L
ladislav
Guest
Živim u Gorskom Kotaru, nemam iskustva u pčelarstvu. Ovdje zime nisu kao što su nekad bile pa su tako i ljeta sve duža. Zanima me mogu li gdje nabaviti i informacije o pčelama i općenito kako početi?
pozz
ja bi poćeo sa pčelama malo ali imam problem sam bi izradio košnice pa bi htio ako ko ima neke nacrte ili nešto da mi pošaljete bio bih vam jako zahvalan
ma zato bi si i napravio jer imam novac za pčele ali ne i za košnice
hvala puno na trudu veselim se nacrtima ćim dobijem počinjem raditi ))
Razmišljam napraviti košnicu, dvije i postaviti u voćnjak sada kad cvatu voćke, jel ima šansi da uleti koji roj, vidim da se prodaju neki mamci za rojeve, možda nešto prirodno, kakva su iskustva?
http://www.cva.hr/sredstvo-za-pcele.htm
Ovo ne izgleda loše, ali još nisam čuo nekoga da je to koristio kod mene. Mislim da nije problem da ti neki susjed sada u vrijeme rojenja pokloni dva roja. Kod mene je neki običaj da se budućim početnim pčelarima na poklon daju jedan-dva roja. Tako sam i ja započeo. LP
Mislim da ovaj moj susjed što ima pčele meni sigurno ništa neće poklonit, jedino da postavim košnicu pa možda uleti koji roj. Složit ću jednu KTBH košnicu pa da vidimo, ako se ne ulovi potražit ću kod nekog kakav roj
http://www.fao.org/docrep/t0104e/T0104E02.GIF[/QUOTE
ak ima više košnica imaš šanse da ih uhvatiš na taj način ,,ak ne kupi roj ili po meni bolje nukleus
Gustavo Susjed ima puno košnica i pčele dolaze na moj voćnjak samo nisam siguran jel ih namjerno zatvara dok mi jabuke cvatu :)[/QUOTE kaže:Ništa, onda ti nabavi onaj preparat za hvatanje rojeva kako se već zove, naredaj košnica i neboj se, doći će one same.
Neka susjed dolazi tebi da vidi gdje su mu pčele :icon_scratch: pozz.
Evo da i ja postavim jedno pitanje....imam priliku dobiti od susjeda sve što se tiče pčela -košnice,okvire,odijela,masku,dimilicu,vrcaljku..općenito sve što treba za početak....no imam problem....alergičan sam na ubod ose jer sam jednom prilikom završio na hitnoj i skoro prdnuo na rosu....no u pitanju je bilo negdje oko 20-30 uboda osa jer sam prešao kosilicom preko osinjaka. E sad, koliko je meni pametno baviti se time s obzirom na ove navedene probleme? A volio bi se baviti time, jer svi u kući obožavamo med....Hvala na svim dobronamjernim odgovorima