Za Bobića:Citat sa sajta koji si postavio:
Jezgričavo voće
– bakterijska palež (Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al.)
Primjena: U vrijeme cvatnje i poslije cvatnje (vrijeme intenzivnog porasta mladica) svakih 5-7 dana.
Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 3
Dodatne informacije: Aplikacija fungicida može se obaviti i nakon nevremena ukoliko je došlo do oštećenja biljnih organa. Fungicid se može koristiti i u kombinaciji s fungicidima na bazi bakra. U tom slučaju ALIETTE FLASH primjeniti u koncentraciji od 0,2%, a fungicide na osnovi bakra u deset puta manjoj koncentraciji nego se uobičajeno koriste u vegetaciji.
Ovdje je napisano ako se upotrebljava aliette onda ide bakra 10 x manje pa mene zanima koliko bi to bilo. naročito rečenica koja je označena jer se očekuju oluje ovih dana pa da budemo na sve spremni.
Sad kad pazljivije citam izgleda da sam se malo nezgodno izrazio prilikom pisanja posta odnosno jer onaj + zaista dade naslutiti da se radi o jednom tretiranju, moje isprike,,,
Kod mnogih tekstova o mijesanju Aliete ne preporuca se mijesanje sa pripravcima na bazi bakra,,,
Stoga je i moj post bio zamisljen kao dva tretmana od kojih je jedan sistemicni a drugi kontaktni,,,
U tekstovima opisa i nacina djelovanja Aliete-a pise i sljedece, citiram,,,
DODATNA UPUTSTVA ZA OPTIMALNO DELOVANJE:
treba tretirati preventivno, tj. prije pojave zaraze. Takvim načinom zaštite postiže se razvoj zdrave biljke. Na već zaraženim biljkama preparat ne postiže optimalno djelovanje;
Kada bi pomijesali oba preparata te prema preporukama uz Aliete (koji slabo djeluje na vec zarazenim biljkama a kakve kolegine jesu) stavili jos i 10 puta slabiju koncentraciju bakra ta zastita bi bila sveta vodica,,,
Kod preporuke koju sam napisao vodio sam se mislju da ce se Aliete-om barem malo podici imunoloski sustav biljke dok bi se drugim tretmanom bakrom u preporucenim kolicinama od oko 3 kg/ha napravila zastita na dijelovima biljke koji nisu zarazeni,,,
Dopuna,,,
Da me se opet krivo ne shvati, 3 kg/ha u njegovom nasadu ne vrijedi jer kolicina skropiva kod njega je sigurno preko desetak puta manja radi same velicine krosnje ali naglasak je na koncenraciji,,,
Kod zastite u extremnim uvjetima kao sto su veliki lomovi ili ostecenja nastalih mehanickim putem kao posljedica leda u vremenskom periodu koji je ispred nas prije svega treba paziti i na karence jer i sama berba je uskoro,,,
Na koji preparat bi pala odluka to ponajvise ovisi o intenzitetu ostecenja i vremenu primjene, zelim reci da se treba prilagoditi vremenu i uvjetima kad bi se zastita obavljala,,,