dane001
Aktivni član
- Tu od
- 7 Svi 2009
- Poruka
- 2,262
ja sam stavio grijače kablove,20W na dužni metar i dobro funkcionira.
eto ga,znači već je netko isprobao. za čega koristiš to,isto za čega i ja planiram ili nešto drugo i kako djeluje?
ja sam stavio grijače kablove,20W na dužni metar i dobro funkcionira.
Ja se ne bih igrao sa stjenkom tanjom od 2 mm. I 1,5 mm mi izgleda malo a ovih 1,2 ne bih preporučio ni onome koga malo volim.ej ekipa,
mogu relativno povoljno doć do galvaniziranih čeličnih cijevi debljine 32mm, debljina stjenke 1.2 mm i 10 godina garancije na hrđu.
Trebam mišljenje da li se od ovih cijevi da napraviti kakav plastenik, radio bi u koraku od 1 metar i sa krovnim vezama, 2 metra radna visina i 3.5 u sljemenu...uglavnom da li su cijevi zadovoljavajuće debljine ?
thx za info
:supz:
eto ga,znači već je netko isprobao. za čega koristiš to,isto za čega i ja planiram ili nešto drugo i kako djeluje?
Pozdrav svima!
Interesira me plastenik ukupne površine cca 300m2 namijenjen uzgoju presadnica u kontejnerima (na podu i stolovima), znači ne obrađuje se tlo unutar plastenika.
S obzirom na provjetravanje, grijanje i zalijevanje nisam siguran koji plastenik odabrati?
Zamolio bih vas vaša mišljena,iskustva kakav je oblik i vrsta plastenika (1,2 lađe, spojene, razdvojene...) najbolji s jedne strane a da je također cjenovno pristojan ?
Hvala i cijenit ću vaš svaki komentar!
Pozdrav svima!
Interesira me plastenik ukupne površine cca 300m2 namijenjen uzgoju presadnica u kontejnerima (na podu i stolovima), znači ne obrađuje se tlo unutar plastenika.
S obzirom na provjetravanje, grijanje i zalijevanje nisam siguran koji plastenik odabrati?
Zamolio bih vas vaša mišljena,iskustva kakav je oblik i vrsta plastenika (1,2 lađe, spojene, razdvojene...) najbolji s jedne strane a da je također cjenovno pristojan ?
Hvala i cijenit ću vaš svaki komentar!
Moj bi ti savjet bio, ako baš kupuješ plastenik, a ne radiš ga sam, da uzmeš profi dimenzija 30 x 10 metara, sa duplom folijom i bočnim provjetravanjem. Čela ne moraju nužno biti od polikarbonata, ja ih sigurno ne bih uzimao jer kroz neko vrijeme požute dosta. Krovno provjetravanje je dobro, ali nije nužno. Ono što se mora napraviti je prozor gore na čelima plastenika dimenzija bar 2 x 1 metar, no što veći to bolji. U našem kraju se to pokazalo zahvalno i tu puno temperature ode van pri velikim vručinama. U zimskom periodu se lako može staviti samo još jedna folija na čela i nema gubljenja temperature. Takav plastenik kod nas u podravini košta 150 kn m2, znači 45 tkn. Oko grijanja i navodnjavanja ti je temptation dao najbolji savjet, a može se uvijek nešto skemijati ako nema para.
Evo Dane i ja jućer malo razglabali o efikasnosti agrila u plasteniku i danas su bile super temperature za probu pa evo rezultata na slici. Plastenik je sa duplom folijom i agril se nalazi na 60cm od zemlje po cijeloj površini plastenika. Na grafu se vidi vanjska temperatura (niža) i unutarnja po agrilom. U dva navrata senzor je izvađen van iz agrila i sve se lijepo vidi.
evo jedna stranica i nešto o Agrilu. Petulla mislim da su se poslužili sa tvojom slikom ovdje,na dnu stranice.
http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/povrcarstvo/persin/mjere-njege-usjeva-persina-od-sjetve-do-berbe
Evo Dane i ja jućer malo razglabali o efikasnosti agrila u plasteniku i danas su bile super temperature za probu pa evo rezultata na slici. Plastenik je sa duplom folijom i agril se nalazi na 60cm od zemlje po cijeloj površini plastenika. Na grafu se vidi vanjska temperatura (niža) i unutarnja po agrilom. U dva navrata senzor je izvađen van iz agrila i sve se lijepo vidi.
haha,odma si išao probati,znao sam ja zato sam te i brkao na to hehe. nisam siguran da sam shvatio tabelu,ovo dolje su sati i vanjska temperatura a ovo gore pod agrilom,a ova dva pada na kraju su temperatura u plasteniku bez agrila? izgleda mi čudno jer je razlika prevelika.
Donji graf je vanjska temperatura, gornji je temperatura u plasteniku ispod agrila. Ona dva pada je temperatura u plasteniku, ali kada je senzor van agrila. Znači da kada je u plasteniku pokriveno agrilom , ispod agrila je 3 stupnja toplije nego u samom plasteniku . A na grafu san još prikazao i vanjsku temperaturu tako da se vidi razlika između vani i plastenika.
to znači da sam ipak bio u pravu kad sam rekao da ima neke koristi od toga jel,znači nije u igri jedan ili dva stupnja nego ipak malo više? sad bi još valjalo izmjeriti pod dva sloja ili čak tri temperaturu. kad bi imao neki komad pokriven na taj način čisto usporedbe radi bilo bi zanimljivo vidjeti rezultate.
i dobro,taman pomaže da salata ostane neoštećena. i još da sam ju posadio na foliju bilo bi još toplije sigurno,baš zbog te akumulirane topline.Ima razlike kada su jako niske temperature, jer ti podaci nejdu linearno nego logaritamski. Znači ako je vani -12 u plast. pod agrilom je -3, van agrila -6, ali ako je vani -5, onda je pod agrilom recimo 0, a van agrila -2,..... vani -3 pod agrilom +2 a van agrila +1 itd itd.. Uglavnom što je vani hladnije to je pod agrilom i bez agrila veća razlika. Ipak tu utječe i neka određena akumulirana toplina zemlje.