• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Landini

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
954
Ako su hladnjaci čisti (pazi tu sam upotrijebio množinu) i ako je sve drugo ispravno (remen, visko, termostat, ima dovoljno rashladne tekućine, pravilno je povezana ekspanziona posuda, rajf oko ventilatora nije strgan/oštećen) - provjeri čep hladnjaka (ako on drži tlak - na njemu piše koliko tlaka mora držati).
Imao sam auto koji se čudno ponašao što se tiče pregrijavanja motora, na kraju sam ustanovio da čep nije držao propisan tlak u sustavu hlađenja, kod većine modernih vozila sustav hlađenja mora biti pod propisanim tlakom da bi dobro hladio (da bi se ostvario prelaz topline). A tlak u sustavu obično regulira čep hldanjaka ili možda sustav nije zadihtan i negdje pušta (onda uopće ne može ostvariti tlak u sustavu i prelaz topline).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,626
Zna li neko dobrog servisera u karlovačkoj županiji i okolici. Traktor diže temperaturu, ali samo u transportu kada je na njvi pod plugom ili balirkom sve normalno.
Ja ne znam servisera u toj županiji.

Imam pitanje. Kakav je traktor, stari model, novi model, kakav ima pogon remena ventilatora? Ima direkt remenom s radilice, ili možda ima tzv. visko kvačilo?

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
954
Ako traktor ima ugrađen visko kvačilo onda - kod ugašenog motora traktora - možeš rukom okrenuti ventilator hladnjaka motora. Ako je ventilator spojen direktno na remenicu (bez visko kvačila) ventilator nebi trebao moći rukom okrenuti (sve provjeravati kod ugašenog motora, još jednom!).
Ideja visko kvačila je da odvoji pogon ventilatora motora kada nema potrebe za prisilnim hlađenjem motora i tako se može uštedjeti prilično snage (energije). Ali visko kvačilo zato mora uključiti i držati pogon ventilatora kada se nalazi u struji vrućeg zraka (koji je prošao kroz hladnjak). Po meni - ako se traktor pregrijava samo u transportu - vjerovatno nije problem u visko kvačilu (ako je uopće ugrađeno). Inače sam visko (koji je obično ugrađen u sredini ventilatora) prilikom ugradnje i manipulacije uvijek treba držati u okomitom položaju, kao što je ugrađen na stroju (tako su mi rekli neki stari majstori, nemam pojma da li je to još uvijek na snazi, ali ja se toga držim).

Najnoviji postovi

Na vrh