mene zanima jedna druga stvar...
jel ima u zemlji već prisutnih EM organizama?
jer ako već na mojoj njivi živi samo jedan jedini, trebaju mu samo uvjeti da se nakoti..
Jedan jedini?
Hm, evo ti i podataka;
u 1 gramu tla (kemijski nezagađenom), u površinskom sloju ima 10 na 9 (10 000 000 000) jedinki bakterija, sa najmanje 20.000 različitih specijesa (vrsta). U samo jednom jedinom gramu tla, a prosječna masa 1 cm površinskog tla (površine 1 m2; ne hektar) ima oko 15 kg, što znači da ih u prosjeku može biti 150 na 9 u 1 m2 tla :supris:
Evo koliko im može biti.
Samo ima jedan PROBLEM. Jako su osjetljive, na sve... te taj broj u degradiranim tlima drastično opada, toliko da se govori o mikrobiološki mrtvim tlima.
Ogroman raspon vrijednosti. A upravo je čovijek taj koji donosi konačnu odluku.
Pravi nano kosmos; za ne vjerovati.
A onda su tu još i gljive, aktinomicete, virusi i sve ostale sile mikroorganizama.
I ima još jedna zanimljiva priča; kada se crta piramida prirode, onda nekako na vrhu se crta mesojed (tigar) ili svejed (čovijek); ta to se crta još u osnovnoj školi.
Međutim, ima pogreška, na vrhu piramide nalaze se bakterije.
Kad bi primjerice, mogli ubiti sve bakterije na svijetu... za svega nekoliko dana, nestao bi sav oblik života na planeti.
Eto, na primjer, ostali bi bez kisika, jer su najveći proizvođači kisika na planeti, bakterije koja žive u površinskom sloju oceana, kao najveće vodene površine na svijetu....
.... i onda mistifikacija, radikalizam i netko je "izmislio" EM tehnologiju, kao da do tada nisu mikroorganizmi niti postojali :mrgreen:
p.s. Jednostavno, ne mogu "probaviti" tu misitifikaciju - "EM" tehnologija. Za mene su to mikrobiloški preparati, koji sadrže različite MO (bakterije, gljive, aktinomicete i sl.), točno definirane roda, vrste i soja u određenom broju (postoji točno utvrđena metoda brojanja MO i izražavanja tog broja; ekvivalenta koncentraciji neke otopine) i koji imaju određeni učinak. I to je.
Da li se to zove EM, BEM, VEM, SEM ili TEM tehnologija, potpuno je svejedno. KOrektno je navesti koji je to MO u preparatu i koje količine, te govoriti o korisnosti određenog MO u tlu.
p.s.s. MO = mikroorganizam