• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prijenos, mjenjač, hidraulika, upravljanje, kočnice.....

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Vađenje spojničkog vratila

Radi se o TV-523.
Od prije mjesec dana poćelo je kapati ulje na spoju motora i mjenjača. Po mirisu je hipenol, dakle iz mjenjača. Znam da treba odvojiti motor od mjenjača. Pretpostavljam da je oštećen semering na spojničkom vratilu prema mjenjaču. Kad već mijenjam semering bilo bi dobro da zamijenim i ležaj spojničkog vratila.
Pitanje je: da li se spojničko vratilo može izvaditi od strane zvona (kuplunga) ili se mora skinuti iz unutrašnjosti mjenjača.:icon_question:

sino38

Novi član
Tu od
10 Svi 2015
Poruka
1
POMOČ!!!!!

radi se o tv732.evo slika za bolji opis
22304339.jpg

događa se sljedece.cijelo vrijeme mi trga "zatik" vec po 5 put!!
pa me zanima razlog usljed cega je moguce da se to događa?
uvjek isto.

hvala

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Re: Vađenje spojničkog vratila

Radi se o TV-523.
Od prije mjesec dana poćelo je kapati ulje na spoju motora i mjenjača. Po mirisu je hipenol, dakle iz mjenjača. Znam da treba odvojiti motor od mjenjača. Pretpostavljam da je oštećen semering na spojničkom vratilu prema mjenjaču. Kad već mijenjam semering bilo bi dobro da zamijenim i ležaj spojničkog vratila.
Pitanje je: da li se spojničko vratilo može izvaditi od strane zvona (kuplunga) ili se mora skinuti iz unutrašnjosti mjenjača.:icon_question:

Kada bi mijenjao samo semering, to bi mogao uraditi odmah po razdvajanju motora od mjenjača, ali kao što si rekao da je najbolje odmah zamjeniti i ležaj u tom slučaju netrebaš otvarati mjenjač, lakše da skineš jedan, mislim najbolje lijevi rukavac, i spojničku izbiješ unutra. Sve ti bude jasnije kada rastaviš.

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
360
Re: Vađenje spojničkog vratila

Spojnička osovina se može izvaditi od strane zvona, i sam sam imao taj slučaj i uspješno riješio uz savjete forumaša joekiki .Ima slika u mom albumu kako sam skidao spojničku ,iza zubaca sam stavio čini mi se kljuć 24 na njega dvokraki radapciger i preko cijevi koja je bila oslonjena na gume izvukao spojničku van

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Kada si sklapao, Kako si potrefio uzubiti u zapčanike, koje nisi mogao vidjeti da neoštetiš iste posebno onaj plastični. Ako je sve dobro ispalo svaka čast.:drink:

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
360
Pa sad da budem iskren , ne sječam se baš da sam imao ikakvih problema sa uzubljivanjem kad sam vračao spojničku . Prije bi bilo da sam imao sreće pa je sve od prve sjelo na mjesto.

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Kod zamjene semeringa i ležaja spojničke osovine primjetio sam da vodilice potisnog lezaja nisu fiksne već se mogu rukom okretati - klate se.
Jel to normalno?
Po katalogu vidim da su vodilice potisnog ležaja osigurane krunastim maticama sa rascjepkom sa unutarnje strane mjenjača. Jel to znači skidanje lijevog rukavca ili skidanje mjenjača radi dotezanja matica vodilica potisnog lezaja?
Radi se TV523.

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Te vodilice nisam siguran da moraju biti skroz fiksne da se ne okreću, ali ne skroz pun krug, mislim da malo moraju hodati zbog jer i kako se sve pomalo dere potisni i klizni djelovi tako se to nazovimo samošteluje. A kako si naveo, da bih došao do tih matica ako misliš stezati, zasigurno bržii i lakši način je da skineš rukavac. Ali prvo probaj rukom kako hoda potisni ležaj na vodilicima. Probaj ih rukom stegnuti koliko možeš ste strane, pa ponovo probaj kako ide potisni, mislim da ćeš tada zaključiti da je bolje da i one same pomalo hodaju.
Evo slike, probaj ovo malo doteknutu pomoću šarafcigera
DSC09027.jpg
[/url]
image search[/IMG]
unnamed.jpg
[/url]
image hosting 12mb[/IMG]

Posljednje uređivanje:

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Problem i je u tome što ih mogu vrtiti koliko hoćeš - vrte se bez otpora!!!
Izgleda da su se poderale (valjda bakrene) brtve?

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
E onda ti nepreostaje ništa drugo nego zamjeniti te podloške i doteknuti toliko da potisni kliže po vodilicama bez otpora i blokade. I još jednom ponavljam da ti to lakše uraditi skinuvši rukavac, nego da otvaraš mjenjač, da bi došao do toga. Ako ti je traktor već polovljen nije ti to još puno posla.

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Ovo se zove totalni kaos:
2n04rqr.jpg

a ovo totalno rasturen TV732

16ldanr.jpg

30bffd0.jpg

n14etd.jpg

Puno lakše mi je nabrojati šta mu je ispravno, zamolio me prijatelj ajde ga pogledaj i da bi trebalo zamjeniti ležajeve na prenosnim vratilima u zglobu, i malo po malo ja rasturio cijeli traktor, posla ko u priči. A ovo je još jedan dokaz kakve traktore prodaju prekupci trgovci i njima slični, kupljen za velike novce (nemam srca napisati koliko) u mjenjaču fali sve bez čega se tomo može kretati, od blokade diferencijala ostala samo vanjska ručica, umjesto desne poluosovine (zupčanika redukcije) stavljena lijeva tako da nema ni viljuške blokade niti zupčanika blokade, nema zupčanika za podmazivanje, unutra ok samo zupčanik redukcije i čini mi se diferencijal, ne bi me iznanadilo da je i on unutra škršen, po prvom pregledu je ok. Oba zupčanika sa unutarnjim uzubljenjem ispucala, čitaj za staro željezo, naravno da je uz sve to puknuto i kučište mjenjača, koje je vareno. Umjesto ulja neka smjesa vode, ulja, metalnih opiljaka i svakojakoh nečistoča. Mislim da je dosta jer bi mogao pisati do ujutru šta mu sve nije u redu. Uglavnom od posla za dva sata, posla za nekoliko dana.
Da probam malo pojasniti i gore opisane nejasnoće. Dakle kao što je već rečeno spojnička se izbija prema motoru, stvarno se ne bi igrao da je vadim bez otvaranja mjenjača to jest skidanja lijevog rukavca, jer kako je već rečeno stvarno je lutrija pogoditi zupce zupčanika za podmazivanje kao i zupčanika redukcije. Postoji mogučnost i da ti ulje pušta i na te popuštane vijke koji drže potisni ležaj. Ako su na njih stavljene krunaste navrtke i osigurači, nema šanse da ih možeš zategnuti odvijačem sa strane lamele, a oni trebaju biti stegnuti a ne labavi. Jedini način je skidanje lijevog rukavca. Toliko, pozzz.

Posljednje uređivanje:

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Nakon čišćenja i nabavke dijelova pomalo se pošlo i sastavljati:

mmzbx5.jpg

sada će da ima i blokadu diferencijala

1j5jef.jpg

korpa je naštelovana

x6h0tk.jpg

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Da probam malo pojasniti i gore opisane nejasnoće. Dakle kao što je već rečeno spojnička se izbija prema motoru, stvarno se ne bi igrao da je vadim bez otvaranja mjenjača to jest skidanja lijevog rukavca, jer kako je već rečeno stvarno je lutrija pogoditi zupce zupčanika za podmazivanje kao i zupčanika redukcije. Postoji mogučnost i da ti ulje pušta i na te popuštane vijke koji drže potisni ležaj. Ako su na njih stavljene krunaste navrtke i osigurači, nema šanse da ih možeš zategnuti odvijačem sa strane lamele, a oni trebaju biti stegnuti a ne labavi. Jedini način je skidanje lijevog rukavca. Toliko, pozzz.

Upravo tako sam napravio kao što si napisao. Kad je već motor odvojen stvarno je lako skinuti rukavac i izvući diferencijal. Malo je potrajalo dok sam izbio spojničku. Vodilice potisnog ležaja dotegnute su do kraja i potisni ležaj klizi normalno. Moguće da je kraj njih curilo ulje dok su se klatile. Najveći problem je bio izvući onal mali ležaj (6202) iz matice zvona od spojke - vadio sam ga u dijelovima.
Evo što je sve zamijenjeno:
Ležaj 6206 FAG (ne C3) 29kn
Ležaj 6202 FAG 16kn
Semering 30x62x10 viton 78kn:(devil): nije bilo onog po 8kn
Brtva rukavca 10kn
Rascjepka 2,5 mm 5kn

Prekontroliran diferencijal, zupčanici, spojka (podešavanje) i potisni ležaj - sve OK.
Utrošeno oko 10 radnih sati u dva dana.

chokac

Novi član
Tu od
25 Ruj 2014
Poruka
26
Potrebna mi je pomoc,

Rucica freze mi iskace u 2 sporoj brzini. U 1 sporoj sljaka bez problema, retko kad iskoci. Medjutim cim pokusam u 2 sporoj da freziram iskace na svaka 2-3 metra, nema pravila.

Predlozite sta mi je ciniti?!

Hvala

danijel044

Novi član
Tu od
20 Pro 2014
Poruka
13
Pozdrav svima...

Napokon se uhvatio posla i rastavljanja Tome 420 koji je 15-ak godina stajao na kiši snijegu suncu...

Problem je sljedeći..obje kočnice su zapekle do te mjere da se poluge jedva pomaknu koji cm i to uz pomoć čekića..:icon_cry:

Tromble su skinute...pakne također..ali one osovine koje razdvajaju pakne su baš prokleto zapekle...

Neke ideje kako ih razradit? ili kako ih izvadit ?

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Nema ti druge nego sve to skupa rastaviti, ocistiti od hrđe, podmazati i opet sastaviti,,,
evo primjer kako je bilo kod mene,,,

2ntcw0x.jpg

1445g6v.jpg

2cmoevk.jpg

danijel044

Novi član
Tu od
20 Pro 2014
Poruka
13
Odrađeno...

Drame su bile izbit tu osovinu..ali odradili i to....

I sad vidio da mi ulje curilo ...vjerovatno je semering rekao zbogom..

Je li problem rastavit taj zadnji trap radi izmjene semringa?

Treba na šta pazit?

Bobić hvala na fotkama :(y):

mac1

Član
Tu od
5 Svi 2012
Poruka
38
hitno trebam pomoc !

Radi se o modelu 821, tam onaj spremnik sa uljem ispred motora kad se sjedi na traktoru desni cep (ljevo je valjda od hidraulike) ,od cega je to ulje i zasto curi van - cep je valjda obicni od karnistera probusen cavlom na vrhu .
Na mom starijem tomeku je bio metalni cep ako se dobro sjecam pa zato mislim da je ovaj neki obicni .
Uglavnom tu baca ulje zasto i jel to ulje pd motora ili ?

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Re: hitno trebam pomoc !

Napred ti je rezervar od hidraulike. Ovo ostalo mi je malo nepoznato, jer sam imao TV818. A taj čep od karnistera je probusen zbog izbacivanja viska tlaka ( laicki objasnjeno).
Ispravite me ako griješim !
Ulja vrlo lako prepoznaš ! Ako je crno, onda je od motora. U suprotnom, svijetlo ulje ( pogledaj i pomiriši u rezervar hidro ulja ) je hidraulika

Najnoviji postovi

Na vrh