• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

21yes

Član
Tu od
22 Ožu 2008
Poruka
436
Evo ovog pomičnog olta sam kupio, 1973 g. proizvodnje, trebat će ga obojati. S obzirom da je vrlo krhak i da će mu kamenje stvarati probleme, možda savijati lemeš(raonik) pretpostavljam da se može dati napraviti jači ili ga sam napraviti od čelika? Inače bih trebao i neki jači plug, jel puno jači jednobrazni od dvobraznog imt-a 14 cola, jer ako kupim dvobraznog skinuo bi jedan i orao tamo gdje ima puno kamena samo s jednim?

Kamera.jpg
 

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Evo moga oruđa.Vučem ga sa 533 i na mojoj zemlji se do sada pokazao odličnim.To je OLT- ov plug tip ALKAR.Plug je 1974 godište.Nema ručicu za štelanje ali ide dobro i bez nje.Ja mislim da je to u stvari nekakva preteča pluga Slavonac.
 

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Danas sam na ovom Poljoprivrednom forumu vidio isto ovakav plug ali sa naljepnicom Posavac.To znači da moje prvotno mišljenje da je to možda preteča Slavonca nije točna.Na mom plugu je isto originalna naljepnica (limena pločica) na kojem piše Alkar.Moj je 1974 g a ovaj kojeg sam vidio je 1985.To da su obadva OLT sam siguran ali zašto su imena različita a plugovi su isti to stvarno neznam.
 

Matej936

Član
Tu od
15 Ožu 2009
Poruka
268
moj rođak ima plug 4 brazde okretača LEMKEN ! auu da vidite kako plug ore ...
 

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,293
CHlas kaže:
moj rođak ima plug 4 brazde okretača LEMKEN ! auu da vidite kako plug ore ...

pjesniče daj koju sliku da vidimo, jer od same hvale nama ništa :roll:
 
V

vedo

Guest
Da ne bih otvarao novu temu,da pitam da li neko od forumaša ima LEMIND plugove(ja ih imam ;) )
 

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
evo na šta sam naletio..kaj mislite o ovm čudu..??
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=92djPQd8ltc&feature=related[/YT]
 

mate123

Član
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
55
sve je to divno i krasno, ALI
pitanje je koliko traju te plastične daske, kako će se ponašat u težim tlima, kak će traktor od 90 ks vuć 5 vrazdi u težem tlu.
svakako je to lijepo zamišljeno ali treba proć vremena pa da se vide iskustva
 

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,000
pa vjerojatno je i predviđen za pjeskovita tla,samo bedak bi ga zateral u ilovaču i ostavil tam
 

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
evo na šta sam naletio..kaj mislite o ovm čudu..??
Za ovo nisu trebali ni kaciti plug mogli su ovakav posao odraditi i sa malo boljim brnacama :rolleyes:
Kod nas bi ovakav plug dobro posluzio sa prevrtanje ostataka kukuruza da se bolje prosuse :rolfer:
 

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
pa meni je to bezveze..dubina nikakva..al nisam znal jel sam lud il kaj..pa to su plastične daske..to kad bu došlo u pravu zemlju te daske budu ostaje u zemlji..:scratch
 
Posljednje uređivanje:

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Pozdrav.
Ja sam imao plugove 2x12" koje sam ja smanjio da budu 2x10" jer u našoj kamenitoj zemlji moj IMT 533 nije mogao da postiže dobar rezultat sa dim plugovima, dok sada rade posao više nego odlično,a traktor se tako reći igra sa njima.
E sada, pošto ja te plugove koristim isključivo za oranje voćnjaka htio bi da napravim sistem za pomijeranje tih plugova u lijevu stranu da bi brazda išla iza lijevog točka.
Gledao sam mnogo slika na internetu kako je to riješeno međutim interesuje me da li je to neko radio na neki jednostavniji način?
 

Matej936

Član
Tu od
15 Ožu 2009
Poruka
268
Pozdrav...
Ja sam u plugove neupućen, pa može me netko uputiti.. znam šta su lemeši, grede i et :D

Moze mi netko vise rec o plugu ( djelovima )

Hvala
 
B

Bobo

Guest
Onaj plug sa video clipa sto ga us vuce je kvernelandov ECOMAT to nije plug u pravom smislu rijeci, vec samo orudje koje sluzi plitkoj obradi tla 15cm MAX "dubina" i sluzi ponajprije ekoloski orjentiranim uzgajivacima da se cestim okretanjem zemlje ista prozraci i da se uklone korovi iz nje. Je plug a nije i Oru s njim a zapravo ne oru...

Imate google, pa malo procitajte, postoji cak i neki clip gdje su mjerili ucinkovitost Ecomata u 24 sata rada i ucinak je impresivan, pogotovo za ono za sto je plug namjenjen.

Da se i obratim malo o "plasticnim" daskama koje to i nisu. Neka vrsta plastike je (nije metal, mora biti plastika) i takve daske su u ljepljivoj zemlji, pjeskovitoj zemlji, puno trajnije od metalnih, i lakse ih je vuci kroz zemlju od metalnih daski. Mislim da je takav plug skuplji od standardnog, ali me nemojte drzati za rijec.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
"Kvernelandov ECOMAT" Koji je to plug jer nikako ne mogu da ga nađem na internetu.
To je, koliko sam jua zaključio po Bobinim riječima, odličan priključak za obradu voćnjaka. Može li to da se pravi?
 

Najnoviji postovi

Na vrh