• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Ako sam dobro shvatio, ovo je pogled od prednjeg desnog čoška ako gledamo prema traktoru. Prema tome je kod mene dobro spojeno, donji izvod ide na grijač, a gornji na filter. Samo što kod mene gornji ne ide ovako povratno vrhom, nego ispod rezervara, al to je već stvar dizajna valjda. Ali ono što me zanima je kako kroz taj lajtung dođe nafta do grijača ako je spojen iznad sredine rezervara?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Grijač na tom traktoru radi kao baklja na naftu, ti ga zagriješ i bimetal mu otvori prolaz nafte, pa dok zaverglaš nafta dođe od cijevi povrata u rezervoar i upali se na užerenoj niti grijača te zagrijava zrak koji motor usisava. Ukratko tako, da de duljim i ne zbunjujem...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Kontrolni C izvod na automatu nekad zna "poludjeti. Provjeri da nisi greškom zamijenil ulaz i izlaz na automatu pa ti lampica zato stalno gori.
Kad već imaš fraj kontakata na šalteru, spoji lampicu na R i L.
Mana je da ona ne žmiga ako imaš duple žmigavce (znači, sva 4).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Stavio sam i shemu tog šaltera. Znači ima stopicu za ulaz sa automata 49a, ima dvije stopice za desni žmigavac, dvije stopice za lijevi žmigavac, dvije stopice za žaruljicu te ima jednu stopicu koja kad uključim desne žmigavce, ima spoj s lijevim žmigavcem (ali samo sa desnom stopicom sa sheme) te ima spoj s desnim žmigavcem (isto samo ovim s desne strane sheme), kad uključim lijeve žmigavce. Žarulju sam spojio na masu zajedno s kućištem automata te drugi kraj žaruljice na C oznaku automata. Po logici, (barem mojoj), žaruljica ne bi smjela svijetliti kad je prekidač u neutralnom položaju jer je netko može zamijeniti za kontrolnu lampicu alternatora (provjereno na mojem starom :). Jer kad je prekidač u neutralnom položaju to je isto i kao da je odspojen od automata. Ovih dana to ne mogu provjeravati, pa kad ulovim vremena ispitati ću to još jednom.
(Gledao sam sada na eBayu ima tih prekidača za žmigavce za Massej Fergusone, ni tamo ne mogu pročitati oznake.)
Nemoj si komplicirati život. Na tom tvojem traktoru trebaš lijevi i desni žmigavac i želiš imati kontrolku.
Kao što sam ti pokazao kontrola iz automata ti dolazi kao plus u intervalu rada automata. Stavi na jedan kraj lampice masu, na drugi spoji tu žicu od kontrole i to je to.
Samo napominjem ti ponovo, uvjeri se da su stopice od kontrolne žaruljice u šalteru slobodne, neovisne od mase ili zajedničkog priključka (49A). Ima izvedbi tih šaltera da u sebi ima zbrikanu masu za žaruljicu, a ima da je s zajedničkim kontaktom. Razne podvarijante, na izgled jednakih šaltera.

• Like
Reactions: ZJ

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Ok, zahvaljujem na svim komentarima, ovo za naftu mi je sad jasno. A žmigavce ću još provjeriti kad ulovim vremena, činilo mi se da sam sve isprobao dok je bilo dolje, ali očito ima još neki detalj. Traktor mi je na poluotvorenom pa mi je sad i zima prčkati po tome. Hvala još jednom.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Što se tiče lajtunga iz rezervara, odnosno prema grijaču, ovakva je situacija. Iz rezervara ide jedan lajtung na nešto što je kao neki razdjeljnik (?). S gornjeg izvoda ide lajtung na vrh drugog filtera nafte, a s donjeg izvoda ide crijevo na grijač.
Zmešale su mi se brzine ja sam mislil da je u tebe 539 kad ono 533 ipak

Dobro je to sve skupa spojeno ali nebi bilo loše da ipak onu skalameriju od plastičnog crijeva zamjeniš drugim jer ovo uvijek malo slini a curi dole po alnaseru.... da nebi bilo samozapaljenja ;)
I onaj metalni božir za struju prema napred izbaci. Čvrst je tu nema kaj, ali je metalni a kroz njega prolaze kablovi koji su sigurno pečeni od silne nafte i ulja koje je godinama curelo po njima, a na masi je uvijek pa kad več radiš struju to jer ovo nije dobro.

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Slažem se sa prijedlozima, samo je problem što dan ima samo 24 sata, pa će ovo malo pričekati. Prioritet mi je ono čega uopće nema. Kad to riješim onda ću dalje. A ima samo paljenje, punjenje, kratko i dugo svjetlo. Nije imao ni paljenje početkom ljeta, to nisam ni pisao jer me još nije bilo na forumu, čuo se samo klik na anlaseru pa sam ga morao skinuti i očistiti automat i sve malo razraditi, sad pali bez problema. Ima tu još dosta sitnica koje me smetaju, ali ne pišem baš svaki detalj da ne budem dosadan. Po mom skromnom sudu, traktor ima potencijala, zato sam se i bacio na sređivanje, ali trenutno ima tih detalja zbog kojih izgleda kao da ga je krava sažvakala i ispljunula. Al bit će i to sređeno s vremenom, već sam dio polako riješio. Na ovaj šlaf ništa ne curi, ali me bode u oko ova rascofana zaštita kod rezervara. Metalni bužir ostaje dok ne sredim haubu koja je naprijed malo stisnuta pa metalni bužir drži da se ne pregloda žica. Nafta pomalo smolji tamo na čašici, stara mrežica se raspala i nakon što sam stavio novu s novom gumicom, ne dihta dobro. Al riješiti ću i to. I malo suzi na membrani AC pumpice (nove), na onom dijelu gdje se spajaju gornji i donji dio. Bitno mi je da ne vidim da bi nešto curilo na motoru, dihtunzi i tako. Dok su ove vanjske gluposti, to mogu sam riješiti. I kočnice sam uspio donekle dovesti u red, sad lijeva koči vrlo laganim pritiskom, za desnu moram još malo podići pedalu i raširiti na križu. Ide to sve skupa k funkcionalnoj mašini...

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Društvo, kako sam ovih dana raspetljavao šumu žica ispod kontrolne ploče IMT533, odlučio sam to nekako zabilježiti da za eventualni neki budući put, ne trebam sve opet od nule istraživati kamo ide koja žica. Bilo bi mi drago ako netko ima volje baciti oko na shemu pa eventualno neki komentar. Ovo tu su samo 2 detalja, planiram to sve ukalupiti u jednu kompletnu veliku shemu. Mislim da sam do sad pregledao sve što se nudi na netu za IMT533 i to je blago rečeno jad. Nepregledno, površno, nejasno, bez oznaka... Tako da sam od svega toga, preko rasprave na ovom forumu, te na kraju i svog iskustva napravio ovo što sad imate priliku vidjeti. Planiram to uobličiti u jednu računalno iscrtanu shemu, pa ako imate kakav komentar treba li što promijeniti, pojasniti i slično, tu sam. Shema je vezana uz detalje kakvi su na mom traktoru, ako imate nešto drugo kod sebe, nemojte me tražiti da to pojašnjavam jer to nemam gdje provjeriti. Vjerujem da ne treba naglašavati, ako se vodite ovom shemom, sve radite na vlastitu odgovornost, ne odgovaram za ništa ako si napravite neki kvar. Trebate imati bar neko osnovno znanje elektrotehnike. IMT533 el shema demo_0001.jpg
IMT533 el shema demo_0002_.jpg

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nemoj se sad naljutiti na ovaj komentar.

Originalni IMT 533 ima dinamo, nema alternator, a imao je i 2 kom akumulatora po 6V, dobar dio njih je imao + pol akumulatora na šasiji, a minus pol na žicama.
Obzirom da je to traktor koji je na našim prostorima bio prisutan jako puno godina, na raspolaganju je sva tehnička dokumentacija. Da si imalo pročeprkao i po ovom forumu naletio bi na postavljenu gotovu elektro shemu. Zaista nemaš potrebu crtati shemu svojeg traktora, kao nekakav predložak drugima. Takva shema kakvu si počeo crtati bude malo kome poslužila.
Žarulje za dugo kratko su 12V/45/40W, za štop svjetlo su negdje 15W, drugdje 21W, pozicija zadnja je najčešće 5W, žaruljice u instrumentima su uglavnom 3W itd. itd.

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Ne da sam imalo, nego sam prošao sigurno 2/3 ovog foruma. Da je to baš tako da se sve zna, onda ne bi na ovih 600 stranica svako malo bilo pitanje što se gdje i kako spaja, gdje ide ampermetar, gdje ide ovo, gdje ide ono. Shema ima, ali svaka je s nekim nedostatkom. Svoju ću svakako nacrtati, prvenstveno radi sebe, ako bude opet potrebe za nekim spajanjima ili prespajanjima da ne istražujem svaki put od nule što je gdje. Pa ako će još kome koristiti dobro, ako neće, meni i to u redu.

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
233
Pozdrav, molio bi za pomoc cijenjene clanove foruma, kupio sam imt 533, sve je u super stanju, gume, limarija, instalacija, hidraulik, mjenjac itd. Problem je u motoru i razmisljam o ugradnji m34 motora za kojeg sam cuo da odgovara umjesto originalnog, pitanje se odnosi moze li ostatak traktora izdrzati snagu novog motora od 60 ks? Vidio sam po internetu vec dosta takvih traktora ali neznam koliko skracujem vjek trajanja cijelog pogonskog dijela tom zamjenom???

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Skraćuješ vijek ovisno od toga opterećuješ li ga kao 558 ili 539, na kraju balade ako imas sluha za stroj može bit i motor od 577(S44) trajati ce mjenjač koliko je i zamišljen..

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
Pozdrav, molio bi za pomoc cijenjene clanove foruma, kupio sam imt 533, sve je u super stanju, gume, limarija, instalacija, hidraulik, mjenjac itd. Problem je u motoru i razmisljam o ugradnji m34 motora za kojeg sam cuo da odgovara umjesto originalnog, pitanje se odnosi moze li ostatak traktora izdrzati snagu novog motora od 60 ks? Vidio sam po internetu vec dosta takvih traktora ali neznam koliko skracujem vjek trajanja cijelog pogonskog dijela tom zamjenom???
zavisi za šta ga koristiš. večina ljudi to stavlja radi povečanja sile na kardanu radi freze.
taj jači motor ti ništa ne znači puno kod oranja, vlečenja drv itd. samo če ti kotači proklizivati jer nemaš težinu. nemožeš prenjeti silu na zemlju.
možda u transportu kada ideš u brdo i imaš prikolicu koja dobro pritiska zadni kraj. moči češ jednom brzinom brže se uspeti na brdo. kako če transmisija to podnijeti samo bog zna.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ovisi kakav imaš plan sa njim.
Ako je motor umoran onda si prisiljen nekaj poduzeti. pošto su motori im033 takvi kakvi jesu ja bi radije ugradil m33.
Nadam se da ima dvostepeno kvačilo i šperu, ako ni toga nema onda .....

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
233
Znam, kad bolje razmislim snaga bez tezine ne znaci mi nista, najvise bi se oralo na manjim parcelama a tu je zemlja izrazito teska. Mislim da bi mi 560 bio taman ali u tom slucaju moram i druge prikljucke kupovat, na 539 korisim plug 1x16 i 2x10 i frezu 160 cm oko 300 kg pa se mislim i za 549 jer tada priključke nebi trebao mjenjat ali opet nisam siguran jel mi 549 dovoljan za teze poslove. Uglavnom ovo sto sam mislio radit na 533 mi nije bas isplativo.

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
imaš 539? imaš priključke za 539?
treba ti nešto jače?
malo bolje objasni situaciju. šta imaš i šta želiš.
uvjeti rada. udaljenosti parcela,uzbrdica i šta se obrađuje.

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
233
Imam ja 539, vec duze vrime, kod mene je specificna situacija jer zemlja je jako teska za obradu, ljeti je sa 2x10plugom nemoguce radit dok s 1x16 jedva ide, parcele su male, od 1000m2 do 3000. Kulture koje radim zahtjevaju bas ljetnu obradu, samo oranje i frezanje a 539to jedva odradjuje i sad mi je povoljno izletio jedan 533s losijim motorom a nudi mi se i motor m34pa se mislim sta bi time dobio. Vjerojatno cu ici na nesto jaci traktor kao 549, 560.

IMG_20221022_124011864.jpg

IMG_20221022_124000437.jpg

Ovo gore je najlaksa parcela i tu 539 s plugom 1x16 ide, iako je i ovo bilo vec u jesen nakon kise, ovu parcelu nisam namjeravao radit pa sam mogao kasnije orat.

Blue_Fatal1ty

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2022
Poruka
101
Ja imam 533 sa s44 motorom i to je pun pogodak. Zemlja je kod mene teška dosta i ja orem sam 2x12 cola. Već 3 godine koristim podrivač i oranje sve lakše ide.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Znam, kad bolje razmislim snaga bez tezine ne znaci mi nista, najvise bi se oralo na manjim parcelama a tu je zemlja izrazito teska. Mislim da bi mi 560 bio taman ali u tom slucaju moram i druge prikljucke kupovat, na 539 korisim plug 1x16 i 2x10 i frezu 160 cm oko 300 kg pa se mislim i za 549 jer tada priključke nebi trebao mjenjat ali opet nisam siguran jel mi 549 dovoljan za teze poslove. Uglavnom ovo sto sam mislio radit na 533 mi nije bas isplativo.
Ako misliš koristit iste strojeve sa kojima radi 539 za 549 nećeš ništa pogriješit jer je 549 dosta sposobniji od 539, a potrošnja im je gotovo identična!
Ako ćeš tražiti 549 gledaj da ti ne uvale nekog farbanca i slaganca, a cijene ih da je to smiješno za gledat samo zato jer su limarijski "sređeni"...
560 je za male parcele dosta neokretan i ako nije pravilno agregatiran potroši znatno više goriva u odnosu na 549, 539...
Pogledaj malo i Zetore, Ursuse jer za to kaj tebi treba su oni možda i bolji odabir ;)

Posljednje uređivanje:

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
233
Gleda sam vec prije torpedo td48A, zetor 5011, imt 549, svi su oko 5000 eura, pa razmisljam i o 560 ili 7011, koji su nesto jaci i tezi

Najnoviji postovi

Na vrh