• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,758
Ne znam o kojoj izvedbi kopačice je riječ, ali u velikoj večini slučajeva potrebno je da motor ima "teški"
zamašnjak. Motori kosilice imaju isključivo "lake " zamašnjake.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,906
Mogla bi biti ovakva kopačica ili barem slična ovoj. Ovo je Robix sa Briggsovim motorom Qvantum 55 , kvačilo je isto konusno - suho, pogon je isto pužni i to direkt sa radilice preko kvačila na pužni vijak. reduktora nema tako da je ova ono idi - dođi i odi. Isti takav Briggs je na rotacionim kosilicama , e sad da li postoji varijanta istog motora za kosilicu i kopačicu , čisto sumljam. Ovaj motor još ima naljepnicu only for export. Proizvođač ovog motora ga proizvede i proda i onda kamo će ga neka firma kamo ugraditi nije njihova briga. Ali ipak ne tvrdim da postoje motori sa lakšim - težim zamjcima u moru takvih i sličnih morora koji su pretežito za kosilice.
20260130_121256.png
Ovakve i slične kopačice su uglavnom loše , reduktor koji sam okačio u prethodno postu je od kopačice Marko. I par takvih kopačica Marko sam imao prilike raditi. Jedna je bila sa Hondinim motorom dok druga sa nekim Briggsom, odmah ispod kvačila je jedan ležaj od pužnog i bez podmazivanja.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,758
Sad si vrtim film... Istina, Tecumseh motori su skloni pucanju klipnjaće, ali bas da svaku sezonu pukne je ipak malo previše... Ako je zamašnjak od kosilice to bi mogao biti razlog pucanja. Da li je kolegi ikad isčupalo špagu iz ruke prilikom paljenja?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,706
Brigs radilicu od kosilice sam ja nekad napasival na kopačicu jer je pukla.
Kolko se sječam sve je isto samo sam moral skratiti osovinu radilice na koju dođe nož.
Ali to je bilo prije puno godina pa moguče da na ovim novijima to više nije izvedivo.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,846
Ja sam prošle godine na ovom forumu pokazao, mijenjao sam susjedu puž i pužno kolo na Viking kopačici. Gore je B&S 190cc.

Večina koji se malo bavite s kosilicama sigurno znate da postoje recimo motori B&S iste snage, npr 3,5 KS, imaju isti fi one tanje radilice za pogon noža, ali imaju različite dužine tog dijela radilice, na kojem je adapter za nož. Isto je i sa B&S 190cc motorima, oni imaju deblju radilicu.

Nemam pojma koji Tecumseh forumaš koristi, ali i kod njih su bile radilice različitih dužina.

Važno je znati da postoje i tzv teži i lakši zamašnjaci, na što nas je podsjetio kolega @hodor hvalu mu za to. Ja sam prvi sad na to zaboravio.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,846
@brgud natjerao si me na dublje razmišljanje, vezano uz cilindar motora Tomos UMO 6. Nikada nisam niti pokušao usporediti geometriju preljevnih kanala u cilindru. Da li je neki više, ili niže. Jedino sam na postoječem cilindru dorađivao, frizirao to što sam imao u rukama, za karting, po priručniku. Stvarno više nemam pojma kakve imam motore vani u svojoj gajbi 🤔🤔🤔 a imam i od kosilice i mješalice i freze i šprice. Znam da za špricu ima drugačiju radilicu, ali cilindri kakvi su, nemam sad blage veze. Cjeloživotno obrazovanje i još nedovoljno znanja imam. 🤔

Najnoviji postovi

Na vrh