• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotodrljače, freze, tanjuraće...

B

Bobo

Guest
"Suplji" valjak ima svhu kao i valjci na sjetvospremacu. NE da usitne grude koje ostaju, vec da utabaju podpovrsinski sloj na koji dolazi sjeme. Tako sam bar ja skuzio iz kojekakve literature koja mi je preko ruku prosla...

Usitnjavanje gruda je samo dodatak glavnoj ulozi tih supljih valjaka kakve imas na sjetvospremacu. Rotodrljaca pri dubljim radovima ostavlja potpuno razrahljeni sloj, koji za sjetvu bas i nije po "agrotehnickim uputama" da se tako izrazim.

E, sad, ako grijesim, nek me netko pametniji ispravi.

Paker valjak je tu da utaba povrsinu, a zupci na njemu sluze da malo razbiju povrsinu, kako bi se tlo prozracivalo i, mislim, da te "rupice" koje paker ostavlja pomazu kad kisa zalupa fino obradjenu zemlju, da se stvara manje pokorice. bar mislim da je ovo drugo tocno ;)

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Rotodrljača moram imati gredu poslije zubaca da prije valjka zemlja dođe čim ravnija..Paker valjak je zakon,zakona,jest da je malo skuplji i teeži ali poslije njega zemlja izgleda ravna i ljepše je po njoj sijat nego po onoj prepravljenoj sa cjevastim valjkom...Bez valjka rotobrana nebre funkcionirat,jer ipak nešto mora malo pritisnut zemlju prema dolje...

i691575_Fotografija036.jpg

Vidi se kako fini sloj dođe na površinu sijanja..Šteta što nemam slike kada sam pred 4 dana prepravljao za lucernu :evil:

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Ne pričaj gluposti... :shock: :shock: kaj ti misliš da dok sa cjevastim valjkom pripremiš da ne valja ništa još je bolje nego sa packerom...ti ljepo fino pripremiš i onda jaka kiša i evo ti ljepe zapečene zemlje dok sunce prigrije...a na cjevastom valjku toga nema...rotodrljača mora imati ljepo gredu iza noževa i to je to i netreba packer valjak,koja nema gredu iza noževa onda bi bil dobar packer jer bi bilo više gruda pa bi packer to riješio.. :lol: :lol: :D :D

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
MATIJA CASE kaže:
Ne pričaj gluposti... :shock: :shock: kaj ti misliš da dok sa cjevastim valjkom pripremiš da ne valja ništa još je bolje nego sa packerom...ti ljepo fino pripremiš i onda jaka kiša i evo ti ljepe zapečene zemlje dok sunce prigrije...a na cjevastom valjku toga nema...rotodrljača mora imati ljepo gredu iza noževa i to je to i netreba packer valjak,koja nema gredu iza noževa onda bi bil dobar packer jer bi bilo više gruda pa bi packer to riješio.. :lol: :lol: :D :D
Bla,bla...priče za malu djecu :!:
Kad kiša padne i kad sunce zaprži nema toga valjka poslije kojeg ostane pokorica...
Kod packer valjka i pripremljeno tlo ljepše izgleda.
Ajd malo pogledaj koji valjak se bolje koristi kod poljoprivrednika. :weedman:

H

Hurlimann86

Guest
Ljudi pa pogledajte malo... Kod pakera vam oni bregovi ili jarci idu uzduž njive , a kod cjevastog poprijeko i na kraju ti sve na isto dođe .
Posiješ, izraste, pobereš i zaoreš i gotovi ne ne sječaš se kako si prepravil kad je dobar prinos ;)

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Ljudi pozdrav! Evo mene napokon na ovaj forum! Nemrem zbog škole...a kaj se more...

Ovak... prvo da počnem z ovom raspravom oko zemlje!
Najbolji su mi majstori koji se fale - joooooooj ja ti imam takvu zemlju dobru,jaku bla bla bla kaj moram orati z traktorom 100 + više konja i plug 2x12... i sad ja njega pitam i kaj je tu dobro??? to kaj ja orem na svojoj zemlji s tem plugom z traktorom od 50 ks??? ili to kaj ti imaš 20-30 % posto veći prinos nego ja a goriva skuriš 100 % više od mene??? :evil: :evil: :evil:
Fućkaš ti asfalta od zemlje ako ti na toj zemlji dereš sve stroje redom... koliki su samo veći troškovi ulaganje u obnavljanje strojeva????a koilko je povećana potrošnja....???? dečki moji to niko ne pita....svi se samo fale kak oni imaju kamenje na zemljama....

Ali nemremo si mi sami određivati kakvu bi zemlju....to je stvar reljefa i MAJKE PRIRODE!
Nemojte SLUČAJNO misliti da vređam nečiju zemlju! :!: :!: :!: :shock: POŠTIVAM TUĐE KO DA JE MOJE! Svatko kaj je za njega najbolje pa tak nek i bude.
JA SEM SVOJOM ZEMLJOM PREEEEEEEEEEEEEZADOVOLJAN I NEČU JE MENJATI ZA NITI JEDNU DRUGU...I TOČKA.
Morete vi reći kaj god očete : imaš peska,loše rodi,nevalja ništ bla bla bla bla bla...nedam ju za nikaj.amen

Dalje da se prebacim na temu o valjkima na rotobranama!
Ima ih više : letvičasti,paker obični,paker puni,spiralni,onaj plastični ko na nekim sjiačicama,običan ravni...itd.
Osnovna zadaća valjka je da on ODRŽAVA RADNU DUBINU! zatim more zbijati zemlju,drobiti-mrviti...itd.
Zamislite ovu situaciju : rotiraš,nemaš valjak,radna dubina 8 cm,sve ravno,sve pet,ideš preko jarka,zadnji kotači doju v jarek, RADNA DUBINA-KOLIKO GOD IDE V ZEMLJU...SVE 1!!!! CRKNE TRAKTOR, PUCA OVO,PUCA ONO... ;) ;) ;)

PAKER vs. LETVIČASTI
paker-teži,na ovim slikama od Šanane SVE BI ZDROBIL...zeza ga ilovača i masna zemlja, nepotrebna investicija na pjeskovitim tlima, npr. kod mene...AL NEMRE ŠTETETI...ko ima viška love nek navali! :D

letvičasti-lakši,JEFTINIJI KOD KUPNJE NOVE ALI I RABLJENE, rastura na mokrom terenu i na lakim zemljama... 8)

tu se vidi kak je moja zemllja lagana...proljetno oranje-idealni uvjeti! :D

i695404_Photo0058.jpg

evo tu se vide klini na kojima se štela dubina rada tj. visina valjka.jednostavno.

i695403_Photo0070Dma.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i695 ... t2.5m4.jpg[/img]

R

Rajtek

Guest
Evo i moje prinove.
Ferocop 2,8 teška nošena tanjurača
Kupljena kod našeg forumaša Slafka (murski poljoprivredni centar)
Cijena 19600 kn dostava u dvorište.

Stare u pozadini su na prodaju, budem stavil oglas.

slafko

Član
Tu od
22 Kol 2008
Poruka
275
Rajtek kaže:
Evo i moje prinove.

E moj Rajtek, ja sam očekivao slike sina ili kćeri pa da dojdem na feštu... :lol: :lol:

H

Hurlimann86

Guest
Cestitam na kupnji ;)
Tocno takvu u detalje i mi imamo...
Jel to tvoj rus ili su ti sa njim samo dostavili, jer ju mi vučemo s rusem 105 ks i kad smo vukli smo povijali poluge i morali smo kupiti na 105 poluge od 130 jer su ove bile preslabe jer tanjurača je jako teška i jako vuče u stranu ak je dobro ne naštelaš i ak tanjuraš nešt jako tvrdo...

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
četitem na kupnji i nek te dugo služi....

kolika je ona u pozadini velika??

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
2 hurliman86: zašto pobogu kvotaš slike bespotrebno, ljudi koji su na modemu će ti se spominjat rodbine... A poluge ste pomotali zato jer ju niste dobro naštimali, tajurača nesmije vuć u stranu...

Rajtek, nek te dugo služi i nek zaradi još bar 2 nove...

H

Hurlimann86

Guest
Petar... nije fora u štelanju več o njivama na kojima treba krmanit jer idu u polukrug ili neš tak i zato se potrgale poluge.

R

Rajtek

Guest
Fala momci! I ja se nadam da će me dugo služit i da nove nebudem kupovo.

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272
rajtek čestitam na kuplji, ipak si se na nošenu odlučio,
sad još koju sliku u radu 8)

B

baota

Guest
pozdrav imam i ja isti takav plug kao u tebe kupio sam ga u lateranu prosle godine koliko si platio svoj ako nije tajna , :?: :?: ja sam svoj platio oko 24 tisuce kuna stvarno je skup kazu da je bio prije jeftiniji :?:

daniel2356

Član
Tu od
14 Svi 2009
Poruka
550
evo novi update moje sijačica za rotodrljaču, malo smo ju rastavili i ofarbali, pa ponovo sastavili, stavili nova crijeva jer su stara prekratka i popucala, te napravili remenicu za pogon. evo slikice:
gruba muška ruka:

i nježna ženska ruka:

na ovo se stavlja sijačica:

evo slike remenice i konusa sa kojim se učvrščuje:

i slike rotodrljače sa jarmom i remenicom namontiranom:

D

dgeceg

Guest
zanima me koja bi bila taman rotodrljača za traktor od 65 ks?zemlja je dosta teška, nije orano skoro 10 godina

Najnoviji postovi

Na vrh