• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Bum, moram.
Ali viš kak niš ne stignem, prikolica, pa kuka, posla prek glave imam. Neznam kak bum to sve stignul 🙂🍺🍻🎻🎸🎸🎸❄️☃️⛄⛄

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Jučer dojdem doma i nemam kratka svjetla na ferkiću. Pozicija i duga svjetla rade. Skidam filter ulja (to me ubija) i u potragu kaj se dešava sa osiguračima. Osigurač za kratka svjetla je u gornjoj kutiji. Otvorim ju, a ono osigurač ispao iz ležišta. Pokušao sam ga vratiti, ali gle vraga on slabo drži i ispada i dalje. Odoh po naočale i bateriju i onda ustanovih da je gornji limić kontakta labav. Pokušam sa savinuti prema dolje, a on otpadne od veselja. Sreća pa je taj osigurač iza kučišta filtera pa nemaš prostora odšarafiti gornji šarafić koji drži žicu. Kmica se počela polako spuštati, a moja nervoza rasti. Dobro kaj sam imal jedan osigurač na žici u rezervi koji sam namontiral. Malo sam pobrusil poklopac kučišta kaj sam žice i osigurač mogel izvuči van i zašarafiti poklopac. Sada kratka svjetla rade, ali ja nisam zadovoljan rješenjem. To im je velika boljka jer gore mjesto za osigurače nisu mogli pronajti. Pročital sam da su se već mnogi na to žalili. Imam u planu to popraviti na način da postojeće osigurače zamijenim ubodnima i da sve to preselim nekamo u kabinu. No za to bude trebalo štukati sve žice, a to je novo veliko veselje. Kak ih je najbolje nadoštukati? Luster spojnice ili jednostavno omotati žice i staviti termo bužir ili neko treće rješenje? Kakvo kučište osigurača staviti? Mislil sam pronaći nekakvo od auta. Moram pronaći i prikladno mjesto u kabini. Negdje mi je ostalo u sjećanju da je netko to stavil pod krov, ali mi se to ne dopada jer se nema kuda provući žice.
Uglavnom novo veselje, pa ako ima tko kakav savjet unaprijed zahvaljujem.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Najjača solucija, luster spojnice i na žice staviti tuljke ili zalemiti žice pa s termobužirom zaštiti ili još jedna solucija koja nije loša, zafrkat žice pa ih omotat sa izolirkom i onda ih još sa vezicom stisnut to mi se dosta dobro pokazalo makar je estetski malo neprihvatljivo :D
I obavezno ubodni osigurači kak si i navel ;)
EDIT:
Ovakva se kutija meni dosta dobro pokazala
kutija-za-osigurace-za-traktor-i2-28816.jpg

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
ja nisam zadovoljan rješenjem. To im je velika boljka jer gore mjesto za osigurače nisu mogli pronajti. Pročital sam da su se već mnogi na to žalili. Imam u planu to popraviti na način da postojeće osigurače zamijenim ubodnima i da sve to preselim nekamo u kabinu.
A nisu baš ni bolje mogli najti zato su ih tu nasadili.
No za to bude trebalo štukati sve žice, a to je novo veliko veselje. Kak ih je najbolje nadoštukati? Luster spojnice ili jednostavno omotati žice i staviti termo bužir ili neko treće rješenje?
Ja bi treče rješenje napravil.
Cvikcange i sve ispočetka napraviti kak treba.

Kakvo kučište osigurača staviti? Mislil sam pronaći nekakvo od auta.
Imaš kod Ferenčaka kučišta za novi tip osigurača.
6 polne kutije trenutno nema ali ima 12 polna, mislim da sam ja uzel zadnje dvije, ali po mojem ni ne treba tolike osigurače.
Ima 8 polna ili kaj bi mo mojem možda i bolje bilo dvije 4 polne.

Moram pronaći i prikladno mjesto u kabini. Negdje mi je ostalo u sjećanju da je netko to stavil pod krov, ali mi se to ne dopada jer se nema kuda provući žice.
Uglavnom novo veselje, pa ako ima tko kakav savjet unaprijed zahvaljujem.
Na suhom bu ima najbolje, tu nema spora oko toga.
Nisam probal ali mislim da bi se ovdje dale uglazbiti dvije kutije po 4 pola. Jedna lijevo, jedna desno ili možda obje desno.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Najbolje ti je stavit termo stopice i termo bulžir sa ljepilom, onda znaš kaj imaš😉🍺
Jer samo najbolji tretman ide za raketu.
De ima takvih spojnica za kupiti??😍
To ak se ne varam se samo sa upaljačem zagrije i bude ko neka vrsta lemljenog spoja?

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,998

Würth

ima jako dobre proizvode:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Imam u planu to popraviti na način da postojeće osigurače zamijenim ubodnima i da sve to preselim nekamo u kabinu. No za to bude trebalo štukati sve žice, a to je novo veliko veselje. Kak ih je najbolje nadoštukati? Luster spojnice ili jednostavno omotati žice i staviti termo bužir ili neko treće rješenje? Kakvo kučište osigurača staviti? Mislil sam pronaći nekakvo od auta. Moram pronaći i prikladno mjesto u kabini.
Imam jedan svoj prijedlog za tebe. Preseli si osigurače na desnu stranu instrument ploče /table (crni četverokut). Tu gdje se nalazi tipkalo / taster za sirenu (skicirao sam ti ga po "novome izvedbenom rješenju" samo malo dalje i gore desno od uobičajene pozicije). Brza skica je na posuđenoj fotki s Interneta:
Inst tabla 533 a.jpg
Izreži si pažljivo na instrument ploči otvor veličine nove kutije osigurača. da bi imao pristup do njih, točna izvedba ovisi o tvojem alatu i vještini.
Izradi si limeni nosač za novu kutiju za osigurače (vidi moje idejno rješenje za tebe, plavom bojom na crtežu u prilogu), dimenzija "taman takvih" da se tvoja "nova kutija" poravna s unutrašnjom stranom lima instrument ploče, "ali da se niti jedan osigurač ne dodiruje s limom".
Nosač ti je bitan da ti kutija bude u unutrašnjosti, kako bi mogao na osigurače s njihove gornje i donje strane spojiti nove žice. Naravno da sve ima i nužno potrebnu estetiku.
nosač.jpg
Moj ti je savjet dovoljna ti je kutija sa samo 6 osigurača:
- Jedan novi osigurač da ti bude glavni od 25A.
- Postavi si samo jedan osigurač za poziciona svjetla i osvjetljenje instrumenata od 8A.
- Postavi si samo jedan osigurač za kratka svjetla zajedno od 16A.
- Postavi si samo jedan osigurač za duga svjetla zajedno od 16A.
- Postavi si jedan osigurač od 8A, ili eventualno 16A za sirenu, stop svjetla, brisač stakla i žmigavce.
- Postavi si jedan samo jedan osigurač za radna svjetla od 8A, ili eventualno 16A.

Pitaš kako štukati žice. Prije bilo kakvog odgovora moraš utvrditi u kakvom su ti žice stanju, da li je izolacija tvrda, ispucala od nafte i ulja, da li su bakreni vodovi u njima crni i oksidirani itd. Da li ti se uopče isplati štukati nove komade žica na staru dotrajalu instalaciju?
Nije važno kako ti budeš, ako štukaš, izolirao spojeve, važno je da to ne bude izolir traka na masne stare žice koja niti se prima i odmah se odmata. Sve su metode koje si spomenuo dobre, sve koje su ti dostupne, koje si možeš nabaviti.

Možda bi ti bilo najbolje potegnuti 3 nove žice (pozicija, kratko dugo) od osigurača do rešetke, ispred na haubi, za svjetla i tu ih razdijeliti na 2 lampe i miran si godinama...

Za početak neka bude ovo dovoljno mojih prijedloga, razmisli pa se javi s eventualnim pitanjem.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,721
Puno fala na iscrpnim savjetima. Moram malo zgruntati budući da već imam tih svojih dorada (razdvajač, kontrolne žarulje, priprema za grijače za svaku predkomoru) pa nema puno mjesta odnosno moral bih napraviti dosta preinaka. Možda se odlučim za najjednostavnije rješenje, a to bi bilo da kutiju stavim na neko dostupno mjesto u kabini. Znam da to ne bi bilo neko naročito estetsko rješenje (podložno kritikama kolega forumaša :eek:) , ali bi bilo najpraktičnije. Kao što rekoh, moram malo razmisliti i onda u akciju. Bitno je da sada sve funkcionira i raketa pali (za sad još i bez grijača). Još jedanput zahvaljujem na vašem trudu.(y)

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
De ima takvih spojnica za kupiti??😍
To ak se ne varam se samo sa upaljačem zagrije i bude ko neka vrsta lemljenog spoja?
Ja kupujem u Wurthu, imaš 3 debljine, ja koristim samo plave i crvene, da sa upaljačem zagriješ i ko da je zašvasano😉👍👌👌💪🍺❄️☃️⛄⛄⛄
Ja još prek nje stavim termo bulžir, i na kraju prek svega još jedan sa ljepilom.

Najnoviji postovi

Na vrh