• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

cerex

Član
Tu od
25 Lis 2024
Poruka
41
Uslikacu frezu podataka o njoj nemam posto je naljepnica spala ili nije je ni bilo ali stvarno je tako. Tecumseh motore stavljam na nju posto kada sam je kupio bio je na njoj a odgovara mi i raspored rupa na bloku motora kao i debljina radilce posto na nju ide to famozno kvacilo koje je tog promjera kao i rupa za kajlu.Na video snimku kad gledam tomosicu nekako mi sporo vrti dok ova u jednom prohodu pretvara zemlju u prah. Ali sistem je isti kao i kod tomosice, posto sam nedavno na njoj mijenjao lezajeve i semeringe u mjenjaču.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,685
Na video snimku kad gledam tomosicu nekako mi sporo vrti
Neda mi se sad palit svoju Tomosicu, teško za delati i slušati nakon kaj joj daš pola gasa.
Samo je fergazer drugačiji, na sajlu, a ne ovaj samoupravljajuči ;)
Naravno, Tomos ima svoje muhe traži od vlasnika malo znanja i živce na tregere.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,288
Ak očeš malo razgibati mišiće,kupi imt 506. Samo pazi da ti odma na paljenju ne spukne ruku v ramenu

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,841
@cerex meni se čini da su ti rupe za šarafe motora istog rasporeda kao i na B&S, Hondi, itd.
A po pitanju Tomosa, ne znam koji stroj gledaš. U mojim je rukama Batuje kopačica frezala gorice prek 30 let, znaš kak, vrtjela je ko sam vrag, radila pepeo iza sebe.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,905
Ako je na toj kopačici takav prijenos onda to nije mjenjač a isto tako slab pužni prijenos. Pužni zubčanik (nije pužni) nego je običan vijak a to znači da ima samo jednu spiralu. Dok zubčanik ima skoro horizntalno zube. Znači ovo na slici samo glumi reduktor i pužni prijenos.
download.jpg
Samo za usporedbu ovdje su svi bitni elementi reduktora i pužnog, prethodna slika nema blage veze sa prijenosom Tomosice. Ne postoji pužni prijenos na bilo kojoj motokopačici (od ovih novijih i manjih) koje se može danas kupiti od ovoga od Tomosice.
20260129_130838.jpg
Evo sve varijante Umo motora Tomos i Tomos Batuje kopačicama koje su se proizvodile tamo negdje do 1992. godine.

1. Tomos MK2 iz 1981. godine, 60cm3, 2KW na 580o/min
2. Tomos Batuje BMK2.5 iz 1988. godine, 60 cm3, 2,5 KW na 5800o/min
3. Tomos Batuje BMK2.5 iz 1990. godine, 80 cm3, 2,5 KW na 5200o/min
Navedeni podatci odgovaraju specifikacij pločici na svakom od navedenih motora.
20260129_132753.jpg

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,685
Evo kak dečki frezaju, samo prašina leti i nikaj se ne trga. Izgleda da i za frezanje treba znanja.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,685
Da su zalevali s onim kaj su nalevali manje bi se prasilo

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,905
Još jedan umo za Tomosicu ali ovaj je vanserijski Umo tip 08/47 okomiti , 80cm3, 2,5 KW na 5200o/min, proizveden 2025. godine. Ustvari ovo je unikat br. 2 a unikat br. 1 bio je Umo tip 08/46 vodoravni koji je ugrađen na Mio 300 pred oh ho vrimena.
20260129_133209.png
PS.
Nadopuna prethodnom postu za motor pod brojem
1. Ima oznaku samo MK2 bez tipa motora
2. Tip 06/43
3. Tip 08/08

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,225
Ako je na toj kopačici takav prijenos onda to nije mjenjač a isto tako slab pužni prijenos. Pužni zubčanik (nije pužni) nego je običan vijak a to znači da ima samo jednu spiralu. Dok zubčanik ima skoro horizntalno zube. Znači ovo na slici samo glumi reduktor i pužni prijenos.
View attachment 88298
Samo za usporedbu ovdje su svi bitni elementi reduktora i pužnog, prethodna slika nema blage veze sa prijenosom Tomosice. Ne postoji pužni prijenos na bilo kojoj motokopačici (od ovih novijih i manjih) koje se može danas kupiti od ovoga od Tomosice.
View attachment 88299
Evo sve varijante Umo motora Tomos i Tomos Batuje kopačicama koje su se proizvodile tamo negdje do 1992. godine.
Moja ispravka tvojeg navoda. Slika 1 i slika 2 su reduktori sa pužnim prenosom, nisi u pravu za sliku1. Razlika između tih reduktora je u vrsti ulazne osovine i zavojnice na toj osovini: sl1 reduktor sa jednom zavojnicom, slika2 reduktor sa osovinom sa dve ili tri zavojnice. Takode na ulaznoj osovini moze biti i više zavojnica. Ugao zuba puznog zubcanika zavisi od prenosnog odnonosa a to onda direktno uslovljavs prečnik zubcanika i time broju zuba zubcanika. Što je veći precnik zubcanika to je veći broj zuba time je ugao zuba manji. Primjer. Puzno reduktor koji ima prenos 30:1 sa jednim zavojem na ulaznoj osovini i puzni zubcanik od 30 zuba ,, zatim pužni reduktor koji ima prenosni 40:1 iako je ulazna osovina sa 2 zavoja, ovdje je zubcanik sa 80 zuba. Usporedbom veći broj zuba daje manji ugao zavijanja. Zato si napisao da je na sl 1 zubi skoro ravni. Da tu si u pravu. Postoje okolnosti kad je bolje 1 a kad više zavoja.
Za tvoju sliku2 pored puznog reduktora u kućištu postoji i jedan reduktor sa zubčastim prenosom ravnih zubčanika kosog zuba, odnosno to je konbinacija dva sistema prenosa puzno kolo i zubcasti prenos, zubcanici su dodati da se dodatno smanji prenosni odnos jer je reduktor brzi i ima mogučnost da guranjem tockova pokrenu reduktor. Dok u slici 1 nemoze se točkovima okretati rediktorsko kolo, tzv samokočeći reduktor.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,905
U kojim se detaljima razlikuju međusobno?
Razlika između 1 i 2 je u cilindru, kod obih je radilica na tri ležaja i to sa distancom između 2 ležaja na strani prema kvačilu. Dok 3 je 80 cm3 i radilica je na dva ležaja.
Dok unikat br. 2 umo 08/47, 80 cm3 sa radilicom na tri ležaja sa distancom između 2 ležaja prema kvačilu, u tom segmentu kao većina Umo motora. Ustvari svi Umo motori imaju radilice na tri ležaja osim Umo 08-08 u originalnoj tvorničkoj izvedbi.

A ne ne , ima umo 08 sa dva ležaja na strižnoj sa dva kotača i vjerojatno na pumpi za vodu sa umo 08. To su oni za koje znam ? 🤔

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,905
E to stvarno ja ne bih znao. Naime ti cilindri su se ugrađivali samo na Tomos Batuje kopačice koje se proizvedene od 1987 do 1990, barem koliko je meni poznato.

U početku kad sam se ja počeo bačkati sa Tomosicama a bilo je to prije cca 13 godina. I tada sam slagao one koje su mi dolazile i to su bile pretežito MK2 (2KW, 60cm3). I prva koja mi je u ruke došla 60cm3, 2,5 KW ja je složim I ne znajući da je 2,5KW i u probnom radu odmah sam vidio da je puno življa i da treba manje gaziti po gasu? I tek onda obratio pažnju na pločicu sa podacima o motoru i uočio razliku. Tako da kad mi je došla slijedeća takva sam išao uspoređivati cilindre.:D

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,841
Prvi cilindar koji mi je zaribao na Batuje kopačici sam ostavio u brusioni, uzeo njegov s prvom specijalom i novi klip, došao doma i ugradio. Upalio i po gasu na frezanje "v goricama".

Dok je jednog dana taj zaribao bacio sam ga, a uzeo od kolege njegov rezervni klip i cilindar i ugradio, pa opet po gasu.

Poslije sam nabavio još nekoliko motora i nikad nisam išao uspoređivati kanale itd. Jednostavno nije bilo vremena za to.
Na kraju sam cijelu tu kopačicu zamijenio na staroj krami za drugu robu.

Imam još par rezervnih motora, pa možda jednog dana krenem uspoređivati, barem dok krenem restaurirati preuzetu od Leea.

Najnoviji postovi

Na vrh