• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 542

• Temu pokrenuo strongboy
  • Datum prvog posta

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
Koliko je komplicirano skinuti i natrag vratiti (i ufaziti)bosch pumpu na 542 nekome ko to nije prije radio (ali je spretan s alatom)? Jel to nešto što ti može netko objasniti pa da dobro napraviš bez problema ili nije baš sam tak?

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,551
Kako si skinuo tako ju i vratiš, kada je skineš nemoj slučajno paliti ili bilo šta što bi okrenulo motor. I to ti je to.

Što se tiče kuhanja, rashladna tekućina(antifriz) kuha na višoj temperaturi od vode.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Zupcanike samo 33 ima lanac linijska pumpa ima jedan saraf i tri mala m 8 lajtunge i ide dolje

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
to može svatko tko se usudi skinuti anlaser, alternator ili pumpu vode

Odlično... alternator sam skinuo neki dan jer sam mislio da će mi nešto biti lakše (ali nije).... dakle, kvalificirao sam se. :)

Bio bi zahvalan ako netko može u par crta dati smjernice.... pretpostavljam da moram skinuti kompresor pa onda dalje... ili ?

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Da ako bude trebalo stavit cemo slike skini kompresor poklopac okrugli i centralnu maticu.
Pazi da ti kajla nebi ispala u motor.
Na pumpi sve maknes i tri sarafa i pumpa je dolje

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
Hvala svima na pomoći - evo vratio sam ga među žive. Nakon cijelog dana šeraflljenja motor je upalio i radi kao i prije. Što je bilo nikada nećemo saznati, ali svakako je bio problem oko goriva.

Skinuo sam tank, ispustio sve iz njega (bilo je svakakvog "jogurta" na dnu - sve boje su se izmjenjivale), oprao tank iznutra dva puta s nekom starom naftom koja je za baciti i zadnji puta s dobrom naftom....

Kad nije bilo tanka imao sam bolji pristup glavi pa sam još malo dotegnuo one komore pored grane.. tako da tu više ne pušta dim van.

Stavio novu AC pumpu. Stara je možda još dobra, ali nije bacala onoliko goriva koliko mi je jedan majstor kojem vjerujem rekao da bi bilo dobro.

Skinuo sva crijeva kroz koja prolazi gorivo i propuhao kompresorom, skinuo filtere, očistio kućišta i stavio nove filtere nafte.

Oprao crijevo koje ide od filtera zraka na glavu, oprao kućište filtera zraka i gljivu, sve dobro osušio (srećom bilo je 35°C pa nije dugo trajalo... samo staviš 10 min na sunce) i preko gljive stavio žensku najlonku kao neki predfilter.

Na jedvite jade odzračio to sve i upalio traktor. Na prvu se čini da radi jednako kako je radio i prije. Sutra ću zakopčati malčer pa ćemo znati pravu istinu. :)

Sutra mi ostaje oprati killer, vratiti limove na mjesto i nadati se da je to to. Bosch pumpa će ići na servis prvom prilikom (kroz mjesec - dva najkasnije) kad ulovim malo više vremena. Nek je pregledaju i prebrtve da ne curi više.

Kad sam već bio u shopingu kupio sam i novi plovak pa da mi konačno opet radi pokazivač goriva.... i baš se interesantno ponaša..... kad je odspojen... naravno pokazuje da je pun. Kad probam plovak vani samo spojen na masu radi normalno, a kad ga stavim u tank pokazuje stalno prazan. Čini mi se kad ga uronim u naftu da ne radi više dobro. Još ću sutra malo pogledati, ali baš čudno.

Kupio sam si i manometar za pritisak ulja, ali je ispalo a ga nemam gdje spojiti. Susjed na 539 ima ispod indikatora još jedan šeraf na koji spoji manometar.... kod mene toga nema..... imam ispust rashladne tekućine iz bloka, ispod toga indikator ulja i ispod toga ništa.... samo na sred bloka ima cjevčica koja pumpa ulje u kompresor.... ali pretpostavljam da nije ideja da na to spojim i manometar.

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
Ipak je ostao jedan problem....

Kad traktor stoji neko vrijeme (par sati) kao da izgubi naftu i moram ga dugo verglati da upali. Ručica na AC pumpi (koja je nova - neka slovenska) bude skroz mekana i ne pruža nikakav otpor. Kad ga verglam (dobrih 30-45 sec) onda upali i to obavezno prvo malo kao kresne i baci malo dima na auspuh i onda za 5-10 sec upali kak treba. Ako ga ugasim i ubrzo probam upaliti pali bez problema na prvi zub na leru bez dodavanja gasa bez ičeg...

Pregledao sam sve i nigdje nisam primjetio da curi nafta ili da bi vukao zrak... bilo kad traktor radi, bilo kad stoji. Grijač radi i ne bi rekao da je procurio, al na +35 kome treba grijač.

Ima ko kakvu ideju što još pogledati?

Nije mi sad to problem malo dulje verglati, ali osim što trpe akumulator i anlaser.... kaj ću kad dođe zima....

P.S. vidio sam negdje priču o ler gasu... kod mene kad je hladan kazaljka se jedva miče.... dakle oko 400 okretaja je, a kad se zgrije onda poraste na nekih 500 okretaja, možda 550 (neću reći da se toliko motor vrti nego da toliko pokazuje kazaljka :) ). Eto, čisto kao referenca 542 1976. godina

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pošto su pročistio kompletan sistem dovoda goriva, ostala ti je samo boš pumpa za srediti, i dalje sam 99% siguran da je ona krivac i to tvrdim zato pošto sam imao sličnu situaciju na 565, nakon remonta pumpe to je bio drugi traktor.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,988
Isti slučaj bio kod mene, sredio bosch pumpu i gas dalje

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,105
Probaj ga ugasiti u berzini.Nepovlaci rucicu rucicu za gasenje.

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
Ok.... i ako nakon toga bude palio normalno što onda znam? Da je problem u bosch pumpi?

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,952
Onda znaš da te zeza ventil koji ostaje zatvoren na pumpi , buduči da imaš slovensku pumpu jesi li provjeril da nema smeča ispod kupole jer tam ima filter .

TH87

Aktivni član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
321
Ako pričamo o AC pumpi - ona je nova iz dućana stavljena prošli vikend.

Najnoviji postovi

Na vrh