• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Samohodna kosilica - preporuka

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
694
U međuvremenu mi je komšija traktorom pokosio parcelu bez da sam mu išta rekao. :D A ja idem malo laganije u potragu...

Je li ovo OK kupnja? Kaže da nema brojač radnih sati, ali je malo korištena i napravljen je servis. Takva nova je cca 32000 kn.


Malo veće slike su niže...

 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,412
Dobar je to stroj sigurno ali nahodat ćeš se za njim. Za te pare možeš skoro i traktor s roto malčerom kupiti. Moje mišljenje je da će ti brzo dopizdit 5000m2 kosit hodajući. Osim ako si neki malo jači entuzijast.
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
694
Na traktoru se sjedi, kao IT-evac također puno sjedim, puno putujem autom i avionom i opet sjedim, tako da treba malo i hodati. :D
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,461
Onda je ova kosilica pravi stroj za tebe, u smislu rada sa njom, rekreacija, kondicija, aktivirati ćeš sve mišiće (koji su zapostavljeni) tvojim radnim navikama. (y)
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
694
Pa da, ubit ću dvije muhe jednim udarcem. Znači kupnja je isplativa, to mi je bitno, da je motor pouzdan i da ima rezervnih dijelova. Hvala!
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
694
Mašina kupljena i već je punom parom u akciji. :D Oko 1500 m2 sam pokosio s tri litre mješavine, mislio sam da će više trošiti jer trava je na nekim mjestima prešla metar i pol...

IMG-20210726-191000.jpg
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,412
Koliko si dugo kosio 1500m2? Snimi neki video da vidimo što može, nema takvih strojeva puno... Čestitam
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
694
Trebao sam napisati odmah u gornjem postu pa spojite, ako hoćete...

Točan model je AS-Motor AS 65 2T ES i dole na linku se vide specs i ima jedan njihov video. Prilažem i jedan svoj malo kraći. Ako treba dulji, snimit ću kada se budem dalje probijao kroz onakvu šikaru jer nisam sve završio.

AS 65 2T ES | [HR] AS-Motor Kosilica za Nepristupačan i Težak Teren


U početku sam tražio nešto s većom širinom rezanja. Ovdje je širina rezanja uža, ali zato se probija i malčira što nijedna normalna kosilica ne može. Oko voćki optrčim za tren, po višoj travi i kosini špera dobro dođe, a nižu travu komotno kosim u najvećoj brzini i onda se može brzo hodati. Fino sve položi, samelje i izbaci iza van. Korov i grančice debljine prsta reže bez problema.

U jednom dijelu sam zakvačio pletenu žičanu ogradu, bilo je žice dole po travi, nisam vidio i prešao sam preko toga. Kosilica se ugušila, mislio sam da je gotova, međutim, kad sam je podigao, vidio sam da ništa nije oštećeno pa sam samo komadiće žice sklonio jer ju je samljela, kresnuo i nastavio dalje.

Ostaje mi još 3500 m2 što je vremenski nekih 5-6 h. Tako sam i računao, oko sat i pol za 1000 m2 kada je trava preko metra i ispod sat vremena kada je trava do 20-30 cm. Ovih 1500 m2 mi je oduzelo cca tri sata jer sam se još upoznavao s kosilicom i imao sam taj gore problemčić s ogradom. Moram i upravljač podići na najviši položaj jer za mene od skoro 2 m je ovo sad nisko.

Na ovoj slici se već krećem sagibati ispod voćke pa sam zato tako bezveze ispao. :D Inače kosi skoro do ruba, ostaje možda 2-3 cm nepokošeno.

IMG-20210726-203522.jpg
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
694
Izgleda da mi je ova kosilica prdnula u fenjer. Odjednom je više ne mogu pokrenuti, špaga ni da mrdne. Kada spojim kvačilo za noževe i rukom ih krenem vrtiti, onda čujem da nešto u motoru zastruže kada dođe na određeno mjesto. Kroz rupu od svjećice vidim da se klip miče, više od toga ne. Razumije li se tko u te motore da pomogne? Problem je što nemam kako prevesti do servisa, ove kurirske službe neće voziti. Jedino da unajmim kombi pa odbacim do Ozimeca ili nekoga od vas.
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,935
Neznam točno kako imaš izvedeno,ali ako imaš starter na namatanje,može i unjemu biti problem obično je spojen sa 4 vijka skineš i odmah ćeš vidjet u kakvom je stanju
Probaj za prvu skinut pogon noževa i pogon kotača(ako je samo remen i probaj onda palit
Nazadnje ako sumnjaš u motor možeš samo njega skinuti i u auto do prvog mehaničara
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,461
Ta kosilica je valjda pod garancijom , koliko sam popratio (ako si je kupio lani). Znači ako je pod garancijom onda to treba rješavati sa trgovcem kod kojega je kupljena.

Po opisanome da nešto struže u motoru, a to nikako nije dobra prognoza. I ako netko ko se razumije u te motore (ovdje na forumu), ti ne može pomoći. Zašto? Zato jer je najvjerojatnije došlo do zaribavanja. E sad pošto je pod garancijom, slijedi borba za dokazivanje oštećenja.

Koliko vidim n a slikama kosio si sa njom šikaru u kojoj bi imao posla neki traktorski malčer. Tako zapuštene parcele bi trebalo temeljito očistiti i dovesti u red da se može kositi i održavati, a ne očekivati od malog stroja da to riješi od prve i to bez po muke. Treba naučiti na teži način.

Naravno sad slijede nagađanja od startera pa nadalje!
Ako zapinje u motoru onda je problem na relaciji klip - klipnjača - radilica.
Naravno to ne mora biti točno što sam napisao, i nemoj da te to plaši.
Samo zaključujem po opisamome.
 

TH87

Član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
280
Ma da, imao sličan problem s Husqvarnom.... kupili kosilicu za visoku travu... kosili travu cca. do koljena i počelo nešto zujati u motoru.... radi ona bez greške, ali se grdo nešto čuje... reko idemo u servis pošto je pod garancijom....

Majstori rastepu motor u igle i kažu ošo motor... pa reko kako je otišao motor kad sam donio u servis stroj koji uredno radi... i drž nedaj i bla... što ste kosili kako ste kosili.... na kraju ispada da su prodali kosilicu za visoku travu, ali da je za njih visoka trava malo preko gležnja... ono kažu kao 15-20cm max.. a vi ste kosili 40...

I moš se slikati... ja tražim da oni vrate kosilicu u stanju u kojem je zaprimljena na servis, a oni kažu to nije moguće bla bla... i ništa, plati novi motor da dobiješ stroj natrag da možeš dalje raditi....

I nakon toga sam mislio da ćemo kupiti AS motor jer mi se činila bitno bolja... na kraju smo uzeli traktor i malčer (očito srećom). :)

Sretno sa servisom.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,653
Imao sam klasičnu kosilici na guranje kojoj je lim bio trul. Trebao sam kositi jedan zapušteni voćnjak. Nisam imao trimer. Odsjekao sam skoro 1/4 prednje desne strane tako da kučište ne savija visoku travu i gurao kosilici na tri kotača. Odradila nekoliko puta košnju
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,461
Ako pitaš trgovca da ti treba kosilica za visoku travu. Trgovac ti preporuči određenu kosilici, ova vam je dobra , motor je snage 5 KS , ima podešavanje raznih visina košnje, bla - bla - bla..
E super, kupujem tu kosilicu (za visoku travu).

E sad pojam "visoka trava" je jako rastezljiv. Znači da ta kosilica može kositi travu do 27 cm visine.
Ako se ide sa takvom kosilicom ide kositi travu preko 1,27 metra, onda je razlika samo 1 metar u visini trave.
 

TH87

Član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
280
Po meni bi fair bilo da se prestane koristiti pojam visoka trava već da se svaka kosilica deklarira da je za travu takvu i takvu visine do xy cm.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,461
Ma da! Kad bi se prestao koristiti izraz "za veliku travu", onda to automatski znači za trgovce koji prodaju kosilice smanjio promet prodaje istih za 70%.
Za košnju visoke trave najbolje je varijanta strižne kosilice, a takvih kosilica je u prodaji manje od 5 % ukupno u ponudi kosilica za održavanje okućnica i manjih parcela.

Prema tome treba prodati male rotacione kosilice od ukupno od 95% (ukupne ponude), koje su namijenjene (po priča nju trgovaca ) košnju niske i naravno visoke trave. Samo što trgovca ne zanima koliko je visoka trava, i koliko je narasla od kad je on prodao kosilicu do kada je kupac odlučio ići pokositi nisko ___ visoku travu (travrinu, trnje i ostalo šipražje)? :LOL:
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
694
Hvala svima na odgovorima, da sad ne citiram sve poruke, idem ovako:

@bane1978, da, starter je na namatanje, a pogon je lančani, neće biti tako jednostavno.

@brgud, nažalost nema jamstva jer je kupljena polovna stara nekoliko godina. Ova kosilica po specs proizvođača i je za takav teren, piše trava 1 m ili više, ako se dobro sjećam.

@TH87, to je slučaj za obične kosilice, od njih se ne očekuje da režu šikaru nego travicu.

@Lee Champa, kod mene je cijela prednja strana slobodna, samo komad kožne zavjese stoji da se korov lakše polegne. Cirkular ide na bilo koji trimer? Imam nastavak s tri noža, ali nije to to.

Zaboravio sam gore napomenuti, ona nije stala u radu. Završio sam bio s košenjem, nikakvih čudnih zvukova taj dan nije bilo, potrošnja je isto bila normalna. Sutradan sam htio nastaviti i nisam je mogao pokrenuti pa sam krenuo istraživati što je.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,461
Specifikacja kaže travu do 1 m. Koliko j a vidim na slici koju si okačio trava i ostalo šiblje je visoko skora 2 m. Koliko vidim n a toj slici to i nije obična trava, nego kao neki korov sa puno (i velikim listovima). Znači da je to ukupno gledajući dosta velika masa za tako mali stroj.
Znači da taj stroj treba pokositi i svu tu masu samlijeti , znači radi dvije funkcije. Ako je snaga tog stroja 6 KS , to je premalo snage da sve to odradi. Skeptičan sam da bi taj stroj mogao kositi + malčirati + samlijeti i izbaciti masu trave koja je visine do 50 cm, a da to može raditi duži period.

Znači da to nije kosilica, nego se samo tako naziva. Nego je to kosilica - malčer.

Imam dosta iskustva u košnji sa raznim strižnim kosilicama os 6 pa do 12 KS, i to su kosilice koje kose travu samo u jednom rezu. Tako da znam sto može koja kosilica koje snage.
 

Najnoviji postovi

Na vrh