nikako.....Kako da izbijem vani klizne prstene bez da polomim rotor?
Nisu izrasli, montirani su na osovinu rotora u tvornici, dakle moguće je, ali...Kako da izbijem vani klizne prstene bez da polomim rotor?
Kaj god, ovo ti glupost malo žešča, "svi su doma tokari i puni bakra". Daj naj bar ti gluposti pisati. U dučanu se popikavaš po alternatorima na kile, naj forumaša krivo usmjeravati, molim te.Pretokari te prstene i onda napravi druge koje zagriješ i navučeš na te,
Nisu izrasli, montirani su na osovinu rotora u tvornici, dakle moguće je, ali...
Prvo provjeri gdje možeš nabaviti druge, za ugradnju na svoj rotor. Mene si sad "animirao" da malo istražim. Našao sam na brzinu ovo:
View attachment 91376
View attachment 91377
Dakle, teoretski može se, ako se zna kako i ako se ima što dobro za ugraditi.
Ako su na tvojem rotoru prstenovi utisnuti na "narovašenu osovinu rotora" ili po meni razumljivom "naradlanu", odlemiti žice, izvlakač i budeš ih skinuo.
Druge gore "samo nježno", pa zalotaš, zalemiš žice, provjeriš otpor rotora i otpor prema masi i to je to. Kako dugo bude držalo, samo Nebo zna, ovisi o bezbroj faktora.
Sve to danas ti se ne isplati, ima alternatora koji ne rade i samo čekaju da ih netko vrati na motor, oko tebe, ne na kg nego na tone. Nema računice u toj zafrkanciji, ali ako baš insistiraš uživaj i sretno.
Taj sam, nekoliko puta sam pokušavao ,desetak verglanja i k.... sobzirom da je kao i od kolege alternator moguće nabaviti jeftino. Poslije sam nabavio u rezervu nekoliko komada.Pa i ne baš, bakrenu žicu na bakreni prsten je mila majka.
Nije to isto kao zalemiti stari, debeli po presjeku, masni, pregrijani namot anlasera, na kolektor rotora anlasera, e tu več na ispitu padaju mnogi, večina, naročito sveznajuči...
Svi nisu "ti", ne zaboravi. 🙃Veli kolega da je alternator od golfa, jedinice ili dvojke, to je 99 posto Bosch. Ja bi to za sebe popravljal... uvijek, dok god ima dijelova za njega.
To složiš i onda ide narednih 30 let.
Ovi novi ako se ne pokvare pukne aluminijski dio....
Bojim se da izmjena kolektora nebu pomogla, tu je neki problem s diodama.
Ima kolektora, ja sam ga nema dugo mjenjal.
Kolektor i četkice reglera su jedna duža kava sa mlijekom.... i to ne morska kava, kontinentalna kava.
![]()
Da, Boschov je od 65A.Veli kolega da je alternator od golfa, jedinice ili dvojke, to je 99 posto Bosch. Ja bi to za sebe popravljal... uvijek, dok god ima dijelova za njega.
To složiš i onda ide narednih 30 let.