Pozdrav
Imam problem sa mjenjacem Tomo Vinkovic 732. Rucica za promjenu smijera je zablokirala i nisam mogao ubaciti u hod nazad. S obzirom da je u Sarajevu inace tesko naci majstora za traktore a imamo i ovu situaciju sa Corona virusom zamolio sam prijatelja koji je inace stariji mehanicar i pomalo radi i traktore da proba nesto uraditi.
Rastavili smo mjenjac i ustanovio je da bi mogao biti problem sa zupcanikom slobodnog hoda i promjene smijera da su izudarani. Kada sam otisao u prodavnicu dijelova prodavac kaze da zupcanici i nisu toliko losi ali sam uzeo nove.
Prvi problem se javlja da zupcanik slobodnog hoda nije moguce navuci na osovinu(na to me upozorio i prodavac kao zna se nekad desiti) i zbog cjelokupne situacije odlucimo vratiti stari a promijeniti zupcanik promjene smijera.
Kada je sastavljao mjenjac vracao poklopac mjenjaca ako se tako zove zavrtao ravnomjerno sve sarafe okolo na samom kraju stezanja cuo se cudan zvuk kao da je nesto puklo.
Ponovo sve rastavio provjerio nije nista otkrio i opet sastavljao i opet se cuo taj zvuk kada je stezanje bilo na samom kraju to je zanemario sastavio sve ostalo sto se moralo rastaviti.
Kada smo konacno pokrenuli traktor saltanje brzina je radilo jako lijepo bolje nego i prije kvara malo sam krenuo prvom sporom naprijed i bilo je ok ali kada sam krenuo nazad osjetio se neki otpor i onda se cuo jos jaci zvuk u mjenjacu( pomislio sam da se cijepa neki drveni podupirac koji smo stavljali ispod traktora).
Nakon toga sam opet pokusao ici nazad i nije bilo nekih problema.
Ali kada sam poslije pokusao kretati se nazad uz neku uzbrdicu znaci pod nekim opterecenjem zvuk iz mjenjaca je jako izrazen mnogo jace nego sto je bio prije kvara p cak na momente ima i neke dodatne cudne zvukove.
Molim vase misljenje savjet iskustvo bilo sto?
Radio sam to na tv 730 i rijesio problemPrije par godina imao sam sličan problem na 523.
Pomoglo je podešavanje pločica komandnih ručica mjenjača i reduktora. Ne tvrdim da će isto biti i kod tebe.
U radioničkom priručniku za 523 piše:
"PLOČICE KOMANDNIH RUČICA
PODESAVANJE
Bitno za ručicu mjenjača i ručicu reduktora
Otpustiti vijke kojima je pločica pričvrščena za kučište.
Polaganim pomicanjem ručice, u srednjem položaju, iznaći
srednji položaj ukljućenosti prijenosa.
Zadržavajući ručicu u tom položaju namjestiti ploćicu tako da
kuglica rućice potpuno sjedne u srednju rupu.
Pritegnuti vijcima plodicu za kučište.
Prekontrolirati, i ako nije u redu ponoviti postupak."
Ako sam dobro shvatio bit ovog podešavanja je podesiti pločice tako da ključ mjenjača cijelom površinom leži na zupčanicima.