• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,379
Kako da izbijem vani klizne prstene bez da polomim rotor?
Nisu izrasli, montirani su na osovinu rotora u tvornici, dakle moguće je, ali...
Prvo provjeri gdje možeš nabaviti druge, za ugradnju na svoj rotor. Mene si sad "animirao" da malo istražim. Našao sam na brzinu ovo:

1000041574.jpg

1000041576.jpg

Dakle, teoretski može se, ako se zna kako i ako se ima što dobro za ugraditi.
Ako su na tvojem rotoru prstenovi utisnuti na "narovašenu osovinu rotora" ili po meni razumljivom "naradlanu", odlemiti žice, izvlakač i budeš ih skinuo.
Druge gore "samo nježno", pa zalotaš, zalemiš žice, provjeriš otpor rotora i otpor prema masi i to je to. Kako dugo bude držalo, samo Nebo zna, ovisi o bezbroj faktora.
Sve to danas ti se ne isplati, ima alternatora koji ne rade i samo čekaju da ih netko vrati na motor, oko tebe, ne na kg nego na tone. Nema računice u toj zafrkanciji, ali ako baš insistiraš uživaj i sretno.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,379
Pretokari te prstene i onda napravi druge koje zagriješ i navučeš na te,
Kaj god, ovo ti glupost malo žešča, "svi su doma tokari i puni bakra". Daj naj bar ti gluposti pisati. U dučanu se popikavaš po alternatorima na kile, naj forumaša krivo usmjeravati, molim te.

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
226
Nisu izrasli, montirani su na osovinu rotora u tvornici, dakle moguće je, ali...
Prvo provjeri gdje možeš nabaviti druge, za ugradnju na svoj rotor. Mene si sad "animirao" da malo istražim. Našao sam na brzinu ovo:

View attachment 91376

View attachment 91377

Dakle, teoretski može se, ako se zna kako i ako se ima što dobro za ugraditi.
Ako su na tvojem rotoru prstenovi utisnuti na "narovašenu osovinu rotora" ili po meni razumljivom "naradlanu", odlemiti žice, izvlakač i budeš ih skinuo.
Druge gore "samo nježno", pa zalotaš, zalemiš žice, provjeriš otpor rotora i otpor prema masi i to je to. Kako dugo bude držalo, samo Nebo zna, ovisi o bezbroj faktora.
Sve to danas ti se ne isplati, ima alternatora koji ne rade i samo čekaju da ih netko vrati na motor, oko tebe, ne na kg nego na tone. Nema računice u toj zafrkanciji, ali ako baš insistiraš uživaj i sretno.

potpisujem.....jer jednostavno nema računice.....

a i ako se i zamijene prstenovi i dalje nismo sigurni u ispravnost ostatka alternatora, ispravljačke diode, regulator napona.... itd.....

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,379
Pa i ne baš, bakrenu žicu na bakreni prsten je mila majka.

Nije to isto kao zalemiti stari, debeli po presjeku, masni, pregrijani namot anlasera, na kolektor rotora anlasera, e tu več na ispitu padaju mnogi, večina, naročito sveznajuči...

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
2,078
Ima dijelova za to,ali ima i boljih načina za potrošit vrijeme,a alternator kupit novi.

Prilozi

• IMG_20260119_171233.jpg
    IMG_20260119_171233.jpg
    24.4 KB · Pregleda: 7
  • IMG_20260131_164525.jpg
    IMG_20260131_164525.jpg
    39.1 KB · Pregleda: 7
  • IMG_20260201_125126.jpg
    IMG_20260201_125126.jpg
    42.2 KB · Pregleda: 7

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,501
Veli kolega da je alternator od golfa, jedinice ili dvojke, to je 99 posto Bosch. Ja bi to za sebe popravljal... uvijek, dok god ima dijelova za njega.
To složiš i onda ide narednih 30 let.
Ovi novi ako se ne pokvare pukne aluminijski dio....

Bojim se da izmjena kolektora nebu pomogla, tu je neki problem s diodama.

Ima kolektora, ja sam ga nema dugo mjenjal.
Kolektor i četkice reglera su jedna duža kava sa mlijekom.... i to ne morska kava, kontinentalna kava.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,391
Pa i ne baš, bakrenu žicu na bakreni prsten je mila majka.

Nije to isto kao zalemiti stari, debeli po presjeku, masni, pregrijani namot anlasera, na kolektor rotora anlasera, e tu več na ispitu padaju mnogi, večina, naročito sveznajuči...
Taj sam, nekoliko puta sam pokušavao ,desetak verglanja i k.... sobzirom da je kao i od kolege alternator moguće nabaviti jeftino. Poslije sam nabavio u rezervu nekoliko komada.
Kad sam malo razmislio moj lem je držao dok nije stao da bude prvi start na toj žici, kad je ona trebala potegnuti da krene jednostavno se otopilo.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,379
Veli kolega da je alternator od golfa, jedinice ili dvojke, to je 99 posto Bosch. Ja bi to za sebe popravljal... uvijek, dok god ima dijelova za njega.
To složiš i onda ide narednih 30 let.
Ovi novi ako se ne pokvare pukne aluminijski dio....

Bojim se da izmjena kolektora nebu pomogla, tu je neki problem s diodama.

Ima kolektora, ja sam ga nema dugo mjenjal.
Kolektor i četkice reglera su jedna duža kava sa mlijekom.... i to ne morska kava, kontinentalna kava.

Svi nisu "ti", ne zaboravi. 🙃

Na vrh