• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktor za voćarstvo

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Re: Molim za koji dobar savjet pri kupnji traktora

DA nadopunim prošli post

mislim da bi 100.000,00 kn bilo pametnije uložiti u POKUŠAJ ( naravno to je jako teško napraviti ) okrupnjavanja parcele za vočnjak ( ja imam na dva mjesta i to ima puno više nedostataka nego pluseva ), znači posaditi na jednoj večoj parceli a ne na 3-4 ( bolje da su donijeli zakon da tko želi posaditi vočnjak veči od 5 ili 10Ha da se ima pravo od susjeda otkupiti naravno po tržišnoj cijeni nego takav zakon za golf terene - malo sam to grubo rekao da se neko ne naljuti )

mislim da je malo vočnjaka ograđeno ( bar po prići i slikama ), a to je jako bitno u prvih par godina, pa mislim da je bolje uložiti u ogradu nego u skupi traktor . također imam jednu parcelu ograđenu a jednu ne i na toj neograđenoj parceli non stop imam kojekakvih problema kojih nema kod ograđene parcele . krajnji rezultat problematike je da svake godine moraš dosađivati vočnjak i sad ih imam svih veličina i od 2m i malih i praznih mjesta

osim toga nije loše uložiti i u navodnjavanje ( ako se več misli pametno novac potrošit ) jer također sam imao velike štete od suše . zakačiš poslije sadnje dvije sušne godine i ode 30% nasada

sad će me trgovci traktorima razapeti :roll:

A

atomizer

Guest

dečki sve to stoji oko tih ušteda kak govorite i špekulacije oko traktora i mehanizacije.ali nije to baš sve tako kako i govorite.pravilo je uvijek bilo kako ti rastu poljoprivredni resursi tako to moraš i mehanizacijski adekvatno pratiti.svaki biznis se treba unaprijed planirat i znati kojim novcima raspolažeš da češ to moči sve kvalitetno odraditi barem u fundamentalnim stvarima.najgore je biti instant poljoprivrednik.bez alata nema zanata! to je kao kad usporedite bušilice einhell i makita.naizgled i po težini isto izgledaju a cijena nebo i zemlja.svak treba svoje gabarite odmjeriti i znat svoje mogučnosti i prohtjeve.

Nixa

Član
Tu od
24 Kol 2008
Poruka
253

Dečki pozdrav, zadnjih dana se dosta radilo pa me nije bilo i nisam vidio sve nove postove.
Kobac, slažem se sa tobom a i "atomizer" dobro govori.
Morat ću kupiti neki traktor koji se može nositi sa veličinom površine.
Kad ljeto prođe, oglasnik, njuškalo... i put pod noge kako Mike kaže.

Jedino čega se ja plašim da ovaj val ljeske koja će uskoro doći u puni rod iz "naših" nasada
nećemo nigdje moć plasirat. A i ako bude značajnijih otkupljivača nekako sumnjam da
će to biti one cijene s kojima smo računali kad smo radili prve računice.

Jedna stvar koja me još zabinjava je ta da ako stvari budu išle preko udruga koje se formiraju
što mislim da je jako dobro ustvari jedini način, kako će se moći garantirati kvaliteta kad
će ti lješnjaci dolaziti iz valjda 20-tak različitih nasada :?:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

U potpunosti potpisujem ovih par postova sto ih kobac napisa ;)
Treba nastojati troskove smanjiti sto je moguce manje jer prihodi su uvijek upitni, a narocito ako se radi o necemu sto realne prihode moze donesti nakon 7-8 (ili 10) godina. Ja sam lani kupio novog IMT539 i to zbog dva razloga:
1. mogucnost servisiranja (taj traktor ili njegovu bracu 533, 540, 542 u mom selu ima valjda 70% domacinstava)
2. cijena : kao novi je bio medju najjeftinijima, a kad se odbiju kapitalna (dobio sam ih bez ikakavih urgencija za 11 mjeseci) i PDV ispao me kao i polovni stari 20 godina (ocuvani ali ipak odradili puno sati)

Prema svemu sudeci taj traktor ce mi moci moje ljesnjake (cca 5 Ha) obradjivati sigurno 7-8 godina. Nakon toga cu vidjeti sto dalje. Ili ce ostati jedini traktor pa raditi ono sto moze ili ce se prodavati i kupovati pravi vocarac. makar, izkreno receno, mislim da traktor tih gabarita i snage apsolutno meze raditi i u starim ljesnjacima. I to 99% posla na povrsini i od 10Ha.

osobno mislim da je za mladi vocnjak do 10-15 Ha lijeske mozda neisplativo inzistirati na prednjem kardanu i hidraulici (o klimi i filterima kabine da i ne govorim). Takodjer mislim da je 15.000 eura puno samo za (pocetni) traktor. Mislim da je za te novce efikasnije kupiti i traktor i atomizer i vinogradarskii plug (ili kultivator kao sto sam ja kupio) i malcer, dakle prakticno sve za "dotjerati" nasad do prvog zamjetnijeg uroda.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...ne znam točno, nije baš možda za temu o traktorima, ali nadovezat ću se s pitanjem vezanim za kapitalna ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju. Ukratko: bio u lokalnom uredu polj. savjetodavne službe da se raspitam o povratu sredstava za kapitalna ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju. I gospođa me pita što želim kupiti i odgovorim joj da planiram kupiti kombi za prijevoz voća. I ona ispali kao iz topa: "To ne spada u poljoprivrednu mehanizaciju!" i dade mi nekakav pravilnik u kojemu sam između ostaloga našao podatak da ministarstvo poljoprivrede sufinancira preradu postojećeg kombi vozila ili kamiona u hladnjaču. I pitam je tko je tu sada lud: ja koji želim kupiti novi namjenski kombi za prijevoz voća (hladnjaču) ili onaj koji je pisao pravilnik i sufinancira preradu starih krama u hladnjače?
...i pošto niti sama nije bila načistu dade mi par brojeva u ministarstvu na koje se nitko ne javlja i još mi kaže: "Eto, nisam sigurna sufinancira li ministarstvo nabavku takvih vozila, Vi podnesite zahtjev pa ako Vam odobre..bla, bla..." Pa pitam se zašto onda oni sjede u tim uredima, a ako već ne znaju odgovor nije li njihova DUŽNOST raspitati se i dati konkretan i točan odgovor? A nisu mali novci u pitanju... :scratch

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Bojim se da je zena u Savjetodavnoj u pravu. I ja sam to citao is tvarno mi bilo smijesno. Mozes dobiti kapitalna za ugradnju novog rashladnog sustava u staru kramu, ali ne mozes kupiti novi specijalizirani kombi. jedino sto mozes je kupiti obicni kombi, a onda naknadno ugraditi hladjenje i onda samo na to hladjenje traziti i dobiti kapitalna (prema trenutno aktalnom pravilniku). I mozes kupiti polovni ribarski brod, a ne traktor ili bilo koji prikljucak.
To je standardna glupost drzave. mali postotak ljudi mulja pa da bi kakti sprijecili da ta izuzetno mala skupina ljudi mulja zahebavaju sve ostale. (A oni koji muljaju muljati ce i dalje)
Sto se tice duznosti i znanja relevantnih ljudi.... stvari su nazalost takve kakve kakve jesu. HZPSS je zavod koji nije direktno pri Ministarstvu vec ga osniva Vlada. HZPSS se prvenstveno bavi agrotehnikom a sve ove stvari sto oni nerjetko rade vezano za savjetovanje o poticajima, kapitalnim, knjigovodstvu i inim stvarima u sustini i ne spada u njihov djelokrug posla. Njihovo je da npr. obidju nasad ili stoku i potvrde da je posao napravljen kako struka kaze. Novce daje ministarstvo i oni (HZSPS) na to nemaju uticaja. Problem je da su propisi kao propisi pisani na vrlo rastezljiv nacin i nazalost ovise o trenutnoj procjeni nekog sluzbenika da nesto treba ili ne treba (mene su jednom prigodom trazili "ovjerenu potvrdu". Donesao sam trazeni papir, a nisam imao energije ulaziti u rasprave kakva je to "neovjerena potvrda" :) Ako je potvrda onda ona nesto potvrdjuje i ne treba naglasavati da mora biti ovjerena jer ako nije ovjerena nije ni potvrda.

O

oljasi

Guest

Ja sam kupio novi IMT 539, koji sam prodao nakon godinu dana i kupio MF 3435 F.
I vrijedi svake lipe koja je plaćena za njega u odnosu na IMT, barem meni.
Gdje ima taj ppravilnik za kapitalna, može nekakav link?
Hvala i pozdrav.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: traktor za voćarstvo

Kontam kaže:
Drži se svog IMT 539 ništa bolje ti ne treba. Traktor od 50 000 eura bi trebao imati 90 ha voćnjaka. Čovjek koji prodaje strojeve za međurednu obradu u voćnjacima i vinogradima, je rekao da njegov stroj koji košta 16 000 kn sa ticalom, preporučeno je da obrađuje 50 ha. Sve je jasno. 539 pogotovo u višnji ti je dovoljan. Jedino ako te svrbe novci i ništa drugo te u životu nezanima, a što ćeš ga isplatiti sa višnjama na 4 ha...

koji je to stroj za medurednu obradu i kosta 16000kn ima slika negdje ili vise inf.

B

Balboa

Guest

Preporučam MF 320. Stari je model,ali pali. Uzeli smo ga nedavno, za 5ha voćnjaka. S kabinom. Ima 45ks. Za sada smo zadovoljni. Nakon početnog uhodavanja i sitnijih popravaka(od strane servisa-pod garancijom je) ide ko zmaj. I još će ti ostat paaara za novi auto ili sve moguće i nemoguće priključke. Ona cifra ti se nikako nebi isplatila, ni tebi ni tvojim unucima..ajd

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

krki kaže:
Kontam kaže:
Drži se svog IMT 539 ništa bolje ti ne treba. Traktor od 50 000 eura bi trebao imati 90 ha voćnjaka. Čovjek koji prodaje strojeve za međurednu obradu u voćnjacima i vinogradima, je rekao da njegov stroj koji košta 16 000 kn sa ticalom, preporučeno je da obrađuje 50 ha. Sve je jasno. 539 pogotovo u višnji ti je dovoljan. Jedino ako te svrbe novci i ništa drugo te u životu nezanima, a što ćeš ga isplatiti sa višnjama na 4 ha...

koji je to stroj za medurednu obradu i kosta 16000kn ima slika negdje ili vise inf.
Ima, kad nađem skeniram i stavim.

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437

djuka kaže:
Pomagajte iskustvom!
Počeo sam se baviti voćarstvom na 4 ha višnjom i malinom. Imam traktor imt 539 koji mi je preslab a i nepouzdan u zadnje vrijeme pa bi kupio novi. Uzeo bi nešto 45-55 konja, ali nešto jeftinije npr: kinezi eurowolf, yto ili IMT-a.
Za imt-a svatko ima svoju teoriju dali valja ili ne valja, a za kineze nisam ništa čuo iz prve ruke samo po chatovima i od trgovaca a tome mi nije za vjerovati.
Zanima me i koja je računica kupnje traktora za voćarstvo od 50 000 eura, koliko to zemlje mora obraditi?
Kakav ti je teren Đuka....koje priključke misliš koristit?.....Ja sam za vinograd uzeo Same solaris 55 i za sada sam prezadovoljan....došo me je 155000 kn....Imam i 539 ali to nije traktor za taj posao.....za vinograd pogotovo....ako je malo brdovito obavezno prednja vuća.........Otkuda si?

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136

I ja sam nedavno kupio traktor za voćarstvo....ali moj izbor je bio VTZ ,iako se kod mene prodaju IMT sa popustom od 2000 eur i uz subvencionisane kredite vlade.Mozda bi vredelo razmisliti o VTZ modelima 2048A. moguće mu je štelovati osim širine i visinu ( i to tri položaja ) Ima prednji pogon i nekih 53 KS . A sigurno je kvalitetniji od Kineza kao što je Tuber (Dong Feng sa Lombardini motorom i hrvatskom plastikom na sebi )pogledaj izbor modela na:
http://www2.vtsnet.ru/vtz/vtf/home.htm
http://www.avtomash.ru/pred/vtz/t30a80.htm
http://www.youtube.com/watch?v=cdzKDpZC ... dded#at=15
http://www.youtube.com/watch?v=Qd7EN0DbVss

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136

obzirom na cenu.....mislim da vredi svaku paru koju dadoh....Robustan, jak ali trazi malo pažnje jer se sve šteluje mehanički.Uostalom na ovom forumu pod "Ostali traktori" postoji i forum "Vladimirec" pa mozete procitati kakva su iskustva i ostalih vlasnika u odnosu na IMT.

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136

Svaki Vladimirec ima tri stepena podesvanja visine : nisko,srednje i visoko i sirinu u rasponu od 1200 do 1500mm.Ako se tome doda potpuno zatvorena kabina sa ventilacijom (narocito pogodna za prskanje atomizerima ,jer kabinu drzi pod natpritiskom pa zrak ne moze ulaziti spolja)i grejanjem,plivajuca hidraulika ,8 brzina napred i 6 u nazad,rucica reverzora,dekompresor za olaksano paljenje i td. Sve u svemu citav niz prednosti u odnosu na IMT a uz to je dosta jevtiniji za odrzavanje,manje trosi goriva ...ima tegove napred ...i nikada se ne propinje !Pre ce se ukopati zadnjim tockovima.Kao polovan se moze nabaviti po bagatelnim cenama, a ni nov nije preskup kao traktori za zapada.Ako ipak nekome treba jaci traktor tu su i vocarski Belarusi :

8011lhq.jpg

pict1131xc2.jpg

lfoto1154.jpg

ova dva poslednja imaju motore Lombardini (Italy) i provereno robusnu MTZ mehaniku.

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136

Kada sam ga kupio (rabljenog)bio je na fabrickom "srednjem " podesavanju (visina 2600mm) i izgledao je ovako :

pb020019.jpg

a kada sam ga spustio na "nisko" podesavanje ,sada izgleda ovako:

pb110021y.jpg

mozda je kabina i sediste i dalje visoko u odnosu na IMT,ali je teziste traktora jako nisko !Sada je visok 2400 mm

4

4fun

Guest

a što je sa new holland voćarskim traktorima

po meni najbolji voćarski traktori

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136

pa nista....jel imas para za bacanje ? Ja sam ovaj platio 2400.- eur ,odradio je tek 770 h, delova ima u izobilju i nisu skupi,(primera radi...nova pumpa hidraulike 30.-eur) Za potrebe rada u vocnjaku,radice godinama uz dobro odrzavanje.
Postoji li nesto puno bolje sto sam mogao kupiti za iste pare ? mislim da ne !Cak je i Tomo Vinkovic od 30 KS na trzistu skuplji za nekih 1000 eur...u puno losijem stanju ! New Holland, Same slaris, Goldoni...i sl. sve je to lepo,ali za koje novce ?a delovi...servisi...odrzavanje? Cak i da ga kupim....sta sa njim ?Novac je ipak potreban i za neke druge stvari,a posao koji odrade je isti !

Najnoviji postovi

Na vrh