• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulična pumpa

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
evo kak to izgleda

mislil sam slozit na isti nacin kak je slozeno i za prekidanje vrtnje diska
trebam dva kratka crijeva i jedan isti prekidac tak da iz pumpe ne ide direkt pritisak na ticalo nek prije u taj prekidac koji ima dva polozaja 1 pritisak ide ko i do sad na ticalo i 2 da pritisak ide nazad u rezervoar

Posljednje uređivanje od moderatora:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kad disk dođe u max. bočni položaj dijelom kotačića nalegne na tamo neki naslon .
Taj kotačić pomakne razvodnik u srednji položaj .
Kad ticalo dotakne prepreku pomakne razvodnik u položaj koji odmakne disk od prepreke
Ti isto možeš to simulirati tako da ticalo pritisneš prema disku , tu ga nekako fiksiraš i miran si .
mislil sam slozit na isti nacin kak je slozeno i za prekidanje vrtnje diska
trebam dva kratka crijeva i jedan isti prekidac tak da iz pumpe ne ide direkt pritisak na ticalo nek prije u taj prekidac koji ima dva polozaja 1 pritisak ide ko i do sad na ticalo i 2 da pritisak ide nazad u rezervoar
Ovo je svakako bolja kombinacija , sigurnija itd. , toplo preporučam
Možda umjesto ove kako ju zoveš prekidač ugradi obični (obični hidraulički) kuglasti ventil 3/2 odnosno s tri izvoda (trebalo bi biti jeftinjie i ), jednim položajem ulje ide prema ticalu a u drugom ulje ide prema rezerveru .
Svakako zadrži ovaj lanacradi sigurnosti da ne bi pokosio nešto neplanirano

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
ako sam ja dobro shvatio sistem rada ovog razvodnika na disku on ima tri položaja .
znaći ima :-ticalo slobodno
-ticalo pritisnuto
-kotačić na ticalu pritisnut a ticalo slobodno

dakle kad je ticalo slobodno (pol.1) hidraulika gura disk prema van do položaja 3 dok ne nalegne na kotačić koji vraća ulje u razvodniku u povrat
kad naiđe na prepreku ticalo se pomakne (pol.2) i hidraulika pomiće disk ulijevo sve dok je ticalo stisnuto, kad se ticalo pusti postupak se ponavlja a sve dok se nestisne kotačić kad cilindar prekida rad u tom položaju

dakle ono što sam vas pitao, što ste vezali disk ili ticalo
na slici vidim da ste vezali disk i na taj način silite hidrauliku, tj tko če biti jači , lanac ili cilindar tj. sigurnosni ventil na hidraulici (to je onaj čudan zvuk u pumpi)

dakle probajte ono što vam kažem pomaknite rukom ticalo i vidjet ćete što će biti, disk se može (pomicanje) zaustaviti u bilo kojem položaju, dakle treba vezat ticalo a ne disk

ali ne vezati ga dokraja nego negdje u srednjem položaju (otprilike kako stoji kad ga pritisne valjčić)

zgodno bi vam bilo stavit nekakav španer između povrata na hidromtoru i ticala (samo ideja)

pokušat ću nacrtat što mislim

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
[img=http://imageshack.us/thumbnmail.png]
[img=http://img179.imageshack.us/img179/6582/22102010371.th.jpg]

dakle ovo je otprilike moja ideja ,ovakav nekakav španer stavite na mjesto crvene crte
stežete ga sve dok nekrene lijevo, kad krene lijevo i dođe u željeni položaj samo ga malo popustite, tek toliko da cilindar popusti pritisak , ali ne toliko puno da se pokrene udesno

pripazite na zvuk pumpe, ona će vam reći jeste li rasteretili hidrauliku

i ko kaže da je messis skup, evo ovo je 20tak kn:finga:

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
lanac sluzi samo za vezanje kad je kardan iskopčan tj za transport to nije problem nego ocu da mogu malčirat recimo grmlje kukurozovinu travu idr gdje ne treba bocni disk koji samo smeta a moze se i zakvacit i slomiti a da se rotor malčera okrece

vec sam dobio danas ideju s kuglastim ventilima od vodovoda a ovo sa spanerom je isto dobro jel sam bas malo detaljnije pratio kako radi ventil na disku samo kad se ticalo rukom gurne u krajni ljevi polozaj{sklopljeni} onda pumpa ruzi a ima dosta hoda gdje je sve sklopljeno a nist ne ruzi jedino treba nekaj smislit kak fiksirat ticalo spaner ili zica sve se izmakne treba nest navarit gore

ok to smo rjesili hvala na trudu i odgovorima

i jel bi neko iso u samogradnju neceg slicnog mislim da se ne isplati eventualno kupit pumpu motor i ventil na ticalu

ili slozit na zracni cilindar i rucno ukljucivanje pomaka

ili kosnja redova ko i do sad a u redu herbicid a moze se zmontirat na postojeci malčer sa motorom od nekog auta za špricanje stakala ili bacva 100lit i mlaznica na stangi sa zastitnim zvonom

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
lanac sluzi samo za vezanje kad je kardan iskopčan tj za transport to nije problem nego ocu da mogu malčirat recimo grmlje kukurozovinu travu idr gdje ne treba bocni disk koji samo smeta a moze se i zakvacit i slomiti a da se rotor malčera okrece

vec sam dobio danas ideju s kuglastim ventilima od vodovoda a ovo sa spanerom je isto dobro jel sam bas malo detaljnije pratio kako radi ventil na disku samo kad se ticalo rukom gurne u krajni ljevi polozaj{sklopljeni} onda pumpa ruzi a ima dosta hoda gdje je sve sklopljeno a nist ne ruzi jedino treba nekaj smislit kak fiksirat ticalo spaner ili zica sve se izmakne treba nest navarit gore

ok to smo rjesili hvala na trudu i odgovorima

i jel bi neko iso u samogradnju neceg slicnog mislim da se ne isplati eventualno kupit pumpu motor i ventil na ticalu

ili slozit na zracni cilindar i rucno ukljucivanje pomaka

ili kosnja redova ko i do sad a u redu herbicid a moze se zmontirat na postojeci malčer sa motorom od nekog auta za špricanje stakala ili bacva 100lit i mlaznica na stangi sa zastitnim zvonom

pa zavari dvije karike na koje češ nataći španer i na španer stavi kontramaticu:madmana:

nebih se složio da se samogradnja neisplati

torpedova hidropumpa košta 700-1100kn , ursusa 5ookn ,hidromotor u RS košta cca 1500kn (kodnas neznam), crijeva neznam cijenu, ali mislim da 2-3000kn max nešto slično kao na onom filmiću s kosilicom naprijed na feder
zašto bi sve bilo automatski
zašto nebi pomak u radni položaj bio ručni
a snage recimo torpedo ima dosta, ako je pumpa 27l pritisak 170 bara znaći snage ima cca 6kw što je više nego dosta za nož recimo 60cm.
i gore gumu od bicikla ,feder i deri
ručicu kipe ugornjem položaju fiksiram , na utičnicu kipe spojim kosilicu a na mjerač ulja spojim povrat
jeftino???

a koliko košta disk i hidraulika za njega u messisu
a treba onda imati i meessisov malčer, a ne megaing za 6oookn
a vaš je 20t kn malčer +20tkn disk

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
krki , kuglasata od vodovoda nije dobra ... mogla bi se razletiti od pritiska
Ako smanji pritisak na desetak bara onda bu dobar kuglasti :rolfer:

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
ma dok sam ja 2006 kupil malčer nit sam znao da postoje diskovi niti ga je bilo u proizvodnji pa kad sam malčer vec imao novi šteta je bilo nakarabuditi nest gore neznam mozda bi bilo dobro ali meni se vise ne eksprimentira a i treba mi nest kaj bu dugotrajno a ne da moram stalno cackat po tome

da imam mega ing malčer iso bi na samogradnju hidromotor spojen na hidrauliku traktora i rucno ukapcanje odmicanja a feder vracanje

u svakom slucaju bas me zanima jel neko vec nekaj napravio po tom pitanju

ja kad radim stalno gledam unazad jel ako previse prides vocki zahaklas i ode ,,nista nije savrseno

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
da imam mega ing malčer iso bi na samogradnju hidromotor spojen na hidrauliku traktora i rucno ukapcanje odmicanja a feder vracanje

ja kad radim stalno gledam unazad jel ako previse prides vocki zahaklas i ode ,,nista nije savrseno

pa ja imam nešto u planu,evo zasada sam pronašao novi hidromotor cijena cca 160E ,zupčasti, sad moram smislit prijenos, a ostalo mislim da je lako

ima ona slika što sam postavio kako je to čovjek napravio ali na ljudski pogon,
što nije loše, košta tisučak kuna a obavi ohoho posla, jedino što treba jedan čovjek više,
ali kad se uzme recimo da je dva sata više nego dosta za hektar, to nije puno
ja sam ove godine trimerom radio sličan posao nekih 10-12 sati (i sjebo trimer)

a zašto stalno gledaš nazad? ako već neznaš ravno vozit i držati pravac napravi si naprijed ,kao nekakvu letvicu ili elastičnu šipku (neznam kako da objasnim) koju kad dođeš u vočnjak postaviš tako da ti dotiće voćku kad si na pravom putu, i onda se zavališ u sjedalo i piči, samo gledaš u letvicu
puno će te manje vrat boljeti

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
ma i to sam vec cuo za tu letvicu kaj bi mi pokazivala razmak nije losa ideja

malčer i sve oprano i ceka proljece

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Opet problemi sa hidraulikom ,ali na drugom traktoru. Na traktrou je zupcasta pumpa EHC P200, na ler gasu ne podize prikljucak , tek na nekih 1000 okretaja, akd ase zagrije treba i vise, mislim da se radi o ishabanoj pumpi. jesam li u pravu i st raditi isplati li se to servisirati ili novu da nabavim, nadamse da pumpe in+maju univerzalne prihvate i konusne osovine za zupcanik.Dakle pitanje je dali je do pumpe (filteri usisni vod provjereni) i dali popravljati ili novo, hvala.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Sve govori da je pumpa ,ipak...
Pravi test je ako se makne cijev na pumpi , postavi maometar i paralerno sigurnosni ventil.
Polako dižeš sigurnosni do max. radnog tlaka na sustavu .
Ako pumpa ne valja ulje se tada brzo grije , naročito pumpa ..vruča da je ne možeš držati rukom .
Kad se zagrije do te temperature pritisak počne padati , to je to ..gas po novu .
Reparatura , ne bi se štel mešat ..i ne bi je sebi nikad dal reparirati .
A ti napravi kako te ubjede majstori

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Hvala Puknuti, ja je vec skinuo, a nisam je testirao sa manometrom, vidim da osovina ima lufta lijevo desno, i kad sam je skinuo nasuo ulja u usisno crijevo, a rukom okretao zupcanik na osovini pumpe, malo je bilo teze prestom zadrzati ulje da ne izađe, otrpilike pri jednom okretaju u sekundi, znaci da je pumpa pri tim okretajima propustala (nije izbilo ulje ispod prsta, koji sam uspio sa poteskcom drzati na tlacnoj cijevi).

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Hvala Puknuti, ja je vec skinuo, a nisam je testirao sa manometrom, vidim da osovina ima lufta lijevo desno, i kad sam je skinuo nasuo ulja u usisno crijevo, a rukom okretao zupcanik na osovini pumpe, malo je bilo teze prestom zadrzati ulje da ne izađe, otrpilike pri jednom okretaju u sekundi, znaci da je pumpa pri tim okretajima propustala (nije izbilo ulje ispod prsta, koji sam uspio sa poteskcom drzati na tlacnoj cijevi).
onda je 100% , daj je slikini da viidm prihvat (ako si u prilici , nije nužno )..
Vodi brigu samo da bude pumpa s ležajem , kugličnim ležajem kod vratila .
Ako je zupčanik direkt na vratilu pumpe mora biti ležaj (morao bi)

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Pumpu sam skinuo i iz radoznalosti otovrio i vidljivo je ostecenje ka kucistu (zupcanici se usijekli u kuciste) a i zupcanici sa bocnih strana su se poderali. Osovimna pumope je imala lufta lijevo desno, a nije ni cudo kad upoce nema lezajeva, nego osovina prolazi korz kuciste (aluminijsko deklo). Pronasao sam nekakvih pumpi na crnom trzistu (150-200EUR) 19cm3 kakva je ova, marke rextrot, ali nikako da upasem smjerove, usisni i tlacni vod, pa sam morao kupiti u trgovini parkerovu za 250 EURA. Sutra je ugrađujem , prije tog moram promijenjti ulje i filter ako ga nađem , da nebi opet bilo zamjene pumpe.
Samo da dodam da su zupcanici napravili ostecenje kucista u dijelu vrhova zuba, a ne sa boka, tako da smatram da tu spasa nema.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Pumpu sam skinuo i iz radoznalosti otovrio i vidljivo je ostecenje ka kucistu (zupcanici se usijekli u kuciste) a i zupcanici sa bocnih strana su se poderali. Osovimna pumope je imala lufta lijevo desno, a nije ni cudo kad upoce nema lezajeva, nego osovina prolazi korz kuciste (aluminijsko deklo). Pronasao sam nekakvih pumpi na crnom trzistu (150-200EUR) 19cm3 kakva je ova, marke rextrot, ali nikako da upasem smjerove, usisni i tlacni vod, pa sam morao kupiti u trgovini parkerovu za 250 EURA. Sutra je ugrađujem , prije tog moram promijenjti ulje i filter ako ga nađem , da nebi opet bilo zamjene pumpe.
Samo da dodam da su zupcanici napravili ostecenje kucista u dijelu vrhova zuba, a ne sa boka, tako da smatram da tu spasa nema.
Eto i sad vidi jel se isplati reparacija , treba promjenti sve osim prednjeg i stražnjeg poklopca , zamjenski dio , bla,bla ,bla .
Pumpi nije problem promjeniti smjer , treba samo pripaziti da ulje tlačne strane koje pobjegne preko ležajeva završi na usisnoj strani .

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Eto i sad vidi jel se isplati reparacija , treba promjenti sve osim prednjeg i stražnjeg poklopca , zamjenski dio , bla,bla ,bla .
Pumpi nije problem promjeniti smjer , treba samo pripaziti da ulje tlačne strane koje pobjegne preko ležajeva završi na usisnoj strani .

nije mozda tebi problem promjeniti, ali ovi majstori kod mene kao da su magistri strojarstva, ne daju sa sobom pricat, prave nauku od svega kako bi to mogli dobro naplatiti, tako da mo žao te pume rextrot od 150 EURA koju je trebalo pripasati, pa sam uzeo ovu parker sa pravim smjerom.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
A ta nova jel ta ima kuglični ležaj kod vratila ili nema ?
Pumpe koa nema kuglični ležaj ne bi smjela biti ugrađena tako da ima radilanih sila na vratilu.
Dakle ne bi smjela biti pogonjena remenom , zupčanicima , lancem itd.
Kako je to švabi promalno nemam poima , možda se već netko igrao majstora oko pumpe .
Ma nema veze , sad je kako je ..udri ti po gasu i sretno .

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
A ta nova jel ta ima kuglični ležaj kod vratila ili nema ?
Pumpe koa nema kuglični ležaj ne bi smjela biti ugrađena tako da ima radilanih sila na vratilu.
Dakle ne bi smjela biti pogonjena remenom , zupčanicima , lancem itd.
Kako je to švabi promalno nemam poima , možda se već netko igrao majstora oko pumpe .
Ma nema veze , sad je kako je ..udri ti po gasu i sretno .

Nisam siguran ima li lezaj, sad je gotovo, nadamse da ce izdrzati 5000 rs, dalje mi netreba

Najnoviji postovi

Na vrh