Tomyslav kaže:
Koliko trošite špriciva po hektaru i kako podešavate količinu??Kupio sam novi atomizer Leško i sada se trebam ušemiti u to...
da bi odredio koliko cega ces potrositi i koliko ces brzo ici moras krenui od poznatih stvari...
prvo moras odrediti volumen svoga vocnjaka, zatim kada to odredis, moras odrediti koliko ti je vocnjak dugacak, tj. kolika ti je duzina reda po hektaru. kada odredis duzinu reda po hektaru, moras se odluciti koliko ces vode potrositi na hektar. takoder moras znati koliko ti pojedina dizna baca tekucine na minutu, te zatim izracunas koliko ti bacaju sve dizne na minutu. prije toga moras vidjeti koji model dizni imas i koji je preporuceni tlak za pojedinu diznu. dakle kada si izracunao koliko ces trositi na minutu skropiva, onda kolicinu vode koju si odlucio potrositi na jedan hektar podjelis sa potrosnjom skropiva na jednu minutu, i dobiti ces koliko ti vremena treba da poprskas 1 hektar vocnjaka. Kada si dobio vrijeme potrerbno za spricanje 1 hektara(to vrijeme ne ukljucuje okrete), onda uzmes duzinu redova na jednom hektaru i podjelis ga sa vremenom koje si izracunao da ces dugo prskati. pod uvjetom da ti traktor pokazuje tocno brzinu, da ti je tlak tocan, i da si sve dobro izracunao, na kraju prskanja vocnjaka trebala bi ti ostati zanemariva kolicina skropiva u atomizeru.
Drugi dio, se odnosi na kolicinu spriciva. ne znam kakav ti je tip nasada, ako je M9 vezan na zicu, preporucam ti da izmjeris volumen krosnje i prema njemu odredis dozu za prskanje. Sve preporuke koje ti se daju, daju se na bazi rodnog volumena od 10.000 metara kubnih sto ce vocnjak postici u 3 do 4. godini nakon sadnje ako ga se pravilno tretira. ako ti je volumen vocnjaka manji, toliko ces i manje sredstva staviti. dakle, ako je volumen samo 5.000 metara kubnih, stavit ces samo 50% sredstva, ako ti je vocnjak 15.000 metara stavit ces 150% od onoga sto ti pise na ambalazi.
E kada si sve to izracunao, lijepo nalijes vode u atomizer koliko si si prije odredio, i stavis unutra sredstva koliko si izracuno na temelju volumena krosnje.
Jos jedan problem kod ovoga nacina je taj sto je ponekad dosta tesko odrediti brzinu kretanja, cak i onda kada postoji tocan indikator brzine jer on cesto nije tocan (na mome New Hollandu indikator mi pokazuje oko 72% prave brzine). naci cete neke teorije koje drze vodu kako izmejeriti brzinu, ali najjednostavniji i najtocniji nacin je da uzmete GPS uredaj, dobar je i onaj integriran umobitel, te vozite konstantnom brzinom i usporedite brzine te tu gresku kasnije imate u vidu kada vozite po vocnjaku. bitno je znati da i mala promjena brzine moze rezultirati time da ce vam ostati vise ili manje skropiva u tanku.
Naravno ovo sto sam do sada napisao moze se napraviti i na nacin da se pokusava metodom uzastopinih pogodaka i promasaja, iako i za ovo treba prije probati prije pravog prskanja, ali eto, to je nacin na koji ja radim.
Jos jedna stvar na koju treba paziti je vjetar. Sto se tice vjetra vjerojatno ima onih koji kazu da vjetra niakda dovoljno, no prava je istina da je vjetra gotovo uvijek previse, kada se radi o M9 nasadima, i kada se radi sa vrlo lakim kapljicama i vrlo malim kolicinama vode. vjtar ti nikada ne smije probijati, tj. dalje od sredine drugog prohoda, ili da to jednostavnije kazem, kada krenes prskati, stavi nekoga da stoji na drugom prohodu odnosno na sredini prohoda do reda koji prskas, i ako on ostane suh, tj. da nista sredstva ne padne na njega, onda ti je vjetar atomizera dobro podesesn.
To su neke kratke odrednice, o prskanju i prilagodbi atomizera za prskanje bi ti mogao pricati cjeli dan, tako da sam vjerojatno neke stvari i zaboravio napomenuti, ako budes imao kakvih pitanja slobodno mi se javi, cim budem mogo, budem ti odgovorio, a istini za volju, trenutno ne mogu vise pisati posao ceka
....
Puno pozdrava, Hrvoje