• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mrki_grapska

Član
Tu od
25 Srp 2013
Poruka
107
eh i to sam probao al nisam napisao ulje ide al sad kojim pritiskom mora da ide meni se ono ne cini jak pritisak ili mora tako. nista sad idem da pogledam i tu glavu ako nista kupujem drugu i probam. lijep pozdrav
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
Možda da si prije nego što si se upustio u to probao razmišljati ovako: Sjest na Tomeka malo se provozati i osijetiti kakav je na volanu, pa onda sjesti u neki običan auto, malo provozati. Pa na osnovu ta dva iskustva usporediti koja je razlika između ta dva vozila. Vjerujem da si mogao zaključiti da je razlika velika (odnosno da je Tomek puno teži na volanu od osobnog vozila) Prema tom može se zaključiti sljedeće: 1. ta pumpa od merca je samo jedan segment (uređaja za upravljanje), tu dolazi vjerojatno neka kutija volana, neke poluge volana, spone, zglobovi. Sve to čini uređaj za upravljanje. 2. Ta pumpa u kombinaciji sa ostalim sklopovima zadovoljava svoju ulogu (sile, snage). Uzeti samo jedan segment iz jednog uređaja i montirati na sasvim drugačije koncipirano vozilo (gdje je potrebna puno veća sila, snaga) da bi to funkcioniralo. Čini mi se malo upitnim???? Ali zašto ne!!! Nadam se da si skužio poantu napisanoga. :(think):
 

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Abarth je nešto naslutio, a ja gruntam o tome..

Ako ovo sivo crijevo nije predviđeno za hidraulične sustave, moguće da se u njemu radi vakuum ili ga je ATF ulje nagrizlo, rastopilo gumu i sad radi cirkus po sustavu..
Provjerio sam na svojem modelu i crijeva su dobro spojena..


Brgud, prema mojim probama volana, odmah se na licu mjesta prepozna radi li servo ili ne. Kod mene je došlo do pucanja poklopca glave pod opterećenjem jer mi je tokar skinuo previše.. Novi je u izradi, kod drugog (sporog) tokara..

LP
 

mladen_60

Član
Tu od
15 Ruj 2013
Poruka
62
Pozdrav
Ovo je moje prvo pisanje pa ako nešto krivo napišem nemojte se ljutiti. Prije nekih dva mjeseca kupio sam Tomu vinkovića 521 http://poljoprivredni-forum.com/album.php?albumid=529 Stanje je bilo takovo kao što se vidi. Uz traktor sam dobio prikolicu.frezu, dva pluga, prskalicu i drljaću. Cijena 2000€ . Nakon registracije napravio sam nosać pluga (poteznicu) promjenio semering na hidraulićnoj pumpi i pokušao orati. Poslije pucanja crijeva od hidraulike koje sam zamijenio drugi dan uspio sam poorati pola jutra njve (nesmijem ni reći kako:icon_lol:) . Nakon toga sam poorao dvije bašte i to je bilo relativno dobro. Ne iskaće iz brzina i dobro vuće, dubina oranja 23 cm širina zahvata 22 cm. E a sada pitanje: kada upalim traktor on radi dobro i ne gasi se na leru. Ako oćepim gas do daske i vozim tako ili dok orem pa jaće ugrijem traktor na leru se gasi. Kada sam nadosipavao gorivo u rezervar za vrijeme oranja primjetio sam da je rezervar vruć pošto ventilator ispiruje cilindar direktno u rezervar. Da li postoji neka pregrada između motora i rezervoara koja bi to sprjećavala jer pretpostavljam da mi gorivo postane pretoplo i samim time i prerjedko. Molio bih vaše komentare.

Pozdrav
 
Posljednje uređivanje:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,290
mladen_60 pozdrav i dobro došao!

Mene ovo nakako vuće na probleme sa ventilim,
provjeri zator na hladnom motoru
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
. E a sada pitanje: kada upalim traktor on radi dobro i ne gasi se na leru. Ako oćepim gas do daske i vozim tako ili dok orem pa jaće ugrijem traktor na leru se gasi.

Pozdrav
tu je problem u visokotlačnoj pumpi , kad se ugrije ne može postiči tlak .
Pronaj je ohaditi hladnom vodom pa probaj startati .
Samo ne poljevaj po cilindru ili glavi ..samo pumpi
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Vidim raspravu oko, mrkijevog serva, pa da i ja kažem nešto. Takav servo imam ugrađen kao i dosta drugih na svom 730 i radi ekstra. Što se tiče tih problema u ovom slučaju, osobno skromnog razmišljanja naj više sumnjam, na glavu volana, da možda nije što zaj.....bao, prilikom stavljanja inverzije. Moj prijedlog je da raskopča i pumpu i glavu, neskidajući s traktora, raskopčaj glavu od krajnice pa probaj znači na prazno okreće li se lako volan. Da se nisu sasule kugle u cilindru glave koje mogu blokirati klip u glavi. Dobro se koncetriši i polako od pumpe preko crijeva, do glave, i naći će se riješenje. Do remenice i samog prenosa nije sigurno, i kod mene je na orginalnoj remenici, i radi bez problema, i pumpa i glava imaju svoj sigurnosni ventil i ne sekiraj se. Pozz.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
# Markec nisi skužil poantu mog posta, ali nema veze.:icon_rolleyes:

# Mladen_ 60 Čestitke za kupnju Tomeka sa podosta priključaka a i cijena koju spominješ je čisto OK, čak super dobra (ak je istinita ?). Sad kad si probao malo s njim raditi vidio si neke nedostatke, koje ćeš polako otkloniti i popraviti. Dobro bi bilo napraviti jedan kompletan servis. Jer onaj ko prodaje ne vjerujem da je dva dana prije prodaje (nešto previše uređivao traktor). Trebat će ti malo više vremena da se upoznaš s strojem, i da ga dovedeš u uporabno stanje bez većih problema. Sretno!!:(happy):
 
G

GROF

Guest
Lip pozdrav i dobro nam došal forumašu i moj imenjače; mladen_60@!

Čestitke na tvojoj kupovini traktora tome i priključaka za istoga!, jedna je od stariji, ALI dobri serija., uz lagano delo i dobro održavanje još će se tvoj tome punooo nadelat.-

Evo da ja napišem par besed - pisane štorije mog mišljenja u svezi tvog problema., ovako, ča se tiče grijanja nafte?, grije se na svim takovim traktorićima - svim serijama, to je čak jako dobro po zimi - velikoj ladnoći jer se neće gorivo smrznut. Navodiš da TI je nafta jako vruća pa je onda slaba traktorić, slabo vuče. Vjeruj da to nema veze sa vučom traktorića., ako je problem sa vučom ili startovanjem motora onda je to problem motora - starosti istog, uz sam motor tu je dizna i još punooo sitnic svakakovi.-

Postavil si pitanje jel postoji nekakova pregrada izmedju motora i rezervoara nafte?, odgovor je DA, postoji., ljudi - vlasnici - korisnici traktorića znali su stavljat bakelit izmedju i problem grijanja nafte rješen.-

Lip pozdrav SVIM-a, čitamo - pišemo - pomažemo se, Bog!, Vaš grof
 

mladen_60

Član
Tu od
15 Ruj 2013
Poruka
62
Kad sam kupio tomicu puštao je na glavi. To sam ušlajfo, podbacio podloške, podesio kompresioni prostor, podesio ventile na 0,2 oba upalio motor ostavio ga da radi i poslije toga da se ohladi pa ponovo provjerio zazor i dotegnutost klackalice. Cilindar je dobar i nema zazora kao da je novi (iako znam da nije) i karike su u dobrom stanju. Od viška glava ne boli pa ću još jedanput provjeriti ventile.

Kada se ugrije nema problema sa paljenjem, pali na zub i kad je vruć i kad je hladan jedino se vruć gasi na leru. U svakom slućaju planiram mijenjati uložak dizne i elemenat pumpe kada to financije budu dozvoljavale bez obzira u kakovom su stanju. Možda to riješi problem.
 

malitomo

Novi član
Tu od
10 Stu 2013
Poruka
16
pozdrav svima ja sam novi na forumu imao sam i ja taj problem majstor postelovo ventile i sad radi kako treba:(y):
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Brgud, shvatio sam post vrlo dobro. Iz vlastitog iskustva znam da se volan sa servom na tomici okreće malim prstom kad je traktor neopterećen. Sve ostalo je neki problem u sustavu.. Hoću reći da se vidno osjeti razlika kad servo radi ili ne radi. Jedino što se motor na leru malo više muči zbog servo pumpe..

LP
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
DSCF8933.jpg

potrudi se ti još malo oko ovog nosača, volan je to.......

gašenje na leru; najvjerovatnije pumpa, moguće i regulator (podešenost ili plastični držač kuglica)
brizgaljku i pumpu prvo planiraj provjerit, nemoj bacat pare samo da bi ih eliminisao kao uzroke nečeg nepoželjnog
 

mrki_grapska

Član
Tu od
25 Srp 2013
Poruka
107
edo u svakom slucaju hvala naravno jos cu se time pozabavit to je sad primitivno dok sve ne ispitam a poslije idu ojacanja i sve to sto treba doci i ovako je jako al ipak sto ti kazes to je volan.

tomotraktor: Vidim raspravu oko, mrkijevog serva, pa da i ja kažem nešto. Takav servo imam ugrađen kao i dosta drugih na svom 730 i radi ekstra. Što se tiče tih problema u ovom slučaju, osobno skromnog razmišljanja naj više sumnjam, na glavu volana, da možda nije što zaj.....bao, prilikom stavljanja inverzije. Moj prijedlog je da raskopča i pumpu i glavu, neskidajući s traktora, raskopčaj glavu od krajnice pa probaj znači na prazno okreće li se lako volan. Da se nisu sasule kugle u cilindru glave koje mogu blokirati klip u glavi. Dobro se koncetriši i polako od pumpe preko crijeva, do glave, i naći će se riješenje. Do remenice i samog prenosa nije sigurno, i kod mene je na orginalnoj remenici, i radi bez problema, i pumpa i glava imaju svoj sigurnosni ventil i ne sekiraj se. Pozz.

e sad nisam imao vremena da ja rasklopim glavu i to sam prepustio ocu on kaze da je neki dio kuglica bio rasut ima ih sve ukupno 22. Jeli one idu na onaj navuj u glavi? a sto se tice volan nije bio tezak moglo se upravljati. cak sto vise meni se bez pumpe znaci kad odpojim pumpu od njega cinio dobar bolji od originalnog.I na koji nacin da vratim te kuglice. lijep pozdrav
 

brane30

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
533
ajde da malo temu ozivimo di su vam zimske pripreme i alati jos malo pa cemo svi biti bijeli ? :icon_weed:
MOLIMO SLIKE
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Ako su ti se kuglice bile rasule, vjerojatno je tu problem, nisu dobro vraćene, joj neznam kako da ti objasnim, ja to znam posložiti, ali kako ti objasniti tu je problem:mur: Moraš skinuti, i rastaviti glavu, izvaditi cilindar, unutra ima onaj žljeb, kao mali oluk, znači, započneš uvrtati puž i ubacuješ po jednu kuglicu kako zavrćeš puž, tako ubacuješ kuglice, ali znači kuglice uvijek idu samo u jednom smjeru, nesmije ti nijedna preskočiti ili ispasti, kada to poredaš vratiš onaj limić što drži da se kuglice ponovo ne raspu, i sve ponovo spakuj. Ima tu nekih detalja oko rastavljanja glave ali stvarno neznam kako ti objasniti, vjerojatno ti otac zna ako su mu se bile rasule kuglice. Ako imaš skype moje ime perica.sicanica, mislim da bi ti tako lakše objasnio, slobodno zovi ako mogu pomoći. LP:icon_thumright:
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

mrki_grapska

Član
Tu od
25 Srp 2013
Poruka
107
ajde pokusat cu jos jednom nebi meni vjerovatno bio problem ubaciti te kuglice al neznam kako da izvadim cilindar sve okolo sam rasklopio samo jos fali da on izadje al neznam kako. Izvucem ga do nekle ali onda zapne kao da ima neki osigurac da mu neda izaci. Ako bi mi mogao objasniti bio bi ti jako zahvalan. pozdrav
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Na onoj poprečnoj osovini gdje je zavrnuta, poluga na koju sa kači krajnica, imaju četiri šarafa, za ključ 13. odvrni sva četiri. Na toj istoj osovini s druge strane odvrni šaraf -ključ 19, i na istoj osovini pogledaj s strane gdje je bio taj šaraf, ima otvor za inbus -6., (a da si prethodono s gornje strane na glavi odvrnuo ona četiri šarafa), znači polako odvrći taj inbus ključem ( u stvari vidjećeš odvrćeš tu osovinu) i ona če se sva izvući na stranu, a ti potom rukom izvučeš cilindar napolje, i poredaj te kuglice uredno i osiguraj, zatim istim redosljedom sklapaš. Kada se rastavi biti će ti puno jasnije. Ništa netreba silovati da ne oštetiš cilindar, treba sve da ide glatko. Pokušaj ako ne ide pošalji mi broj telefona na PP nešto ćemo skontati. Pozz.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

isalopek

Aktivni član
Tu od
15 Ruj 2010
Poruka
526
Pitanje, kako najlakše izvaditi bakrene podloške koje se nalaze ispod dizna u motoru tome 731? Naime, kad sam ih vadio prošli tjedan ta jedna dizna je bila dosta čađava i iznad, što je znak da ne brtvi dobro bakrena podloška, a nju ne mogu nikako izvaditi, kao da se zapekla?!? Druga podloška od dizne ide bez problema
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh