Dobrom!!!U kakvom je stanju akumulator?
Ovo je od 420 samo radi,,,👅
otvori sliku u novoj kartici radi velicine,,,
I, jeli to proradilo?Pozdrav, novi sam ovdje ali dosta vremena sam proveo kao gost citajuci ovu temu.. Imam problem sa reglerom na tv523. Stari regler marke 'cajavec' original je krepao i nabavio sam novi marke 'saprisa', citao sam o njemu ali ovaj moj ima pin na konektori "viska". Na motoru je originalni dinamo i na ler gasu sam izmjerio 12-13v izmjenicne struje na obe zice, otpor nisam mjerio jer pretpostavljam da su ispravni namotaji kad daje takvu struju. Problem je sto sam ja spojio regler po shemama koje sam ovdje vidio ali on,niti pali kontrolnu lampicu niti ispravlja struju i puni. Stavit cu slike reglera i napisat sta sam gdje spojio. Na lijeve tri sam spojio izlaze iz namotaja. Crvena u sredinu i zute sastrane(ispod pina je simbol izmjenicne struje, na konektoru R,G,G), zatim na gornju siroku +B direktni plus iz akumulatora(preko anlasera), ispod te lijevo(oznaka W) nisam nista spojio jer tog nema na shemama koje sam vidio a s iskustva na autima to bi trebo iti na obrtaljku, desno od te(na regleru simbol kljuca, na konektoru C) sam spojio kontakt sa bravice da daje struju kad se kljuc okrene, na najdonju s desne strane (simbol zarulje na regleru, na konektoru L.E.) sam spojio kontrolnu lampicu koja bi trebala svijetliti kad se kljuc okrene na kontakt. Mozda sam negdje u spajanju pogrijesio a mozda je neispravan regler makar je nikad koristen. I da napomenem bravica je starijeg tipa ima kontakt1,kontakt2 i paljenje, nema svijetla na kljuc nego posebno prekidace. Ispricavam se na dugoj poruci al pokusao sam poblize objasnit problem da lakse nademo rjesenje.
Re: Tomo Vinkovic problemi vezani za mehaniku (getribu i sl.)...
Bilo bi dobro da linkaš gdje si na forumu uzimao upute .
Ovo je šema spajanja SANEL-a .
Ako si dobro spojio daj gas pa onda mjeri napon na stezaljkama akumulatora .
Sumnjam da otporom možeš ispitati namotaj generatora (da, ima permantne magnete na rotoru) .
Ako je otpor mali onda su špule ispravne , ako je otpor veliki onda je vjerojatno negdje prekid .
Generator možeš ispitati tako da mjetriš napon ispred SANEL-a , još bolje kad su žice slobodne .
Napon mjeriš između crvene i žute žice , dakle radi se o dvofaznom genertoru .Nizmjenično mjeriš između jedne žute i crvene odnosno druge žute i crvene .
Između dvije žute napon bi morao biti približno duplo veči od crvene i žute .
Napon na ler gasu bi trebao biti oko 10-12 V izmjenično ..idealno bi bilo 15 V na leru .
Kad dodaš gas napon mora narasti do 18-20 V izmjenično ...Ako je tako generator je OK .
Dali postoji shema elektrike za TV419?Re: tomo vinković regler (alternator)
...NORMALNO JE DA LAMPICA KONTAKTA /CRVENE BOJE/ PRESTANE SVIJETLITI KADA SE MOTOR UPALI., ISTO TAKO KADA SE MOTOR UGASI., TREBA SAČEKAT DA SE LAMPICA UPALI., POKAZUJE, KLJUČ-KONTAKT, ULJE KARTERA MOTORA; NIVO., LAMPICA SE PALI U VOŽNJI AKO JE NIVO ULJA MALI,/MALO ULJA/, VELIKI NIVO, /PREVIŠE ULJA/, AKO JE ULJE SLABOGA VISKOZITETA, /STARO/.-
...AKO NIJE NEŠTO JASNO ILI TREBATE BILO KAKOV SAVJET., JAVITE MI SE NA MOBI; 098/229-916.-
SRETNO!!!
Poštovani, molim vas pomoć.Je li tko od vas zna kako spojiti alternator i regler za Tomo Vinković model 731, naime stari regler nije ispravan,ne puni bateriju, i kupio sam novi ali ne znam spojiti.Na priloženoj slici piše sve i nacrtana je shema.Unaprijed zahvalan,
Ivo Dalmacija