• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

B

Bobo

Guest
Eh, a kverneland to ima rijeseno tako da se paker valjak okrece s plugom, sto je po meni nekako i bolje rijesenje, posto se ovaj valjak na pecanje zna i otkaciti u sred oranja, pa se mora vracati po njega...

R

Ratarko

Guest
Paker valjci koji se okreču sa plugom su relativno manji i lakši od ovih koji se otkvačuju pa samim time imaju i lošiji učinak od recimo ovoga na slikama .

B

Bobo

Guest
Naravno d asu laksi, ali kako vidim slike gdje se ore s kvernelandom da nema tu nikakvih problema i da poslije toga sjetva ide bez ikakvih poteskoca. Dakako ucinak paker valjka jako ovisi i o kvaliteti zemlje koja se radi...

Kod mene bi ta kvernelandova kombinacija bila idealna ;)

R

Ratarko

Guest
A kod mene bi eventualno crte na oranju uspjelo napraviti :lol:
Ne znam , morao bih to vidjeti u radu a kod nas još nitko nema paker valjak kada ore . Ja pokušavam nabaviti polovni ali mi baš ne uspjeva , nema takav kakav meni traba .

B

Bobo

Guest
da, ovaj kvernelandov packomat, kako ga zovu, ima dva reda valjaka i samim time smanjenu silu kojom djeluje na povrsinu njive.

Ne znam kako bi ti to vukao kad i sam kazes da se NH dosta muci u oranju a jos mu paker valjak okaciti bi bilo mozda cak i previse. A mozda bi i radilo. Nemam pojma koliko je takav paker valjak tezak i koliko ga je tesko vuci, pa samo nagadjam...

Bas bih volio vidjeti kako je orati crnicu, jer kako vidim rijecima mi je to tesko opisati, kad ju nikada nisam radio...

R

Ratarko

Guest
Mišljenja sam da za takav paker valjak max. širine 1.5 metara treba oko 20 KS za vuču po friškom oranju . Nadam se da nije više od toga jer onda i moji planovi padaju u vodu .

B

Bobo

Guest
Ratarko: naisao sam na neki cjenik paker valjaka za plugove i ostale pizdarije:

PRSTENASTI VALJCI KAO PRIKLJUČAK NA PLUG

LEKO 1.2 2.684,00 KN
LEKO 1.32 2.893,00 KN
LEKO 1.45 3.102,00 KN
LEKO 1.58 3.300,00 KN
LEKO 1.7 3.509,00 KN

Neka firma iz Vukovara. Radi se o madjarskoj proizvodnji.

Obrisan neispravan link.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
dali je netko od vas u stanju da mi izmisli kako da na premetnom 2br 12-14 plugu napravim ruku ili nesto tomu slicno da vuce neki valjak.to bi trebao vuci TD 75 2WD

R

Ratarko

Guest
Misliš na paker valjak ?
Zašto ti to treba , bojim se da bi ti to bio overkill za traktor , pogotovo što još nemaš puno zemlje za obradu .
Paker valjak koji je spojen sa rukom na boku pluga pravi i dosta velike bočne sile na plug a to se opet odražava na traktoru i kvaliteti oranja .

U svakom slučaju ja ti ne mogu pomoči oko tvog problema jer to nikada nisam radio niti vidio uživo ali eto imao sam potrebu prokomentirati 8)

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Znas vidio sam u Satnici ispred jedne polj.trgovine nekakav mali valjak ( moram ga izmjeriti) ne izgleda da je tesak po mojoj procjeni ako ima 150-200 kg. ustvari ima dva nekakva zvjezdasta valjka jedan je veci a drugi manji. A meni sinula ideja kada bi uspio pronaci 2br premetni plug i kada bi mogao da to spojim. to bi bilo izvedivo za obicni plug ali onda imam jarak i opet moram sa tanjuracom , a ovako ako bi uspjelo mozda samo sa rotodrljacom ili sjetvospremacem i sjetva. imam nekakve sheme u glavi i na papiru.zato pitam za vase misljenje.mislis da bi to za TD bilo previse

R

Ratarko

Guest
U opče ne dvojim da ti to ne bi mogao napraviti , zašto ne , išlo bi to .
Dvojim oko toga da li ti je to potrebno odnosno da Torpedo ne bude pre lijen to vuči za sobom po njivi . Kažeš da je TD bez prednjeg pogona , šteta :( .
Priznajem da ja razmišljam o paker valjku ali iako imam gotovo rješenje ( samo ga trebam kupiti i namontirati na plug ) opet mi se ne sviđa to sa zadnjim pakerom . Nekako sam poludio za onim prednjim paker valjkom koji se prebacuje sa strane na stranu dok se ore . Možda mi se zato i ne sviđa tvoja ideja pa nisam najbolja osoba za komentiranje . Sačekaj još da ti drugi orači daju svoj komentar jel svi mi oremo i kužimo se u problematiku ali paker nema nitko - barem se nije javio .

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Neko mora da bude prvi zar ne TD je starija izvedba 84-5-6 god nisam siguran ali je dobrano ocuvan barem se izvana vidi i pali ko mina.Jos cu ga provjeriti od nekih sto poznaju vlasnika

A

Axial

Guest
Zna li netko za originalne rabewerk plužne daske.....

Bok svima!

Ovo mi je prvi komentar na forumu, i koliko sam do sada vidio forum mi se doista sviđa. Snaga potrebna za oranje ovisi o mnogo faktora. Ona može biti različita na istoj parceli (ugažena uvratina ili vlažniji dio parcele u odnosu na neki povoljniji dio parcele). Tako da nema puno smisla raspravljati o tome kakav plug meni ili nekome drugom paše. Treba stvar probati u praksi pa to onda podijeliti sa drugima što ljudi ovdje i čine. Tako na primjer ja sam kupio rabljeni traktor (JD 4760) na 50-tak kilometara udaljenosti od moga gospodarstva i ljudi koji su tamo radili sa njime tvrdili su da oni rade sa trobrazdnim 16' plugom ravnjakom (mislim dubički plug) i to ne može bolje nikako. Ja radim sa istim traktorom sa 4-brazdnim plugom 14' premetnjakom, sa skinutih pola prednjih utega, dok su moji prijatelji udaljeni 15-ak km od mene su radili sa istim takvim traktorom sa peterobrazdnim ravnjakom 16' V&N. To je sve vrlo relativno i stvar jednostavno treba probati (pa onda dobro prokomentirati). Eh, da i još nešto: pripazite kod kupovine plugova jačinu izvedbe okvira i okretišta (kod premetnjaka). Na primjer: možete kupiti 4-brazdni plug za traktor 140 ks (lakša izvedba) i takav isti plug za traktor od 200 ks. Plužne daske su vjerovatno jednake, ali okviri i okretišta su vrlo različiti. Tu se često dešavalo svašta, jer naravno lakši plugovi su jeftiniji, ali ako se tu napravi dobar odabir mislim da se plug ne bi trebao trgati.
Interesira me zna li netko za nove orginalne plužne daske za stariji Rabewerk supertaube 14-16 cola, lijeve i desne. Trebao bi 2-4 komada svake strane. Možda bi uzeo i kompletan plug premetnjak 4-5 brazdi 14-16 cola ali sa jačom gredom (za 190 ks JD 4760). Klirens min. 80 cm/razmak plužnih tijela 90-100 cm.
Toliko od mene za sada..

B

branko

Guest
nemam pojma koje je marke

lemken , taj ti je skup zato jer je predvidjen za rad na njivi gdje ima kamenja , zato ima one opruge jer prilikom zapinjanja za kamen opruge popuste i ne dolazi do pucanja tj. lomljenja pluga.

R

Ratarko

Guest
branko kaže:
nemam pojma koje je marke

lemken , taj ti je skup zato jer je predvidjen za rad na njivi gdje ima kamenja , zato ima one opruge jer prilikom zapinjanja za kamen opruge popuste i ne dolazi do pucanja tj. lomljenja pluga.

Istina sa dodatkom da kod ostalih plugova puca samo sigurnosni vijak a ne cijeli plug.

B

branko

Guest
interesira me zna li netko za nove orginalne plužne daske za stariji Rabewerk supertaube 14-16 cola, lijeve i desne. Trebao bi 2-4 komada svake strane

skupo , vrlooo skupo, bratu je recena cijena samo jedno pero 130 do 170 € komad, inace za rabe dijelovi se mogu (ali su dosta su slampavi pa treba vise puta zvati ) nabaviti kod ferencaka. ili ako ti nije daleko austrija kod rudija uellena u bad rakdesburgu, koji ti ih nabavi za dan dva, sve dogovoris telefonski (ali moras razumjeti mjesavinu slovenskog i hrvatskog) i samo odes po njih. ako te zanima broj reci pa ga postam gore. mogu jos ti i sutra pogledati u katalogu od baywe kolika bi bila cijena (ako ih ima)

Istina sa dodatkom da kod ostalih plugova puca samo sigurnosni vijak a ne cijeli plug.

krivo sam se odrazio ovaj izrazio, ali sam vidio slucajeva da pukne cijeli jedan plug tj. raonik, samo kod mene nije u pitanju kamenje vec korijenje i to obicno od topole koja ga ima dosta daleko od stabla i bogovski debelo.

Najnoviji postovi

Na vrh