• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plastenici

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
2000 kvadrata
Cijela zemlja lagano visi tako da voda lagano odlazi nizvodno, hehe. Ispalo me nekih 40 soma kuna. Bit će da je paprika u pitanju, a najlon skinuti prije snijega, svakako. Ovo je najjednostavnije rješenje za papriku, jer još koja godina i vanjsku se neće moći prodati. Vanjski paradajz već skoro nitko neće.

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234
a koje je širine ta folija i kako se učvršćuje na onom sastavu dva plastenika.
Svaka čast!!

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
LIMA kaže:
PetullaRZ kaže:
Pa, pauci su mesožderi i hrane se mušicama i ostalim sitnim insektima tako da ne rade nikakve štete na bilju. Jedini pauci koji rade štete na biljkama su crveni voćni pauk i koprivina grinja. Mislim da su vam ti štetnici poznati a također i način na koji se suzbijaju. Pojavljuju se početkom 5 mjeseca(u priobalju) tako da ih još nema na vidiku.
Tip starih Bugara. :D : Pauci su prenositelji bolesti. Na njihove noge se kelji sve redom od bakterija do gljiivica, a s obzirom da ih puno ima i svukuda idu prenašaju bolesti s biljke na biljku i zato kažem da su pauci itekako štetočine.

Malo se bolje raspitaj Lima, pauci su u principu korisni jer kao što napisah hrane s emušicama i drugim insektima ,a na svojim nožicama ne prenose nikakve viruse, bakterije ili druge štetne gljive. Ali ako sumljaš protiv njih je dovoljno poprašiti sa Neopitroidom(onim za mrave).

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
A kako da izdresiram pauka da pojede skakavca? Imam 2 komada za sada i jedu listove od rasade, ne znam da li je to moguće, ali u njihovoj blizini vidim ogrizle listove, mislim što ja proživljavam sa ovim, to...

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Svaka vam čast cabage i asestic na tim plastenicima ali mi se ne usuđujemo raditi takve plastenike jer bi ih, bojim se, otpuhala olujna bura i orkanska kako zna puhati kod nas. Zato radimo jaku konstrukciju (cijevi 2cola) ili kupujemo originalne plastenike.
Lijepo to izgleda i radite, samo napred treba širiti plasteničku proizvodnju što je više moguće i usporedno sa vanjskom ponuditi robu tijekom cijele godine.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Kontam kaže:
A kako da izdresiram pauka da pojede skakavca? Imam 2 komada za sada i jedu listove od rasade, ne znam da li je to moguće, ali u njihovoj blizini vidim ogrizle listove, mislim što ja proživljavam sa ovim, to...

Skakavce (oni grizu) ćeš srediti sa insekticidom recimo BetaBaythroid ili Karate Zeon. Oba sredstva su širokog spektra djelovanja tako da ćeš sa njima riješiti i veći dio štetnika koji se sada pojavljuju. Ali ako nemaš nikakvih štetnika osim ta dva skakavca nije potrebno prskati nego ih jednostavno ulovi.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
seva kaže:
a koje je širine ta folija i kako se učvršćuje na onom sastavu dva plastenika.
Svaka čast!!
Folija je širine 6,5 metara. Ne spaja se na spojevima već ulazi u plastenik i slijeva se van iz njega. To je najjednostavnija konstrukcija i radi se samo zbog toga da kiša ne pada po paprici, tako da paprika vizualno izgleda bolje nego vanjska. U biti to i nije pravi plastenik, ali bitno je da se dobije ranija i kasnija berba i nešto veća kvaliteta plodova. Ulaganje nije veliko tako da bi se trebalo brzo isplatiti.

I mene je strah vjetra, ali svi tako u mojoj okolici rade i vjetar je potrgao samo one od pola cola cijevi sa stjenkom cijevi od 1,5 mm a moje su duplo jače. Vrijeme će pokazati, a ako bude dobro možda proširim površinu nagodinu.

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234
nema šta . svaka čast !
Ja sam planirao proširiti proizvodnju,ako uspijem dobiti jednu njivu (odmah do mojih plastenika) u zakup.
Ovdje u r.s.jednostavno ne žele da pomognu onima koji hoće pošteno da rade.ali to je za drugu temu...
ako dobijem to pokušaću napraviti nešto slično,kao ti.....koliko je tebe to koštalo u eurima? 40 hiljada kuna je oko 6 000 eura,ili se varam??

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
1 euro = 7,3 kn
Neka bude nekakvih 5.500 eura. Jeftinije jedino s lošijom folijom i tanjim cijevima, a ni jedno ni drugo nije neka opcija.

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Kontam pripazi malo da nemaš puževa golaća meni su prošle godine obrstili rasadu paprike.

PetullaRZ prije 3 godine mi je vjetar u tren skinuo 360 kvadrata najlona a ove tunele ukapam najlon u zemlju sa strane tako da je oko 50 cm sa svake strane ukopano a i nema tako jakih vjetrova kao kod vas ali u ova vremena nikada se nezna kakvo nevrijeme može naići eto ove godine je već dva puta padao led.
Pozdrav Anđelko! 8)

K

korisnik2408

Guest
Koliko je cijena staklenika visa u odnosu na cijenu plastenika.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Na ovo pitanje ne znam odgovor, ali i mene interesira.
Rekao mi je jedan koji ima staklenike da je cijena stakla 1 euro po m2. Dakle, tak su skoro i folije petogodišnje pa tu nema neke prevelike razlike, ali mislim da je konstrukcija za staklenik dosta skuplja od plasteničke.
Koliko sam čuo i da je zimi lakše grijati plastenik s duplom folijom od staklenika. Vidim da ovaj kod mene što se bavi cvijećem svaku zimu omota staklenik s onom folijom što ima napuhane mjehuriće u sebi.

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Evo malo krastavaca u plasteniku
krastavci.jpg

Pozdrav Anđelko! 8)

K

kemicar

Guest
na što vežeš špagu koja drži paradajz? Ja sam postavio bambusovu konstrukciju pa ću vidjeti (valjda bude dosta jaka)

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Koliko vidim kao i kod mene za žice na konstrukciji plastenika pričekaj dok povežem onda ću slikati i postaviti na forum mislim da ima fotka od prošle godine na posu o nama asestic.
Pozdrav Anđelko! 8)

L

LIMA

Guest
Da,da. Razvukao žice po konstrukciji. Budem sutra pofotkao. Evo baš danas vezao. Isto radim i sa krastavcima. Na žicu svežem mrežu i to je to.

K

kemicar

Guest
Kaj paradajz još ne cvjeta? E tak sam i ja slično složio samo s bambusom. Koliko kila treba držati jedna špaga (1 paradajz?)?

Najnoviji postovi

Na vrh