• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Priključci (tvornički i homemade)

Ralle 888

Član
Tu od
17 Svi 2013
Poruka
91
Sta mislite o ideji da se freza i malcer spoje u jedan prikljucak,gde bi se zamenom rotora sa moticicama za rotor sa cekicima freza pretvorila u malcer,i obrnuto?Da li postoji nesto slicno?
87e142763ebf-477x357.jpg
175_3.jpg
kosilica-malcer-motokultivator-slika-23299803.jpg

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
Freza je usporena 2:1,dok je tarup ubrzan mislim 1:3. jedino zamena reduktora pa stavljanje čekica il sta već.

luma1908

Član
Tu od
27 Lip 2010
Poruka
291
Jedno pitanje imam, koja je optimalna brzina okretanja noževa od 500 mm da lijepo kosi i da se ne javljaju vibracije

Darko123

Član
Tu od
7 Lis 2013
Poruka
380
Jedno pitanje dali postoji na ovakoj kosi neki sraf ili nesto na kojem se steluje kako kosi.
images-8.jpg

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Jedno pitanje imam, koja je optimalna brzina okretanja noževa od 500 mm da lijepo kosi i da se ne javljaju vibracije
Mislim da bi to bilo oko 3800ok'. Obodna brzina noža 100m/s

Poslano sa mog SQ-45E01B koristeći Tapatalk

Darko123

Član
Tu od
7 Lis 2013
Poruka
380
Pa cuo sam da postoji neki sraf na kojem se steluje da bolje kosi,mislio sam da uzmem u komsije tu kosu da probam da kosim pa zato pitam:wink:

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Postoji samo štelovanje zazora između noževa da ne čupa već siječe travu, to je generalno za sve strižne kose.

Darko123

Član
Tu od
7 Lis 2013
Poruka
380
Hvala puno tomotrkator uzecu pa cu vidjeti kako ce kositi a kojom se brzinom kosi 2 sporom jel.

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Druga spora, može i druga brza sa manje gasa.
Ako nađeš čarobni (šraf) reci da kupimo.:icon_eyes:
Sa ovom svojom pokosio 3ha u drugoj sporoj-dosadnoooo-prevelika pogonska remenica.
22392537.jpg

foraze

Novi član
Tu od
4 Sij 2014
Poruka
18
verovatno si mislio na štelovanje zazor a izmedju stojećih i pokretnih noževa.Ja to radim na taj način što svaku šapu za štelovanje letve odpustim zatim krajnji zategnem toliko da mogu ručno da pokrećem kosu preko zamaljca, i tako redom svaku šapu.Inače kosim travu u brzoj 2.mali boj obrtaja kardana, a lucerku u redukiovanoj 3. veći borj obrtaja kardana sve to naravno na ravnome.

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Sa minimum obrtaja u drugoj brzoj i kardan u sporoj i naj manja prepreka dolazi do pucanja drvene poluge, morat ću smanjit ovu pogonsku remenicu.:icon_scratch:
22491083.jpg

dingo

Član
Tu od
14 Lis 2010
Poruka
734
Ima li načina da se skrati hod kardana kod podizanja i spuštanja freze?
Neki kažu da je moguće postići skraćivanjem i "lomljenjem" topling poluge??

Prilozi

• traktor-yanmar-f175d-slika-36924989 - kopija.jpg
    traktor-yanmar-f175d-slika-36924989 - kopija.jpg
    65.7 KB · Pregleda: 388

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,725
Vjerujem da si primjetio da je kardanski izlaz na traktoru osjetno vislji od tocke oslonca nosecih poluga i tu ce uvijek dolaziti do hoda,,,
Hod je moguce smanjiti ukoliko se kopcanje na frezi spusti na otprilike isti omjer koji je na traktoru, tad ce i topling poluga imati smisla i sluzit ce svojoj svrhi uz onu osnovnu da skluzi kod nosenja prikljucka,,,

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Ebga, ne razumijemo se.:mur: Sa tominom origi sam kosio u sporoj i brzoj brez pucanja poluge. Kod te kose odnos remenica 1/1, a kod ove kose pogonska remenica tri puta veća. U sporoj i kardan na nižim obrtajima sve preko pola gasa je prebrzo (ne vidiš polugu) Darko kosa kosi super, brije, ali nisam zadovoljan brzinom košenja. Srediće se to.:icon_e_wink:

limeni3333

Član
Tu od
4 Kol 2009
Poruka
97
brzina košnje ovisi najviše o gustoći trave ( ako je kosa uredu)

ako nešto stalno puca neki dio je prenašpanan

može se podešavati i podmetanjem ili smanjivanjem podložaka kod glave kose

mac1

Član
Tu od
5 Svi 2012
Poruka
38
Jel pase freza od starog tipa na novu tj. na 800 seriju ?
Pod starom mislim na onu (vecinom) zelenu kaj se sarafi kardan a dize se samo lancima koji idu oko kardana :(rofl):

Najnoviji postovi

Na vrh