• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 542

  • Temu pokrenuo strongboy
  • Datum prvog posta

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Hvala ,prika ,a mogu li se ti utvrđivači mijenjati bez rastavljanja traktora na pola ? Mene brine da me ovaj ,ako dođe ne počne uvjeravati da i za ovo zaglavljivanje treba otvarati mjenjač . Može li uopće toliko jako zaglaviti da se nemože odglaviti kroz čep ?
 

CetojevicM

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2015
Poruka
123
Pokrov mjenjaca treba skinuti da bi se zamjenili utvrdjivaci, a da se skine pokrov mjenjaca potrebno je kuciste volana odvrnuti i podignuti kako bi se mogao izvuci pokrov mjenjaca.
Meni se nikad nije desilo da ga nisam mogao odglaviti kroz otvor pored rucice mjenjaca
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Dečki ,puno vam hvala svima još jednom . Kak sam i mislio ,majstor nije došao ,ali sam odblokiro sam . Kak je rekao majstor Muha ,veliki zupčanik gurno naprijed ,trebalo mi je cijele 3 sekunde .
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,964
Ma sad kad si jednom odblokiral više ti nikad ne bude problem. Više vremena izgubiš s čepom nego s odblokiravanjem.
Zamjenom utvrđivača (koja je veliki posel za napraviti najviše zbog struje) nebudeš riješil problem mješanja brzina. Taj problem se rješava malo pažljivijim (čitaj sporijim) mjenjanjem brzina.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,570
Ursus je poznat po "mješanju" brzina, a nije mi se to dogodilo sigurno 8-9 godina, ako ne i više. Sjećam se situacije kad sam zadnji puta to napravio, samo se ne sjećam koliko sam imao godina.

Uvijek pri mjenjanu brzina držim ruku NA mjenjaču i nikad ga ne vučem gore dok mjenjam i otkako tako radim nikad pomješane brzine.

Pretpostavljam da isto vrijedi i za IMT-ove.

Na svom 533 sam do sada odradio 100 radnih sati, istu metodu koristimpri mjenjanju i na njemu nisam nikad pomješao brzine.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Ma ,mene zaj.ebava lijeva noga zbog išijalgije pa nekad ne stisnem kvačilo do kraja . Sad bum napravio drugu papučicu da kuplung bude mekši ,ovu se ne usudim rezati i variti jer mi je sumnjiv (porozan) materijal . Neko je ovdje stavljo slike te modifikacije papučice ,pa mi je dao ideju .
 

dzoret

Novi član
Tu od
21 Ruj 2016
Poruka
5
Pozdrav, kočioni ventil na IMT542 nalazi se ispod kočione papučice u kabini,kako ga mogu provjerit dali radi s obzirom da nemam prikolicu sa zračnim kočnicama ?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,617
Čuješ jel ispusti zrak kad staneš na pedalu.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,617
Ako kompresor radi i instalacija je ispravna, ventil na papuči drži pod tlakom vod do priključka za prikolicu.
Kad pritisneš pedalu, mora se čuti slabi "kss". Kad je prikolica priključena, ispušta se malo više zraka, pa je taj zvuk jači.
Probaj s napumpanim spremnikom i ugašenim motorom.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Poštovane lolege ,more li mi netko reći ,da li se kod izmjene vučne lamele na traktoru (Imt 542) obavezno mora stavljati i korpa kvačila nova . Pitam ,jer to značajno diže cijenu ,čini mi se da je korpa oko 1300 kuna . Bojim se da trebam mijenjati lamelu ,jer mi nekad zakrči mjenjač i kad stisnem papuču u pod ,muški .. Nekad ne krči .
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,964
Ne mora se obavezno stavljati korpa ali treba tvoju staru provjeriti i po potrebi mjenjati capice, vijke, nosače i bolcne. Ovisno kaj treba.

Sa novom korpom dobiješ (mislim kupiš, ali dođe s njom) lamela kardana, komplet korpa i svi gore navedeni djelovi. Znači sve bez vučne lamele.
Kad rastaviš onda buš videl kaj trebaš i kakva je matematika.
Dotle probaj malo smanjiti mrtvi hod pa možda pomogne.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Hvala majstore . Kardan sumnjam da ću ikad koristiti ,pa mi njegova lamela ne znači bogzna kaj ,osim ak bi njezina prevelika istrošenost mogla uzrokovati kakvu havariju . Ustvari mi traktor treba 20-30 sati godišnje ,no svejedno ga planiram s vremenom srediti ko curicu . Probao sam smanjiti mrtvi hod "zasukavanjem" osovine kvačila prema zadnjem kraju dok je šaraf na papuči popušten . Zasučem pa stegnem papuču i tak smanjim mrtvi hod ,ak na to misliš tj. ak radim ispravno.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,964
Tak je, vodi računa da mrtvog hoda mora ostati koji centimetar hoda papuče.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
E ,upravo sam to htio pitati ,da li ga smijem svesti na nulu . Dakle ,treba ostati koji centimetar ,hvala.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Pozdrav . Molio bi stručnije od mene za savjet - kak sam nedavno pisao ,na mojoj ragi 542 zakrči mjenjač i kad muški stisnem kvačilo . Danas sam otvorio poklopac ispod kvačila ,i moram napomenuti da prvi put u životu gledam u taj mehanizam kroz tu rupu ,pa bi mogel napisati i nešt glupo ! Uglavnom ,ono što se mani čini da je obloga vučne lamele ima debljinu oko 8-9milimetara tj. feroda od 8-9mm s metalnim prstenom kroz sredinu od cca 2mm . Kad stisnem papuču ,vidim da se ta obloga odvoji za 1,najviše 2 mm i onda udari u vijak m10 ,koji mi se čini da je graničnik i da služi za štelanje . Ono što me zanima je ,da li je debljina obloge od 8-9 mm Ok ,ili je to pri kraju ? Drugo pitanje je da li je taj vijak M10 jedini vijak za štelanje odvajanja i morem li na njemu podesiti da više odvaja . Hvala unaprijed!
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,964
Tebi to otprilike odozdo izgleda ovak.



Lamelu vučnu kroz donju rupu ne možeš vidjeti. Ona se vidi tek kad rastaviš traktor i skineš korpu kvačila....
To kaj si ti videl je lamela drugog stepena (kardanska) a ti šarafiči koje si videl, to su ovi u koje je gurnut špijun na slici, služe za štelanje razmaka između prvog i drugog stepena jedino mi je čudno kak lamela može u nih upirati?
Ja mislim da je to nemoguče ili ti to nisi baš najbolje objasnil kaj se događa.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
E ,ispod tog šarafa gdje je špijun ,kad je papuča gore ,zazor je 1 milimetar i već kad stisnem papuču do pola (ne računajući 2-3 cm mrtvog hoda) šaraf udari u graničnik i zazora više nema ,papuča ide još dole ,ali jako tvrdo . Trebam li popuštati taj šaraf da mi papuča može ići niže ,bez velikog otpora . I hvala za teud ,majstore ,znaš kako je ,ak se more uštedjeti koja kuna da čovjek napravi sam...
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,964
To je to, tak to mora i raditi.
Pedala kvačila ima tri položaja.
1 mrtvi hod
2 papuča ide mekano dole do pola, tu odvaja vučna lamela
3 papuča ide teže do kraja, tu odvaja lamela kardana.

Znači kod tebe je sve ispravno i nemožeš si pomoči štelanjem, mora na pola i vidjeti kaj se događa, zbog čega ne odvaja.
 

Najnoviji postovi

Na vrh