• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

Mat

Novi član
Tu od
13 Ožu 2018
Poruka
10
Pozdrav
Imam pitanje vezano za elektrode.
Obavljam doma raznorazne popravke i izrađujem prema potrebi neke manje zahtjevnije stvari. Koristim elektrodu EZ 11f jer je jedina dostupna u mojoj okolici. Zanima me koja bi bila bolja od ove da su zavari nešto kvalitetniji, npr. kod popravka prikolica. Koristim stari varstroj 135, sa njim sam probao E7018 ali nejde nikako.

dobrodol

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
95
Bilo koja Rutilna elektroda 6013 od 2.5mm ti je dovoljna za većinu stvari koje ćeš variti na imanju....
Elektrode 7018 su bazične, i one imaju drugačije karakteristike....
Evo jednog poučnog videa o tome pa se edukuj....

gost1975

Član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
87
Pozdrav
Imam pitanje vezano za elektrode.
Obavljam doma raznorazne popravke i izrađujem prema potrebi neke manje zahtjevnije stvari. Koristim elektrodu EZ 11f jer je jedina dostupna u mojoj okolici. Zanima me koja bi bila bolja od ove da su zavari nešto kvalitetniji, npr. kod popravka prikolica. Koristim stari varstroj 135, sa njim sam probao E7018 ali nejde nikako.
ez11f-e6013 je debelo oblozena rutilna, mozete probati tanko oblozene 6013. Inace za taj aparat su stari majstori davali prednost ez-8rc; nisam probao samo znam da je na mojem esab aparatu dosta vise prskala kuglice, ali ju mozete voziti prema gore i prema dolje bez problema.
Na tom aparatu 7018 ne radi, treba 70v dc i tobolec da su elektrode suhe i predgrijane.
Slobodno pitajte dalje jer mislim da ste tek na pocetku okolokucnog zavarivanja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,796
Idu bazične i z nižim naponom i bez predgrijavanja, samo ih je malo teže vužgati na početku ;)
Kad se zagriju dalje ide lakše (kak i pri saki ženi) :D

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,029
Oznaka hemijskog sastava je osnovna oznaka i nju bi bilo pozeljno pratiti ko želi neke razlike u zavaru. Pod oznakom 6013 ima negdje oko 4 vrste elektroda koje se po hemijskom sastavu razlikuju ali i po zateznoj čvrstoći. Isto tako i EZ 11 ima činimi se 4 vrste.
zavisi ko je proizvođač, neki koristi svoje oznake koje su skoro nepoznate.
Ima negdje sam postavljao tabelu oznake od nekih proizvođača.

Na vrh