• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plastenici

R

rule

Guest
Cabage zanimljiva konstrukcija :?: pretpostavljam da tu neće ić paprika na spagu. Nesto slicno sam i ja tako radio dok sam radio jagodu.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ako uspijem isfinancirati u planu je da ide na špagu. Našao sam plastične stupove, koštali bi me cca 3 soma kuna plus još T komadi i žica gore, sve skupa nekih 5-6 tisuća. Mislim da bi bilo puno bolje, samo ako financije dozvole.

R

rule

Guest
cabage kaže:
Ako uspijem isfinancirati u planu je da ide na špagu. Našao sam plastične stupove, koštali bi me cca 3 soma kuna plus još T komadi i žica gore, sve skupa nekih 5-6 tisuća. Mislim da bi bilo puno bolje, samo ako financije dozvole.
Morat ceš se i za to razvuc jer uzalud ti trud. Ako je ne stavis na spagu berba ce relativno brzo zavrsit :( a na spagi beres je do prvih mrazeva ako ostane zdrava.Moras je dic na spagu držim ti fige

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Ako sadiš papriku u plasteniku moraš je vezati i voditi na špagu kao rajčicu. Mi papriku vežemo na dvije špage tj.vežemo dvije grane koje se kasnije(kako grane rastu) motaju oko špage. Svaka sadnica paprike baci tri ili četiri grane i kada se oplode prvi cvjetovi na granama površkamo(otkinemo vrhove) na jednoj(dvije) grane da ne rastu dalje a ostale dvije grane vežemo i vodimo dalje(narastu više od 2m). Treba isto tako opliviti sve zaperke po stablu paprike da ne oduzima snagu biljci.Preporuka je da se skine i prvi plod koji naraste u račvi ali to ne radimo jer je to prva berba i zarada.
Za takav način proizvodnje paprike(rajčice,krastavca) plastenici moraju biti čvrste građe(težina), visoki i prozračni (zbog visokih temp i vlage koji mogu prouzročiti pepelnicu u paprici i opadanje cvjetova) i naravno na vrijeme opliviti i kasnije motati kako se ne bi stvorila prašuma u plasteniku.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Sve ja to znam i planiram tako, rekao sam samo da sam kratak malo s parama, al ću probati isfinancirati.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Jel smetaju pauci u plasteniku gdje se radi rasada? Imam ih zelenih, crnih, oker, malih, velikih svakakih :roll:

L

LIMA

Guest
Kontam kaže:
Jel smetaju pauci u plasteniku gdje se radi rasada? Imam ih zelenih, crnih, oker, malih, velikih svakakih :roll:
Ne samo da smetaju, nego su živo zlo. Ja bitku bijem sa nekim malim bijelim.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Pa, pauci su mesožderi i hrane se mušicama i ostalim sitnim insektima tako da ne rade nikakve štete na bilju. Jedini pauci koji rade štete na biljkama su crveni voćni pauk i koprivina grinja. Mislim da su vam ti štetnici poznati a također i način na koji se suzbijaju. Pojavljuju se početkom 5 mjeseca(u priobalju) tako da ih još nema na vidiku.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Onda mir sa njima :mrgreen: A i čitam na stranim forumima da su dobri. Ovo su veliki pauci nisu sitni kao crveni. Meni ne smetaju neka rade svoj posao :mrgreen:

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234
Imam problem....na stablu paprike,do korijena,pojavila se smeđa tvar!? Listovi vise iako ima dovoljno vode (onoliko koliko treba). Nije na svim stablima (one koje sam primjetio sam zamijenuo). Pomozite mi ŠTA DA RADIM???

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ja sam pročitao o takvome nećem slično u jednoj knjizi. Mislim da je pisala gangrena korijenovog vrata. Kad budem imao priliku skenirat ću ti taj dio. Hoćeš da ti dam broj od savjetodavne službe da pitaš? Ima jedna gospođa u baranji razumije se u papriku podosta, ujedino i radi za savjetodavnu službu.

R

rule

Guest
seva kaže:
Imam problem....na stablu paprike,do korijena,pojavila se smeđa tvar!? Listovi vise iako ima dovoljno vode (onoliko koliko treba). Nije na svim stablima (one koje sam primjetio sam zamijenuo). Pomozite mi ŠTA DA RADIM???
seva ako sam dobro shvatio ti si u problemu.Ako ti je stabljika drvenasta i smeđa na 1 cm od substrata to ti je rak korijenova vrata.To ti je skoro neizlijecivo ako je rasod vec posađen.mozes pokusat sa previkurom. Na paradaizu se to da rjesit al na paprici tesko. Ubuduce pazi na izbor supstrata,i redovito stiti presadnice

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Evo koja sličica
0005gm.jpg

0004yw.jpg

0003c.jpg

0002bi.jpg

0001yb.jpg

Pozdrav Anđelko! 8)

K

kemicar

Guest
koja je širina plastenika, a koja redova (folije). Ja sam kupio sa gotovim rupama i izgleda mi šira .

L

LIMA

Guest
PetullaRZ kaže:
Pa, pauci su mesožderi i hrane se mušicama i ostalim sitnim insektima tako da ne rade nikakve štete na bilju. Jedini pauci koji rade štete na biljkama su crveni voćni pauk i koprivina grinja. Mislim da su vam ti štetnici poznati a također i način na koji se suzbijaju. Pojavljuju se početkom 5 mjeseca(u priobalju) tako da ih još nema na vidiku.
Tip starih Bugara. :D : Pauci su prenositelji bolesti. Na njihove noge se kelji sve redom od bakterija do gljiivica, a s obzirom da ih puno ima i svukuda idu prenašaju bolesti s biljke na biljku i zato kažem da su pauci itekako štetočine.

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Kemičaru širina plastenika 5 m folija 100 cm gredica 80 cm dva reda ..
Pozdrav Anđelko! 8)

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Malo slika sa zakašnjenjem. Sve sam sam pravio pa me malo strah da će to vjetar odnijeti :scratch Moj prvi uradak, daljnji će biti bolji sigurno.
slika038.jpg

slika037.jpg

slika036j.jpg

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
KoLiko je to kvadrata ako nije tajna koliko je kuna jeli to za papriku da li ćeš preko zime skidati najlon.
Pozdrav Anđelko! 8)

Najnoviji postovi

Na vrh