• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prijenos, mjenjač, hidraulika, upravljanje, kočnice.....

baka

Član
Tu od
10 Sij 2016
Poruka
30
Slažem se sa tobom. Kada dodje do nekog kvara, uvek postoji uzrok. A uzrok se mora naći da ne bi došlo do ponovnog kvara ili problema. Sve posle košta više.
 

bodul20

Član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
188
Ma sad momentalno nemam vremena jer radim i idem na predavanja, ispiti itd. A i sad mi je jedino vrijeme (zima) kada ljudima vozim i zaradim neke novce. To će vjv pričekat ljeto kada nitko ne zove i kada imam vremena u predvečernjim satima.
Prvo ćemo vidjet što vi mislite koliko je i ako je ozbiljno kada postavim video pa ćemo od tuda krenut
 

senad75

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
64
Veliki pozdrav za sve forumaše :eek:: želio bih čuti vaše mišljenje dali je bolje popravljati stari volan na TV 522 ima pola kruga praznog hoda ili ugraditi volan od Tamiča?
 

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
Neman tomicu ali bolje je ugraditi od tamića jer se lakše okreće.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Šta je stradalo u originalnom volanu? Pola kruga može da hoda zbog otpuštenih matica na vretenu a to je 0 KM ulaganja, budi malo precizniji kad kažeš pola kruga. Gdje nakupi pola kruga, samo negdje u kućištu ili svugdje po malo, krajnice, poluga volana, malo unutra......
 

senad75

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
64
Svugdje pomalo najvise na nazubljenoj sponi sto se natice na osovinu volana koja izlazi iz kucista a ima lufta I u samom kucistu I na krajnicama sve bi trebaloI izmjenjati
 

daus

Novi član
Tu od
23 Velj 2014
Poruka
18
Svugdje pomalo najvise na nazubljenoj sponi sto se natice na osovinu volana koja izlazi iz kucista a ima lufta I u samom kucistu I na krajnicama sve bi trebaloI izmjenjati
Ja sam luft od više od pola sata (čitaj- pola kruga) riješio zamjenom jedne krajnice i tako dobio luft od samo 5 minuta.

Sent from my C1505 using Tapatalk
 

tmzv

Novi član
Tu od
22 Sij 2015
Poruka
7
Pozdrav forumaši.
Imam jedan problem pada mi hidrulika,jedan mi majstor reče da provjerim imali kuglica i opruga u šupljem šarafu što spaja crijevo hidrulike na cilinder za dizanje i spuštanje,provjeri i nema ništa pa bi molio ko ima iskustva sa tim da malo pojasni.Hvala
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Utaj šraf ide ovaj batič-označen strelicom.Taj batič usporava povrat ulja iz cilindra i tako i usporava pad poluga kad sa razvodnikom puštaš poluge na dole.Što tačno se dogadja kod tebe i kad -kad traktor ne radi,u radu ili kako?

host images
 

power

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
114
TV 523 treća sporohodna i brzohodna, prilikom vožnje trza. Zamjenit zubcanik, kljuc opruga i dalje trza. Jel imao tko taj problem
 

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Pogledaj post 470 pa nadalje, tamo smo o tome raspravljali.

Ako je zamjenjeno sve kako si nabrojao i podešeni zazori, ostaje samo podešavanje poluga mjenjača i reduktora (podesiti tako da ključ leži cijelom površinom u utoru zupčanika).
 
Posljednje uređivanje:

bodul20

Član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
188
Evo snimio sam vožnju jučer. U prvom videu vozim po putu i vozim u 2. sporoj. Onaj specifičan zvuk je trenutak tj trenutci kada me prikolica pogura. jer je malo ružan teren i ide nizbrdo.
Drugi video je na cesti vozim u najvišoj brzini i kasnije prebacim u 3. sporu to ćete vidjet i onda vozim u njoj do kraja. Čak sam i snimio znak za veličinu uzbrdice (12%)
Evo samo da vidite o kojoj količini tereta se radilo ovog puta, a u prosjeku je uvijek ovako nakrcan. (1.5-2 metra). Sjetio sam se kada sam počeo kipat da bi mogao slikat pa je zato prikolica dignjena ovako :eek::



Btw dimenzije prikolice su 2.45x1.25x0.65 (do visine dasaka je 65cm))
video 1
https://www.youtube.com/watch?v=v72Tr-40MNc

video2
https://www.youtube.com/watch?v=TECJqOwUATM

I evo danas sam baš bio vozio jednom čovjeku drva i nisam mogao preć jednu uzbrdicu u šumi (mokra/vlažna zemlja) i htio sam uključit onu blokadu diferencijala što nisam nikad koristio ali nije mi se dalo iskrcavat pa opet ukrcavat, još uz to i nosit. Prvo nisam znao da li je gornja ili doljnja pa sam isprobavao. Uglavnom ručica od prijenosa mi je bila u sporohodnoj a ovu blokadu (na lijevoj strani) sam gurnuo naprijed i ništa se nije promijenilo. Onda si mislim možda se je malo raštimalo pošto nikad nije korišteno pa sam gurnuo još (lagano, bez sile) malo i otišla je još dosta naprijed ali mi je u tom trenutku izbacilo ručicu od prijenosa u ler (od sporohodne u ler). Na kraju kada su mi opet počeli šlajfat kotači sam skužio da je isto kao i prije nego sam "uključio" blokadu.
I da, naravno, na kraju sam nosio ta drva :p:
 

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Špera bi se trebala uključiti povlačenjem ručice prema sebi (ako je sve u redu sa mjenjaćem).
Pogledaj sliku u prilogu.
 

Prilozi

  • TV raspored.jpg
    TV raspored.jpg
    18.6 KB · Pregleda: 122

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Špera bi se trebala uključiti povlačenjem ručice prema sebi (ako je sve u redu sa mjenjaćem).
Pogledaj sliku u prilogu.

Tako je dobro si rekao, ako je sve OK, špera je uključena povlačenjem prema sebi.
 

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Ako je špera stalno uključena teško se skreće (posebno na asfaltu, znam iz osobnog iskustva). Da napraviš polukružni okret na asfaltu, sa što manjim lukom, moraš se dobro potruditi.
Meni se čini da se kod tebe špera uopće ne uključuje. Nešto je slomljeno u mjenjaču!

"Na kraju kada su mi opet počeli šlajfat kotači sam skužio da je isto kao i prije nego sam "uključio" blokadu."
Da li se i jedan kotač otraga okretao kod "šlajfanja"?
 
Posljednje uređivanje:

bodul20

Član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
188
Pa zaključak je da špera ne radi uopće. Jer ja sasvim normalno vozim, a vozim ga od kada djed više nije mogao a to je ljeto 2010, a od kada vozim nikad tu ručicu nisam dirao. A nisam nikad čuo djeda pokojnog da je rekao da je to dirao. Znači ili je to bilo polomljeno pa on nikad nije to dirao (što me čudi jer bi on to popravio poznavajuć njega) ili on nije nikad to koristio jer nije imao potrebe pa nije ni znao.
Znači da zaključimo, špera ne radi definitivno. Mada me to ne brine jer je eto prosjek korištenja 1 put u 6 godina.
Okrenimo se na onu staru stvar što sam pitao na samom početku. Zavijanje u getribi na asfaltu u sporohodnoj i onaj zvuk kada prikolica pogura traktor isto u sporohodnoj. to sam napisao na prethodnom postu. Na asfaltu negdje oko 2.25 se to počne čut malo jače.

A što se tiče šlajfanja okretao se je jedan prednji i jedan zadnji. Sad ima različite kombinacije ovisi da li je brzohodna ili sporohodna samo sam zaboravio kako u kojoj. prvi desni+zadnji lijevi ili prvi lijevi+zadnji lijevi i sve obratno kada se zavrti volan u drugu stranu. Nikad mi se nije dogodilo npr. da su oba prednja.
1prednji+1zadnji uvijek
 

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Kad je špera uključena moraju se okretati oba prednja kotača i jedan zadnji (zadnji diferencijal nema blokadu).

Ma nije problem što šperu vrlo rijetko koristiš. Problem je što špera ne radi. Možda je nešto slomljeno u mjenjaču i to može doći među zupčanike i napraviti čuda.

Ipak pogledaj izvana da slučajno nije puknut zatik (štift) koji povezuje polugu špere sa osovinom koja ulazi u mjenjač. Isto takav zatik je unutar mjenjača koji povezuje osovinu blokade sa polugom blokade diferencijla.

Za onaj zvuk koji se javlja na nizbrdici najprije treba utvrditi odakle dolazi, prednji dio ili zadnji. Obično je uzrok povećani zazor u nekom dijelu diferencijala.
 

bodul20

Član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
188
Razumijem što želiš reć ali opet gledam to već tako stoji godinama.
Pogledat ću kada stignem ali moje mišljenje je da je sve u redu izvana jer kada sam gurnuo ručicu špere naprijed (znači po pravilu sam isključio samo to nisam znao) gurnuo sam je bez sile još malo naprijed (znači van one rupice) i iskočila mi je ručica iz sporog hoda u ler. Nadam se da ste razumjeli.

Zvuk dolazi iz prednjeg dijela tj mjenjača to bez daljnjeg ALI samo kada je u sporohodnim brzinama.
 
Na vrh