• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 542

• Temu pokrenuo strongboy
  • Datum prvog posta

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,993
Samo nemoj crvenog, on je dosta agresivan.
Većinom u te stare traktore ide zeleni.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,399
Ovi svi kaj kupite po 20 kuna litra koncentrata ne valjaju bez obzira na boju.
INA ima dobar i kvalitetan antifriz bilo da kupite gotovi ili si ga slažete doma.

Zlaco

Novi član
Tu od
31 Srp 2019
Poruka
16
Ulit ću antifriz pa šta bude bude al pred kraj sezone da imam vremena popravljat.

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
Ti si strikane imal sreče, ja kad sam generalku delal ako je prije nje bila voda obavezno je barem vodena pumpa procurela nakon kaj je par dana bila na suho i još joj je antifriz došel kao šok, a kiler je bila klasika da ga je trebalo lotati.
Je to je istina. Iako wasserpumpu sam promijenil 3-4 godine prije stavljanja antifriza, a i vecinu crijeva tak da nije cijeli sistem stari.
Cak sam mislil kod zamjene antifriza, prvo istociti stari, pa onda jednu sezonu staviti destiliranu vodu, da skine sav kamenac, pa ispustiti to ujesen i onda friski antifriz staviti (Ina zuto-zeleni)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,399
Ja mislim da je destilirana voda sama bez nekih kemijskih dodataka jednaka svetoj vodi.
Takvu si mogel i na Bistrici natočiti, ništ ne košta.

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
Pa ne znam bas. Da li si kad u bacvu ili ìnoxicu punu vinskog kamena natocil vodu na par dana? Poslje kamena nema.
A destilirana jos bolje otapa jer je nezasicena ionima. Znaci ona kamenac ne moze stvarati ali moze ga otopiti na to sam mislil.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,399
Pa baš i ne, ja ti nisam baš vinski, ne paše mi kiselina.
Nekad smo tog vraga kaj se skupljal po lagvima tukli dole i od toga (s još nekim dodatcima) barut delali... uglavnom, mislim da vinski kamen i vodeni kamen nisu ista stvar jer kad se voda ukombinira s metalom to ide samo s grecalom dole.

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Poštovani ,vjerujem da pojašnjenje za ovo ima negdje na forumu ,ali nisam uspio naći ,pa molom pomoć . Naime ,traktor imam odnedavno pa puno stvari ne znam . Moje pitanje se odnosi na tzv. "čašicu" kroz koju prolazi nafta i filtrira nečistoće . Vidim da u njoj ima puno taloga ,pa bih je htio skinuti i isprati . No ,nisam siguran može li skidanjem čašice doći do previše zraka u dovod goriva pa da traktor neće upaliti bez odzračivanja ? Ispred čašice ima onaj ventilić ,kojeg bi zavrnuo prije skidanja čašice . Traktor je Imt 542 . Zahvaljujem.

Gajan

Aktivni član
Tu od
27 Sij 2018
Poruka
192
Skidaj slobodno očisti ima i sito gore u vrhu. Kad vratiš odvrneš slavinu i napumpaj ručno dok ne bude puna čašica. Netreba ozračivati.

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Hvala prika ,u ponedjeljak ću to očistiti ,ako bude radio dućan ,kupiću i novo sito .

vuki696

Član
Tu od
4 Kol 2018
Poruka
65
Da li se moze ovaj sraf sa kojeg struja ide u alnaser dotegnut ne mislim na maticu nego na njega jer on sad seta naprijed nazad i onda kad se pali alnaser skljoca, jer sraf se ne dodiruje unutra u automatu samo kada pritisnem sa prstom pali normalno ,za sad sam stavil neku lastiku da ga pritisne al me zanima kad se skine automat dal ima nutra navoj za dotegnut ili ne gine novi automat ?
al.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,303
Prvo skini ovu vanjsku maticu i kontakt ispod nje pa onda oprezno dotegni ovu maticu do bakelita. Onda bi se šaraf trebal prestati klimati,pa vrati kontakt i vanjsku maticu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,399
Ali ima mjesta za dvije niske.
Prvo stavi maticu i stegni ju, a onda stavi kabel i stegni ga drugom maticom.

vuki696

Član
Tu od
4 Kol 2018
Poruka
65
Nismo se skužili ja ako imalo jace stegnem maticu ono sta se desi da jos vise povuce sraf prema van i onda ne moze nikako da upali jer nije spojen sa automatom a kad ga pritiskam sa prstom prema nutra alnaser pali bez problema zato pitam dal ima iznutra matica da taj sraf se stegne i da uđe nazad nutra i da ima kontakt jer sada ima lufta a ako izvana stegnem maticu onda nemu lufta ali ga povucem prema van i nema onda kontakta samo skljoca alnaser

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,303
Koliko se sjećam, iznutra je glava, mislim 4-kutna (rastavljal sam to i popravljal prije 20-tak godina).
Ako nije pukel bakelit, onda je kontakt skroz potrošen. Imaš dva rješenja:
- kupiti novi automat
- raspetlati i razlotati žice koje su zalotane (s jedne i druge strane), te vidjeti kaj se da napraviti.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,399
Novi automat, zamjenski, ti je cca 100 kuna.
Pod ovaj kontakt koji ti je ostal na šarafu ubaciš ravnu pločicu 10mm i za jedno vrijeme si ga spasil bez dodatnih komplikacija oko rastavljanja.

vuki696

Član
Tu od
4 Kol 2018
Poruka
65
ako stavim pod njega plocicu jos cu ga vise izvuc van,nista napet cu sa gumom i dok ide ide onda novi

Najnoviji postovi

Na vrh