KOd nas u Istri je bilo sličnih problema oko krađe sadnica maslina (ljeske ima na svakoj zapuštenoj njivi pa nema potrebe krasti), i onda su vlasnici nakon sadnje bojom bojali stabla.Pozdrav, planiram sa dvojicom prijatelja saditi nasad lijeske, sljedeću jesen .... kada ste posadili nasad da li ste imali problema sa tim da su vam ljudi krali sadnice. Pitam to jer važemo postaviti ili ne ogradu, a na 1ha to je dosta troška, a opet ako ljudi pokradu sadnice to je isto veliki trošak.
Zahvaljujem se svima na odgovorima, pogotovo ovo oko bojenja stabala je jako zanimljivo, vrjedilo bi pokušati. Baš sam sada zvao za cijenu sadnice orahovicu, kažu da je dvogodišnja 16kn plus pdv, a trogodišnja 18kn plus pdv. Sada kad sam čitao sa početka ove teme o lijesci sječam se da se pisalo da je cijena bila oko 10kn plus pdv kod gosp. Vlade Molusa i bio je priložen ovaj broj 043/335442, sada me zanima jel cijena toliko drastično poskupjela, ili to Vlado Molus je sam svoj proizvođač pa je jeftinije puno.
Lijepi pozdrav cijeloj ekipi na forumu...imam parcelu od cca 180 x 35 metara i dugo sam razmišljao što bih s njom dok sasvim slučajno nisam došao na ideju lješnjaka....nemam apsolutno nikakvog iskustva, pa bih zamolio iskusne ako bi mi bili voljni pomoći svojim iskustvom ( čitam literaturu o lješnjacima, no volio bih čuti iz prve ruke..)...ono što me najviše interesira je kako/kad započeti tj. kad se lješnjak sadi i koje sorte je najbolje kupiti?..čitao da je najbolje u jesen, no nekako bi ispalo ishitreno da već sutra krenem u akciju a bez kvalitetne pripreme projekta nasada, pa me inetersira bih li fulao da krenem saditi u proljeće? Ima li možda netko sličnu parcelu da mi pomogne oko kalkulacije financija? Svi savjeti doborodošli!
Bez kvalitetne pripreme definitivno ne. Stara narodna kaže: "dobro pripremljen posao je već pola odrađen posao" pa se toga držiLijepi pozdrav cijeloj ekipi na forumu....nekako bi ispalo ishitreno da već sutra krenem u akciju a bez kvalitetne pripreme projekta nasada,
Sadnja u proljeće je dosta rizična; može uspijeti ali mora biti dovoljno vlage/kiše (ili mogućnost natapanja), ali isto tako je problem ako nastupi i previše kiše, jer će blato biti dugo nećeš uspijeti na vrijeme posaditi, ili druga (puno skuplja) opcija su sadnice u kontejneru (nisi toliko limitiran za točan termin sadnje.pa me inetersira bih li fulao da krenem saditi u proljeće?....
Evo, već ima prvi savjet... angel):Svi savjeti doborodošli!
Vezano uz tlo/lokaciju pazi da se ne radi o terenu na kojem leži voda (to lješnjak ne voli, pogotovo u vrijeme zimskog mirvanja) te pripazi na kiselost tla (svakako ćeš trebati bar osnovnu analizu tla). Lješnjak je kultura koja ne voli kisela tla, pa ako je tlo kiselo ne gine kalcifikacija prije sadnje, te kasnije redovito dodavanje kalcija....Najprije se zahvaljujem na konstruktivnom odgovoru...dakle, radi se o oranici na kakvih 250mnv, cca 180 x 35 m....parcela stoji cca 5 godina neiskorištena
Ne zaboravi "motikan", ručni poluautomatski model, pogotovo u prvim godinama :icon_e_biggrin:. Pogotovo u prvim godinama dok je nasad mlad, ne gine razgibavanje bar 2-3x godišnje :cool2:. Ništa strašnorofl):...Obzirom da se ne radi o prevelikoj parceli kosio bih flaxericom, brao ručno,
Probaj tu pitati, možda ste i susjedi: http://www.finoteka.com/ljesnjak_opg_krznar_damir/a uslugu rigolanja i gnojenja bih morao nekome platiti.
Lijeska podnosi kisela tla više nego alkalna, ph joj je od 6-8, a u dosta literature se navodi i od 5, a i bolje je da je tlo kiselije nego alkalnije, puno lakše se alkalizira tlo nego što se zakiseljava, a i u kiselom tlu javlja se puno manje fizioloških poremećaja na biljci jer ne dolazi ko kod alkalnog tla do blokade usvajanja različitih hranjivaVezano uz tlo/lokaciju pazi da se ne radi o terenu na kojem leži voda (to lješnjak ne voli, pogotovo u vrijeme zimskog mirvanja) te pripazi na kiselost tla (svakako ćeš trebati bar osnovnu analizu tla). Lješnjak je kultura koja ne voli kisela tla, pa ako je tlo kiselo ne gine kalcifikacija prije sadnje, te kasnije redovito dodavanje kalcija. /[/URL]
Samo me još zanima koji su od vas dizali ogradu, kolko to otprilike izađe trošak u kn za 1ha?