nikako.....Kako da izbijem vani klizne prstene bez da polomim rotor?
Nisu izrasli, montirani su na osovinu rotora u tvornici, dakle moguće je, ali...Kako da izbijem vani klizne prstene bez da polomim rotor?
Kaj god, ovo ti glupost malo žešča, "svi su doma tokari i puni bakra". Daj naj bar ti gluposti pisati. U dučanu se popikavaš po alternatorima na kile, naj forumaša krivo usmjeravati, molim te.Pretokari te prstene i onda napravi druge koje zagriješ i navučeš na te,
Nisu izrasli, montirani su na osovinu rotora u tvornici, dakle moguće je, ali...
Prvo provjeri gdje možeš nabaviti druge, za ugradnju na svoj rotor. Mene si sad "animirao" da malo istražim. Našao sam na brzinu ovo:
View attachment 91376
View attachment 91377
Dakle, teoretski može se, ako se zna kako i ako se ima što dobro za ugraditi.
Ako su na tvojem rotoru prstenovi utisnuti na "narovašenu osovinu rotora" ili po meni razumljivom "naradlanu", odlemiti žice, izvlakač i budeš ih skinuo.
Druge gore "samo nježno", pa zalotaš, zalemiš žice, provjeriš otpor rotora i otpor prema masi i to je to. Kako dugo bude držalo, samo Nebo zna, ovisi o bezbroj faktora.
Sve to danas ti se ne isplati, ima alternatora koji ne rade i samo čekaju da ih netko vrati na motor, oko tebe, ne na kg nego na tone. Nema računice u toj zafrkanciji, ali ako baš insistiraš uživaj i sretno.
Taj sam, nekoliko puta sam pokušavao ,desetak verglanja i k.... sobzirom da je kao i od kolege alternator moguće nabaviti jeftino. Poslije sam nabavio u rezervu nekoliko komada.Pa i ne baš, bakrenu žicu na bakreni prsten je mila majka.
Nije to isto kao zalemiti stari, debeli po presjeku, masni, pregrijani namot anlasera, na kolektor rotora anlasera, e tu več na ispitu padaju mnogi, večina, naročito sveznajuči...
Svi nisu "ti", ne zaboravi. 🙃Veli kolega da je alternator od golfa, jedinice ili dvojke, to je 99 posto Bosch. Ja bi to za sebe popravljal... uvijek, dok god ima dijelova za njega.
To složiš i onda ide narednih 30 let.
Ovi novi ako se ne pokvare pukne aluminijski dio....
Bojim se da izmjena kolektora nebu pomogla, tu je neki problem s diodama.
Ima kolektora, ja sam ga nema dugo mjenjal.
Kolektor i četkice reglera su jedna duža kava sa mlijekom.... i to ne morska kava, kontinentalna kava.
![]()