• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotodrljače, freze, tanjuraće...

fićona

Član
Tu od
29 Kol 2010
Poruka
509
ja mislim da bi mu bilo dost teško kad velite da morate čak 3 puta ići tanjuračom pa tek onda drljaćom
a neznam kak vi oćete
ja bi si ju uzel za svoj od 90 ks al ak je vaš 80 več bi bilo mu malo teže kad je kod vas dost tvrda zemlja

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
koji ce traktor da je vuce, a ako 3 puta ides sa tanjiracom,to je poteska zemlja sa Rd bi mogo dobar poso napraviti ali bi bilo potesko traktoru,bolje neku manju da ne silis traktor

K

kalesija

Guest
masej 590 bi radio sa njom nekazem da svaki put prelazim triput to sam uzeo u najlosim uslovima kad je proljetno oranje ako je zimsko oranje onda je zemlja lakasa i takodje obrada ali sam poredio moju obradu i obradu sa roto drljacom ni blizu nije obrada sa tanjiracam i zato mi se svidja i odlucio sam da je kupim jer sam ujedno i zamjenio rakovicu za mf i tako da sad trazim odgovarajucu roto drljacu jer kod nas se doskora vjerovalo samo u tanjirace
ipak hvala na odgovorima onda da trazim nesto manje odo 2.3m

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ono pravilo u nacelu da za 1m ide 30ks kod men nije važilo bez obzira na težinu zemlje, jer sam sa fendtom od 55 ks vozio 2.5m, jest da je pusio, a poslije i propusio vise, nije se grijao, nije trosio ulje , sve uredu, sad cu sa drugim fendtom od 65ks da se igram sa njom.

H

Hurlimann86

Guest
Nije važni jesu li klinovi več kolko glava ima, znači ako rotobrana od 2.5m ima 9 glava teže se tjera od one koja ima 12 glava, ova sa više se lakše tjera bez obzira jesu li klinovi ili noževi.

K

kalesija

Guest
to znaci da je nebitno klini ili nozevi a dali bi za tu od 2.50 m sad 9 glava bilo malo 80ks
i posto citam ovdje masa kaze da u zimsko oranje vrse samo jedan prelaza jel to zavisi od vrste roto drljace ili zemlje

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Nemas brige, ja sam ti kod doboja, slicne u snam zemlje vjerovatno, tako da sa 80 ks bi trebao da vozis 3 m, a ne 2,5.
A sad ovo 9 ili 12 glava, pa normalno ako ima manje glava da je razmak siljaka veci da pokrije sirinu, samim time da je veca kruznica koju opisuje noz ili klin, tako da noz ili klin u konacnici pređe veci put nego u rotdrljace sa vise glava, ali evo izracunat cemo;

9 glava
250/9 = 27 cm
2r = 27cm

O=2r x 3,14
O=27 x 3,14
O=85 cm

85 cm x 9 glava = 765 cm po jednom okretaju

12 glava

250/12 = 21 cm

O= 21 x 3,14
O= 66cm

66 x 12 = 791 cm

Ipak veci put pravi sa 12 glava

sad vi presudite

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Više glava na rotodrljači=bolje mrvljenje tla

Noževi su svakako najbolja opcija na rotodrljači..

Za 80ks preporučio bi RD širine 250cm...

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
9 ili 12 nije neka razlika, vjerovatno ove sa 9 imaju veci nosac nozeva pa tako dođe na isto, jedino je razlika ako na jednoj glavi ima 3 noza

K

kalesija

Guest
hvala vam puno na informacijam i veoma opsirnom objasnjenju cim se kupi slike ce doci
jer definitivno je kupujem ito 2.5 m

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
imam pitanje na koje mnogi od vas znaju odgovor
jeli bolja freza ili rotodrljaca s tim da bi radio do nekih 15 - 20 cm

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
imam pitanje na koje mnogi od vas znaju odgovor
jeli bolja freza ili rotodrljaca s tim da bi radio do nekih 15 - 20 cm

tesko je reci sto je bolje, ovisno za sto spremas, ali da je jedno ili drugo bolje onda bi pravili samo jedno i si bi kupovali to, tako da i jedno i drugo imaju svojih prednosti, ja osobno koristim rotobranu za sve sto radim. Brza ucinak , ekonomicna, jedino ne sitni zemlju u toj mjeri koliko freza, ali meni to ni netreba.

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
jos nisi naso frezu za zekana!
juce otac iso sam u bijeljinu danas cemo obic doboj, modricu samac
a usput gledamo 539 za dajdzu

a kad bi prelazio vise puta rotodrljacom npr 2 ili 3 da li bi onda bilo sitno :!:
i koja sirina bi isla na traktor 85 KS turbo 59,7kW

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
sve ovisi kakvo je tlo, vlaznost, za kukuruz ja svugdje prelazim samo jednom, jesenjsko oranje nma 540 okr/min vratila, sto se sirine rotodrljace tice mozes voziti 3m sa tim strojem.
Posto dolazis do doboja ako vam trebaju tanjirace za 539 ima na prodaju.

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
sve ovisi kakvo je tlo, vlaznost, za kukuruz ja svugdje prelazim samo jednom, jesenjsko oranje nma 540 okr/min vratila, sto se sirine rotodrljace tice mozes voziti 3m sa tim strojem.
Posto dolazis do doboja ako vam trebaju tanjirace za 539 ima na prodaju.
i ja prodajem svoje ne trebaju mi vise
a jel moze rotodrljaca na 1100 obrtaja

Najnoviji postovi

Na vrh