fali težine.
Tako mu je sad vani uteg 50 a iznutra 25 kg.

JgnBipmkDgPz8kVf.v.jpg

DK17591TwiKsGsBp.v.jpg

AlPAE8vg2p7ODgqg.v.jpg

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh