Imam u planu to popraviti na način da postojeće osigurače zamijenim ubodnima i da sve to preselim nekamo u kabinu. No za to bude trebalo štukati sve žice, a to je novo veliko veselje. Kak ih je najbolje nadoštukati? Luster spojnice ili jednostavno omotati žice i staviti termo bužir ili neko treće rješenje? Kakvo kučište osigurača staviti? Mislil sam pronaći nekakvo od auta. Moram pronaći i prikladno mjesto u kabini.
Imam jedan svoj prijedlog za tebe. Preseli si osigurače na desnu stranu instrument ploče /table
(crni četverokut). Tu gdje se nalazi tipkalo / taster za sirenu (skicirao sam ti ga po "novome izvedbenom rješenju" samo malo dalje i gore desno od uobičajene pozicije). Brza skica je na posuđenoj fotki s Interneta:
Izreži si pažljivo na instrument ploči otvor veličine nove kutije osigurača. da bi imao pristup do njih,
točna izvedba ovisi o tvojem alatu i vještini.
Izradi si limeni nosač za novu kutiju za osigurače
(vidi moje idejno rješenje za tebe, plavom bojom na crtežu u prilogu), dimenzija "taman takvih" da se tvoja "nova kutija" poravna
s unutrašnjom stranom lima instrument ploče, "ali da se niti jedan osigurač ne dodiruje s limom".
Nosač ti je bitan da ti kutija bude u unutrašnjosti, kako bi mogao na osigurače s njihove gornje i donje strane spojiti nove žice. Naravno da sve ima i nužno potrebnu estetiku.
Moj ti je savjet dovoljna ti je kutija sa samo 6 osigurača:
- Jedan novi osigurač da ti bude glavni od 25A.
- Postavi si samo jedan osigurač za poziciona svjetla i osvjetljenje instrumenata od 8A.
- Postavi si samo jedan osigurač za kratka svjetla zajedno od 16A.
- Postavi si samo jedan osigurač za duga svjetla zajedno od 16A.
- Postavi si jedan osigurač od 8A, ili eventualno 16A za sirenu, stop svjetla, brisač stakla i žmigavce.
- Postavi si jedan samo jedan osigurač za radna svjetla od 8A, ili eventualno 16A.
Pitaš kako štukati žice. Prije bilo kakvog odgovora moraš utvrditi u kakvom su ti žice stanju, da li je izolacija tvrda, ispucala od nafte i ulja, da li su bakreni vodovi u njima crni i oksidirani itd. Da li ti se uopče isplati štukati nove komade žica na staru dotrajalu instalaciju?
Nije važno kako ti budeš, ako štukaš, izolirao spojeve, važno je da to ne bude izolir traka na masne stare žice koja niti se prima i odmah se odmata. Sve su metode koje si spomenuo dobre, sve koje su ti dostupne, koje si možeš nabaviti.
Možda bi ti bilo najbolje potegnuti 3 nove žice (pozicija, kratko dugo) od osigurača do rešetke, ispred na haubi, za svjetla i tu ih razdijeliti na 2 lampe i miran si godinama...
Za početak neka bude ovo dovoljno mojih prijedloga, razmisli pa se javi s eventualnim pitanjem.