vinogradar, prijatelju, daj mi molim te samo pojasni ovo sta si rekao, o kakvoj cetki se to radi..!?
"još taj čovjek ima i onu rotirajuču četku na ticalo i kaže da je isto odlična veli da melje travu oko trsa kao malčer"
roko, osobno poznajem prijatelja koji ima taj noz na ticalo i mogu ti reci da nije to bas neka stvar, ja sam osobno razocaran radom tog stroja.. probali smo i kod mene u vinogradu ali relativno lose radi, pogotovo ako je veca trava i ako je zemlja jako suha ili jako mokra, uglavnom, moja preporuka je kupiti nesto drugo. da, za bilo koji ovaj unutarredni stroj ti treba neka vrsta prepreke, najcesce stup ili kolac, jer to u biti i je osnovna zamisao stroja na ticalo pomocu kojega se aktivira i radi! bez kolcica nista od obrade ticalom..
ozren, sto se tice poticaja nadam se da ces ih sve dobiti jer poznajem ljude koji cekaju drzavni poticaj za sadnju vec nekoliko godina a i pitanje je kako ce to sada ici sa isplatom jer nam je drzava u banani i nemamo love. takoder, sto se tice dobivanja kredita preko hbor-a, veliko je pitanje kako ce to izgledati naredne 1-2 godine jer ja sam ljetos dobio kredit od hbor-a koji je jedva prosao i u zadnji cas jer biti ce gotovo pa nemoguce dobiti kredit, znam jer mi stari radi u bankarstvu, tako da pitanje hbor-a i kredita dolazi u veliko pitanje i to ce biti gotovo nemoguce dobiti nazalost.. takoder, ako kupujes polovni stroj ili bilo kakvu robu nemas pravo na povrat kapitalnih ulaganja ako to imas u planu traziti jer oni vracaju novce samo za novo kupljene strojeve, tako da i tu treba dobro odvagnuti sta se bolje isplati. ja kupujem sve samo novo, od mehanizacije i vinogradarske opreme pa do bacava i vinarske opreme i gradevinskih radova za podrum, a i dobio sam povrat kapitalnih ulaganja 20%, nisu mi jedino priznali stajski gnoj od 150 tona ali sada priznaju i to..
eto toliko, pozdrav.