• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plastenici

fico

Član
Tu od
21 Velj 2012
Poruka
46
rodovina;931729[/QUOTE kaže:
Izvrstan početnićki plastenik bi bio tunel koji dobiješ piganjem 6 metarske cijevi.Evo slika :

picture.php

Ja sam u 3/4" pocinčanu nabio 1/2" crnu i malo dobio na visini tunela .Kad sam spigao sve lukove onda sam povario crne horinzontalne (ja ih zovem šprajcne), 40 cm dužine.To je super jer pomaže i kod stavlajnja i kod vađenja lukova .To je ovaj "T" koji je od crnih cijevi 1/2"

Evo još jedna slika di se vidi cijeli tunel, moj ima bočno otvaranje.Dimenzije plastenika :3,8 metara širok;1,95 visok

picture.php

Razmak između lukova 1,8 m ili 2 metra nije bitno , moja cijev je pocinčana vodovodna ima deblju stjenku pa je dovoljno samo po sljemenu stavit jednu uzdužnu cijev , ovaj plastenik je ovu zimu bio pod snjegom i nije bilo problema.Najbolji test za provjeru izdržljivosti tvojeg luka je da se jednostavno punom težinom objesiš na luk. Ako izdrži čovjeka od 90-100 kg to je onda vrlo sigurno.

Ovaj model tunela je za početnika prva liga , idući izazov neka ti bude plastenik koji si želiš a to je sa ravnim stranicama , predpostavljam da je to ovaj kojeg je Samko postavio?
i takvog sam radio evo slika :

picture.php

Koljena na plasteniku ja nikad nebi vario, koljeno se mora na pigalici napravit .
Evo nadam se da sam pomogao ako ti se sviđa isključivo ovaj sa ravnim stranicama reci pa ću u idućem postu objasnit kako sam njega napravio.

Posljednje uređivanje:

fico

Član
Tu od
21 Velj 2012
Poruka
46
nekaj si sfušal sa slikama

Da opet mi se to dešava , nije prvi put da se slike koje stavim na forum ne vide.

Napravio sam album -album je javni ali sad sam primjetio da mi pod opis piše: BB kod nije dozvoljen?
evo slika
http://imageshack.us/a/img29/5220/jpg
edit by daniels: slike su ti u PNG formatu prebaci u JPG
kad spremaš slike imaš opciju u kojem formatu ju spremit.

Molio bi admina ili nekog da mi pomogne oko ovog problema.

kaže da ima nekakvu grešku...:icon_scratch:

Posljednje uređivanje od moderatora:

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Lijepo molim one koji imaju plastenike sa špagom za držanje folije da napišu koju špagu koriste. Ja sam uzimala u Konoplji njihovu plastificiranu pletenu peticu, dobra je ali jako skupa. Plastična za bale ima prihvatljivu cijenu i čvrsta je ali se bojim da ne ošteti foliju.

independent

Član
Tu od
17 Pro 2012
Poruka
161
Prošle godine kupio T-130 (27.25 Kn/Kg) i najlon 4S i nema oštećenja na mjestu gdje špaga prolazi, a špaga drži najlon i za vrijeme orkanskih vjetrova-provjereno (povijani lukovi od udara vjetra):s:

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
968
Ja koristim rabljena crijeva od kap na kap navodnjavanja. Kad i postavljam jedino pazim da ne budu sfrkana.

Pemma

Novi član
Tu od
15 Velj 2014
Poruka
18
Kolika je trajnost najlona koji se koriste za plastenike?... Svako koliko bi se trebao mijenjati?...

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
trebalo bi se krajem 3. godine mjenjati odnosno svake 4. godine, ostalo je rizik koji se ne isplati...

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
pa ovisi kakav kupis, mi smo imali za duhan neki najlon koji se iskrti nakon godinu dana, sad kupim neki kvalitetniji i drzi bar 5 godina, cijenovno su bili isti.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Ovisi okvaliteti i o tome što uzgajaš.Ja imam jednu 7 godina,cijela je i nije čak previše zamučena. Svake godine na početku sezone operem i prozirnija je od nove.Neznam koja je vrsta ta stara ali je preko 200 mikrona.Pozdrav

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
na svakoj foliji piše koliko traje...4S je 2 godine, 6S je tri godine garancije...
uglavnom 2S (dvije sezone iliti ljeto+zima) je 1 godina...
...to su zmislili tak da ti uvale 4S pod četverogodišnju foliju...:icon_e_wink:

Pemma

Novi član
Tu od
15 Velj 2014
Poruka
18
A imate li saznanja kolika je cijena m2 plastenika, a kolika je staklenika?... Pokusavam se informirati prije ulaganja... Ovako, laicki gledano, manje gnjavaze zadaje staklenik nego plastenik, e sad kolika je razlika u financijskom smislu - to bih volio znati...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
obzirom da ih sam delam, moja matematika je cijevi+najlon= što manje...

onak iz glave, 140 kvadrata (4.6 x 30 metara) ispadne oko 50 kuna po kvadratu s navodnjavanjem...možda koja kuna gore-dolje...
a ovi kaj se kupe gotovi...pravo da reknem, nemam takvih iskustava...:(giggle):

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nemoj o stakleniku niti razmišljati - ako nećeš u njemu uzgajati marihuanu - ne industrijsku nego onu za pušenje - popušio si na prvu.Ogromna je to investicija za današnje vrijeme.To rade samo sjemenarske kuće koje nam iz ploda jednog paradajza - ne cijele biljke - prodaju sjeme za tisuću kuna.

Pogledaj moj plastenik na krumpiru - taj je dvijesto kuna kvadrat.Nema krovno otvaranje,nema automatsko otvaranje,mora se ručno dizati,da ima,raučnaj još pedesetak kuna po kvadratu više.

Pemma

Novi član
Tu od
15 Velj 2014
Poruka
18
Dobro, uzme se plastenik i sad prođe određeno vrijeme i treba promijeniti foliju - da li se to može sam obaviti (da li je to komplicirano) ili se treba zvati firmu od koje se kupilo da bi oni to promijenili?... Kako taj dio posla funkcionira?...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Možeš sam na manjim plastenicima ,na većima možeš ako imaš desetak ljudi i bar dvojicu koji znaju šta rade.Najbolje je platiti profesionalcima da odrade posao,i uzeti par prijatelja da pomognu kod navlačenja krovne folije.Ako daš posao ovlaštenoj firmi - oderat će te ko zmijsku kožu.

Nebrini ti već sada za izmjenu folija - do toga će proći osam do deset gdina.

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
evo ja sam danas mijenjao foliju ali je plastenik manji,36x4x3m,i nas troje ukučana cca 5 sati posla,a nas šest 1 sat navlačili foliju(imaš par slika "šta smo danas radili):(snooze):

Pemma

Novi član
Tu od
15 Velj 2014
Poruka
18
Možeš sam na manjim plastenicima ,na većima možeš ako imaš desetak ljudi i bar dvojicu koji znaju šta rade.Najbolje je platiti profesionalcima da odrade posao,i uzeti par prijatelja da pomognu kod navlačenja krovne folije.Ako daš posao ovlaštenoj firmi - oderat će te ko zmijsku kožu.

Nebrini ti već sada za izmjenu folija - do toga će proći osam do deset gdina.

Objasni mi razliku između profesionalaca i ovlaštene firme... Ja sam mišljenja da su ovlaštene firme - profesionalci, a ljudi koji godinama rade sa plastenicima, za osobne potrebe - ljudi sa iskustvom, pa mi ovo 'profesionalci' nije baš najjasnije...

evo ja sam danas mijenjao foliju ali je plastenik manji,36x4x3m,i nas troje ukučana cca 5 sati posla,a nas šest 1 sat navlačili foliju(imaš par slika "šta smo danas radili):(snooze):

Oprosti, a gdje su te slike?...

Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A joj,namoj ma sada hvatati za riječ - između mene i onoga tko godinama radi prekrivanje plastenika ja sam neznalica a on je profič.Eto - profesionalac ti može odraditi posao na crno.I prošao budeš jeftinije nego da ti profesionalac koji radi u firmi (sama firma) to napravi legalno.Ajd da ti pojasnim - kad ti firma dođe u dvorište,računa ti skidanje stare folije kunu po kvadratu._mene su odrapili za tih dodatnih tisuću šesto kuna.Na sav materijal računaju svoju zaradu i na kraju još posao po cijeni da se smrzneš.Kada ti čovjek koji se bavi tim poslom na crno - a on je za mene profesionalac jer to zna raditi - to odradi - kupiš si sam materijal po tržnoj cijeni,ne računa skidanje folije,i više nego duplo mu je jeftiniji posao jer za radnike koji su potrebni za navlačenje i fiksiranje folija možeš uzeti prijatelje ili rođake koji te ništa ne koštaju.Nemam trenutno vremena na svome primjeru iskazati cifre koje su u pitanju.

Najnoviji postovi

Na vrh