• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mehanička radionica za pile

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,862
Ta na slici menbrana ima talasastu povrsinu u obliku kruznice, to nije nešto uredno treba da bude ravna ili upeglana. Tako je ja vidim. Dalje kad se upali motorka dali prima gas, ako je višak goriva ona presauga i svjećica je mokra. Dali je tako.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,862
Suha ili mokra svjećica. Suha nema goriva ili nedovoljno. Mokra višak ili prelijeva.
Jedan uslov.Ako motor ne radi a karburator propusti gorivo i zalijeva svjećicu tad ti ne leži dobro ili je neispravna menbrana i vrši pritisak na klackalicu i otvara protok.
Drugi uslov. Ako karburator u mirovanju motora drži gorivo a nakon starta počinje da se guši i zalije svjećicu, tada ti nije dobra podešenost diza. Može biti jedne H ali i obe. U ovoj varijanti obilježenim šafcigerom ( sa crticom koja pokazuje koliko se zakreće vijak) ići da se zvrću dize H za recimo 1/10 kruga, te potom dati gas da se troši gorivo i sluša dali se izoštrava zvuk i brzina motora. Tako isto postepeno raditi i sa L dizom, konbinacija jedne i druge naizmjenično. Kad se dobije poželjan rad ili zvuk motora izvršiti na L dizi korekciju ( traženje zakretanja L dize u oba smjera postepeno) koja obezbjeđuje miran rad na ler gasu, dobro ubrzanje motora i nesmije da se zaigrava na punom gasu, niti da se gasi na leru. Zaigravanje ti je simptom kada nestaje gorivo i dolazi do povećsnja broja obrtaja od uobičajenog radnog. Ako se dobije poželjan rad motora ili tzv zadovoljavajući, poželjno je nakon nekoliko minuta rada ( 10 min) izvaditi svjećicu i provjeriti boju, smeđa je ok. Bijela boja je siromašna smješa i treba otpustiti H dizu obogatiti smješu, crna boja dize je prebogata smješa gorivom i treba ju smanjiti H dizom. Ovo su osnove, pod uslovom dobre struje i dobre svjećice.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,862
Nije svaka ravna i ispeglana.
Nemogu to da znam. Postoji mnogo toga da je to nemoģuće ispratiti. Iz meni dostupnih literatura i kataloga, nisam našao drugačije osim ravnih. Bez obzira na oblik prema namjeni bi trebale da se ponašaju kako sam naveo u predhodnom komentaru. Takođe prema mojem saznanju poškorana menbrana nemože da drži kontinuitet na ler gasu niti punog gasa, iz razloga što menbrana nemože da vibrira i da dozira potrošeno gorivo u svoju komoru. IMG_20200422_121032.jpg
Ovo je dio meni dostupnog priručnika, sa numeracijom, opisima dijelova i šifre. U mojoj literaturi takvih nema, ili ih nisam zapazio.

Mario1993

Aktivni član
Tu od
24 Velj 2015
Poruka
266
Lijepo ona radi par sekundi i na leru i pod gasom ali svjećice toliko zalije da ju ugasi. Pa ju moram čistiti da bi mogao ponovno upaliti. A nije bila igla u setu. Prvo ću probati ovo s mučkanjem

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,862
Ona radi ali to nije lijepo jer ima visak goriva. Trebao bi na opisani način smanjiti dotok goriva u smješu. To ti najlakše ide da daš gas i uvrćeš dize do izoštravanja. Ponovit ću ako u stanju mirovonja ne pušta gorivo iglica vrši ulogu zatvaranja, u suprotnom gorivo curi zbog tlaka i isparavanja. Gle tu ima nekih pitanja ili stavki kako se šta ponaša što ja nemogu da znam.

popopboat

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2021
Poruka
191
Ako je odvrnut po jedan krug i H i L ,a i dalje zalijeva svjećicu onda treba drugi karburator..
Prvo provjerit pušta li igla, može se i sa špricom za injekciju i komadom crijeva za gorivo.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,862
Ti parametri (od jedan ili jedan i plo krug) važe kad je nov karburator i nov motor vremenom se ti parametri mijenjaju. Ako postoji varijanta da zalije, to je višak, ako postoji varijanta da se zavtanjem vijka u nul nema goriva, onda mora negdje biti i sredina protoka. Ta sredina protoka nije recipročna već zavisi od potrošenosti vrha vijka i uloška u koji se uvrće.

oboliti

Aktivni član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
307
A da odeš u servis kod majstora, takva fina podešavanja mi obični smrtnici ne možemo obaviti, sorry!

• Like
Reactions: H&S

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,862
Ako je odvrnut po jedan krug i H i L ,a i dalje zalijeva svjećicu onda treba drugi karburator..
Prvo provjerit pušta li igla, može se i sa špricom za injekciju i komadom crijeva za gorivo.
Ako je po jedan kurug i opet zalijeva smanjuješ zavrtajući. Zato i jesu na vijak radi doziranja ili smanjena otvora u rupi. Drugi ide ako zavrneš u nul a on pušta, to je nemoguće, jer tesko da se toliko istrošio. Igla se provjerava bez alata ako je pun rezervoar goriva i ako u stanju mirovanja gorivo ne zalijeva, tad iglica drži, otvara na uslov menbrane. Obično kad iglica ne drži kad ugasiš motorku, iako je topla neće upaliti jer ju zalije.
A da odeš u servis kod majstora, takva fina podešavanja mi obični smrtnici ne možemo obaviti, sorry!
Nekoliko godina sam ovdje aktivan i vidim da mnogi pričaju sa puno hvale o poznavanju motornih pila, medutim kad se krene oko nekih detalja tu se gube. Svje je jednostavno po sistemu logike ali to izgleda ne radi. Primjer prvi dio komentara.

popopboat

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2021
Poruka
191
Pa to sam i napisao.... ako je toliko istrošen (ili oštećen) da ide previše goriva sa po jedan krug onda ga treba mijenjati.

Ako ne razumiješ što napišem ne znači da se gubim.

popopboat

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2021
Poruka
191
I tako osjetljiv karburator se nikad neće moći naštelati da traje, i sam si napisao da za rad motora ovisi i temperatura zraka, vlaga, tlak, gustoća mješavine... itd.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,862
Hoće ko to zna. Može da radi godinama. Ko to tvrdi nepoznaje rad i namjenu svakog dijela u karburatoru. Samo jasno vidljiva oštećenja eliminišu rad. Recimo jedan karburator sam mijenjao tek kad se na istom istrošilo ležište osovinice leptira gasa sa 5 mm je prošireno na 6 i leptir nije više zatvarao i smirivao ler gas.

Najnoviji postovi

Na vrh