Neda mi se sad palit svoju Tomosicu, teško za delati i slušati nakon kaj joj daš pola gasa.Na video snimku kad gledam tomosicu nekako mi sporo vrti

Moja ispravka tvojeg navoda. Slika 1 i slika 2 su reduktori sa pužnim prenosom, nisi u pravu za sliku1. Razlika između tih reduktora je u vrsti ulazne osovine i zavojnice na toj osovini: sl1 reduktor sa jednom zavojnicom, slika2 reduktor sa osovinom sa dve ili tri zavojnice. Takode na ulaznoj osovini moze biti i više zavojnica. Ugao zuba puznog zubcanika zavisi od prenosnog odnonosa a to onda direktno uslovljavs prečnik zubcanika i time broju zuba zubcanika. Što je veći precnik zubcanika to je veći broj zuba time je ugao zuba manji. Primjer. Puzno reduktor koji ima prenos 30:1 sa jednim zavojem na ulaznoj osovini i puzni zubcanik od 30 zuba ,, zatim pužni reduktor koji ima prenosni 40:1 iako je ulazna osovina sa 2 zavoja, ovdje je zubcanik sa 80 zuba. Usporedbom veći broj zuba daje manji ugao zavijanja. Zato si napisao da je na sl 1 zubi skoro ravni. Da tu si u pravu. Postoje okolnosti kad je bolje 1 a kad više zavoja.Ako je na toj kopačici takav prijenos onda to nije mjenjač a isto tako slab pužni prijenos. Pužni zubčanik (nije pužni) nego je običan vijak a to znači da ima samo jednu spiralu. Dok zubčanik ima skoro horizntalno zube. Znači ovo na slici samo glumi reduktor i pužni prijenos.
View attachment 88298
Samo za usporedbu ovdje su svi bitni elementi reduktora i pužnog, prethodna slika nema blage veze sa prijenosom Tomosice. Ne postoji pužni prijenos na bilo kojoj motokopačici (od ovih novijih i manjih) koje se može danas kupiti od ovoga od Tomosice.
View attachment 88299
Evo sve varijante Umo motora Tomos i Tomos Batuje kopačicama koje su se proizvodile tamo negdje do 1992. godine.
Razlika između 1 i 2 je u cilindru, kod obih je radilica na tri ležaja i to sa distancom između 2 ležaja na strani prema kvačilu. Dok 3 je 80 cm3 i radilica je na dva ležaja.U kojim se detaljima razlikuju međusobno?