Dobra večer dragi kolege,evo pojavio se novi problem na mom 542. Krenuo ja neki dan u vožnju, 2,3,4,5 brzina i u 5-oj po gasu (pa asfaltu naravno )onako umjereno na nekih 1800 o/min kad uz zvuk motora počelo se čut kao nekakvo lupanje ,neznam kako da to probam opisat. To mi se do sad nije nikad dogodilo,znači dok vozim u 1 i 2. brzini se nečuje ništa, u 3 malo,a u 4 i 5. se pravo čuje kako nešto ( tu-tu-tu-bbb-bbb-bbb, u prvi tren sam pomislio da mi je auspuh probušen negdje pa stavra buku,ali nije ) i to kao iz središnjeg djela traktora. Dok stoji u u leru je i kad ga zaturiraš nečuje se ništa,znači samo u pogonu dok je u brzinama,čak sam probo dok sam se vozio u 5-oj pritisnut kvačilo i izbacit iz brzine da ide inercijom i tada lupanje prestane a dok ubacim u 3,4 ili 5 i krenem opet čuje se lupanje.Znači nije nikakav ležaj u točkovima,po mom mišljenje mislim da ima veze s mjenjačem ili lamelom. Molim sve koji bi mogli nešto reći,savjetovati da slobodno kažu. Hvala i pozdrav. Stavljam sliku da vidite kakav je model 542.
pa jel traktor 2012 godiste?mislim da je pisalo 2005...to je 7 godina vec...a za 7 godina se svasta moze desiti i gumama i motoru...i svemu ostalom na traktoru.to je samo lose spojena guma..recimo greska u materijalu...koja se na pocetku nije mogla otkriti(u garancijskom roku.)Ipak tako nešto nebi očekivao na novom traktoru,ta guma je došla na njemu iz tvornice...
pa jel traktor 2012 godiste?mislim da je pisalo 2005...to je 7 godina vec...a za 7 godina se svasta moze desiti i gumama i motoru...i svemu ostalom na traktoru.to je samo lose spojena guma..recimo greska u materijalu...koja se na pocetku nije mogla otkriti(u garancijskom roku.)
poderane su ti vilice 5 brzine u getribi i potiskivaći, tak je na mom bilo
pa tu vilicu dosta dugo treba čekati, ja sam ju čekao 3 tjedna. oko 400 kn potiskivaći su isto nešto sitno. traktor na pola, dobar majstor.
znam da mi je bio račun 10.000, 00 kn. ali tu su bile sve 4 gume, kompletno ulje u getribi. motoru filteri. i još milijon drugih sitnica. njabitnie da nađeš dobrog majstora jer prvi majstor je to meni sve napravio pa je iskako iz svih brzina. pa sam vozio drugom, on se stvarno namučio, tri puta ga je raskapao na pola dok ga je složio.
nije neke zazore pogodio. ovaj drugi se jebo jedno 2 tjedna dok ga je složio, sad se šalta ko auto i neiskače ni iz jedne brzine i ne mješa brzine. uglavnom traktor je bio na popravku jedno 6 mjeseci. a to se sve dogodilo zbog manjka ulja u getribi tokom godina.
Kod mene je bilo sve normalno vozio se i jedno 3-4 dana traktor stajao u garaži i kad sam taj dan krenuo odmah primjetio da se čuje lupanje. Ali kažem nije to samo u 5-oj brzini,krene se čut već u 3-oj,ali slabije.a u 5-oj najjače valjda zato jer je najbrža. Ulje recimo da sam ga kontrolirao,svake 2 godine kupio bi 3l ulja za mjenjač i hidraulik jer kod njih je to zajedničko ulje u nadolijem i niej bilo problema. On i sada kad ga vozim normalno šalta brzine,ne iskače ni iz jedne eto samo se čuje taj zvuk.
Pozdrav tcakaric :arrow:
Na našem IMT - u 542 se isto ponekad čuje lupanje iz gitribe :twisted:. Kada počne lupati, izbacim ga iz brzine, i ponovno ubacim i lupanje prestane i traktor dalje normalno radi :!:. To lupanje se dogodi nekoliko puta godišnje :madmana:. Sad, kod tebe neznam koji je problem :?:.
Pozdrav kolegi tuaregr-u, kao što sam već opisao ako si čitao u prethodnim objavama,traktor je radio normalno.Inače užasno pazim,perem ga podmazujem,nisam od onih momaka koji kidaju mašine.I jedno 3-4 dana je stajao u garaži i tada kad sam kranio u transport izašao iz dvorišta i tad je počelo. Stalno se čuje,probo sam u vožnji izbacit iz 5-te i ponovo ubacit i isto je,probao sam i u sporohdnima ići,pa oept u brzohodnima i stalno je isto.U 3. se krene čut,pa u 4. i u 5-oj najviše.Moj mjastor koji mi popravlja, rekao mi je da je ili nešto na lameli ili da je pukao neki zub ili nekoliko zubi.On je sad malo u gužvi pa bi mogo tek za 15-ak dana uzet ga radit,reko mi je da probam ispustit ulje iz mjenjača i vidjeti ima ili kakvih komadića metala, te da ponovo nalijem ulje nazad.