Ukoliko želiš proizvoditi sadnice tu kod vas,vrijeme ti je za postaviti plastenik.Kod izbora je najbitnije obratiti pažnju na stabilnost konstrukcije,obzirom na vjetar koji kod vas puše.Ponajprije zbog toga što ćeš u toku proizvodnje,morati imati kroz dan barem malo podignute bočne stranice radi prozračivanja.Iz ovoga slijedi da trebaš imati mogučnost bočnog provjetravanja,bez obzira na to što gabariti plastenika nisu veliki.Proizvodnja presadnica i proizvodnja povrća se razlikuju,jer dok se u proizvodnji povrća još i mogu tolerirati previsoke temperature povremeno(ako drugačije ne može biti),kod proizvodnje presadnica to neće ići,jer samo dva tri dana u kritičnom momentu dovodi do naglog izvlačenja u visinu,čime se gubi kvaliteta.Ima još puno toga zašto previsoke temperature mogu napraviti gabulu,pa ako misliš da nešto ne znaš,pitaj.Kada vidim koliko se temperatura u plasteniku u vrijeme sunčanih dana podiže kod mene na sjeveru,mogu samo zamisliti kako će biti kod tebe.Zato ne uzimaj ništa bez bočnog otvaranja,a bilo bi najbolje i da imaš na oba dva kraja vrata,iako to malo poskupljuje cijenu.Konstrukciju uzmi svakako metalnu,nikako plastiku.Iako si tu gdje je toplo, ja bih na tvome mjestu stavila duplu foliju,bez obzira hoće li biti napuhavanja ili ne.U svakom će ti slučaju bolje(puno,puno bolje)čuvati toplinu preko noći dok griješ(ja moram grijati ,barem u početku proizvodnog ciklusa i danju)a drugi bitan momenat je da će ti folija trajati duže,jer će donja kod udara vjetra mirovati,a gornja će,ukoliko nije napuhnuta da miruje i ona,vibrirati,ali se neće šlajsati po cijevima i time uništavati.
Ako možeš isfinancirati dobar plastenik,kupi novi,ako ne možeš,imaš u oglasniku dosta rabljenih,pogotovo takvih manjih,važno je da su stabilni i da služe svrsi,da su dovoljno visoki kako bi se mogli dobro prozračiti.Nikako nemoj ako se odlučiš za rabljeno nasjesti na "dobru ili novu foliju",jer folija koja se skida više nije čvrsta kao prije na mjestima gdje se kopča,a to kod vjetra može biti problem.Dakle,plača se konstrukcija bez folije.
Ja imam profi plastenike za proizvodnju,a za presadnice imam ručno rađene od crnih ofarbanih cijevi 5/4,međusobno povarenih,i drže već dvanaest-trinaest godina.Valjda će ti se još netko javiti pa ti reći nešto detaljnije,nešto su se umrtvili naši forumaši,ovi praznici su ih skroz-naskroz ubili.Ili još uvijek broje zaradu i odvajaju čistu dobit od ove godine.Ili su na skijanju na Karibima.:finga::lol::lol::lol:
Mislila sam da će moderatori ovu temu prebaciti na plastenike i spojiti,ili kako to već ide,ali nisu.A mogli su,zar ne?
Evo,tebi treba nešto ko ono na Njuškalu,na trećoj stranici,na plastenicima,a ako je cijena točna,košta samo dvije i pol tisuće kuna plus folija.