L
ladislav
Guest
Živim u Gorskom Kotaru, nemam iskustva u pčelarstvu. Ovdje zime nisu kao što su nekad bile pa su tako i ljeta sve duža. Zanima me mogu li gdje nabaviti i informacije o pčelama i općenito kako početi?
pozz
ja bi poćeo sa pčelama malo ali imam problem sam bi izradio košnice pa bi htio ako ko ima neke nacrte ili nešto da mi pošaljete bio bih vam jako zahvalan![]()

ma zato bi si i napravio jer imam novac za pčele ali ne i za košnice
hvala puno na trudu veselim se nacrtima ćim dobijem počinjem raditi))
Ovo ne izgleda loše, ali još nisam čuo nekoga da je to koristio kod mene. Mislim da nije problem da ti neki susjed sada u vrijeme rojenja pokloni dva roja. Kod mene je neki običaj da se budućim početnim pčelarima na poklon daju jedan-dva roja. Tako sam i ja započeo. LP
Mislim da ovaj moj susjed što ima pčele meni sigurno ništa neće poklonit, jedino da postavim košnicu pa možda uleti koji roj. Složit ću jednu KTBH košnicu pa da vidimo, ako se ne ulovi potražit ću kod nekog kakav roj
http://www.fao.org/docrep/t0104e/T0104E02.GIF[/QUOTE
ak ima više košnica imaš šanse da ih uhvatiš na taj način ,,ak ne kupi roj ili po meni bolje nukleus
Pozdrav, prijatelju tomo 420, moje mišljenje, ako si zaista elergičan na ubode osa, onda je bolje ne baviti se nečim od čega možeš stradati. Ali sada je pitanje i kakva je je to bila elergija jer 20-30 uboda nije malo, i da li je isto ubod ose i pčele. A možeš doći u situaciju da te toliki broj i pčela ujede. Možda je najbolje ispitati situaciju probaj svjesno da te ujede 1-2 pčele pa ćeš vidjeti reakciju. Na svaki ujed postoiji reakcija u vidu blage otekline i svrbeži, ali to je podnošljivo, a ako zaista moraš na hitnu onda je situacija ozbiljna. Kod mene je susjed starosti od oko 25 godina smrtno stradao od ujeda (jedne) pčele. Nije znao da je elergičan, i nije držao pčele već neka tuđa. Zato dobro skontaj. Ja se pčelarstvom bavim iz hobija i ljubavi prema pčelama, a svakako da se nešto i meda izvrca. Sretno i LP:icon_pidu: