• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

cerex

Član
Tu od
25 Lis 2024
Poruka
41
Uslikacu frezu podataka o njoj nemam posto je naljepnica spala ili nije je ni bilo ali stvarno je tako. Tecumseh motore stavljam na nju posto kada sam je kupio bio je na njoj a odgovara mi i raspored rupa na bloku motora kao i debljina radilce posto na nju ide to famozno kvacilo koje je tog promjera kao i rupa za kajlu.Na video snimku kad gledam tomosicu nekako mi sporo vrti dok ova u jednom prohodu pretvara zemlju u prah. Ali sistem je isti kao i kod tomosice, posto sam nedavno na njoj mijenjao lezajeve i semeringe u mjenjaču.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,677
Na video snimku kad gledam tomosicu nekako mi sporo vrti
Neda mi se sad palit svoju Tomosicu, teško za delati i slušati nakon kaj joj daš pola gasa.
Samo je fergazer drugačiji, na sajlu, a ne ovaj samoupravljajuči ;)
Naravno, Tomos ima svoje muhe traži od vlasnika malo znanja i živce na tregere.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,282
Ak očeš malo razgibati mišiće,kupi imt 506. Samo pazi da ti odma na paljenju ne spukne ruku v ramenu

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,837
@cerex meni se čini da su ti rupe za šarafe motora istog rasporeda kao i na B&S, Hondi, itd.
A po pitanju Tomosa, ne znam koji stroj gledaš. U mojim je rukama Batuje kopačica frezala gorice prek 30 let, znaš kak, vrtjela je ko sam vrag, radila pepeo iza sebe.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,900
Ako je na toj kopačici takav prijenos onda to nije mjenjač a isto tako slab pužni prijenos. Pužni zubčanik (nije pužni) nego je običan vijak a to znači da ima samo jednu spiralu. Dok zubčanik ima skoro horizntalno zube. Znači ovo na slici samo glumi reduktor i pužni prijenos.
download.jpg
Samo za usporedbu ovdje su svi bitni elementi reduktora i pužnog, prethodna slika nema blage veze sa prijenosom Tomosice. Ne postoji pužni prijenos na bilo kojoj motokopačici (od ovih novijih i manjih) koje se može danas kupiti od ovoga od Tomosice.
20260129_130838.jpg
Evo sve varijante Umo motora Tomos i Tomos Batuje kopačicama koje su se proizvodile tamo negdje do 1992. godine.

1. Tomos MK2 iz 1981. godine, 60cm3, 2KW na 580o/min
2. Tomos Batuje BMK2.5 iz 1988. godine, 60 cm3, 2,5 KW na 5800o/min
3. Tomos Batuje BMK2.5 iz 1990. godine, 80 cm3, 2,5 KW na 5200o/min
Navedeni podatci odgovaraju specifikacij pločici na svakom od navedenih motora.
20260129_132753.jpg

Na vrh