• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,418
Ja sam uzeo sa ipotoolsa aparat...vari i elektrodu i žicu, punjenu, može i co2...
Ima funkcija i za tig
Elektrodu vari odlično, jedino što sa punjenom žicom nije nešto idealno

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,163
Ako neće ići po "terenu",znači zatvoren prostor onda ti je co2 ok,a isto tako za tanke stvari zavarivati je možda zahvalnije.
Za elektrodu nebih išao ispod nekog esaba 150a.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,862
Iz vlastitog iskustva, preporučam ti jedan od Proinstalovih aparata.
Dobra garancija, mogućnost kupovanja dodataka po želji (gorionici, kabeli različitih duljina, pogoni na 1,2 ili 4 kotačića, plnovi i boce, pribor)... Aparat možeš probati prije kupnje...

Ovaj jednostavni, kojeg imam, može biti MIG/MAG, REL, s punjenom žicom, sa i bez plina, lift TIG, ima Arc force i Hot start, mali napon u mirovanju, 4 pogonska kotačića...
Kabeli su kupljeni po želji (masa 4m, bez kabela za elektrode jer ga imam, doplaćen polikabel 6m....).
Manjeg je kupil kolega koji se bavi ozbiljnijom bravarijom, z njim povaril krovište za radionu...veli da je prezadovoljan.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,044
Neograničen, samo ne bih volio platiti nešto što neću nikad koristiti.
Ti najbolje znaš dali ćeš imati potrebe nešto vatiti ili ne. Pored potrebe da se nešto zavari koliko je to kvalitetno, mnoge poznajem koji slično imaju potrebu ali nemaju rutinu i neodrade to onako kako bi trebalo ili željeli pa izgube volju. Ako pricamo o aparatu svestranon (za više vrste metala) onda ništa od hobi varijanti. Može samo doći u obzir crni čelik u rel i mig, ostalo bez pulsa ništ. Industrijski aparati su druga priča, a cijenu ozbiljne.
Iz vlastitog iskustva, preporučam ti jedan od Proinstalovih aparata.
Dobra garancija, mogućnost kupovanja dodataka po želji (gorionici, kabeli različitih duljina, pogoni na 1,2 ili 4 kotačića, plnovi i boce, pribor)... Aparat možeš probati prije kupnje...

Ovaj jednostavni, kojeg imam, može biti MIG/MAG, REL, s punjenom žicom, sa i bez plina, lift TIG, ima Arc force i Hot start, mali napon u mirovanju, 4 pogonska kotačića...
Kabeli su kupljeni po želji (masa 4m, bez kabela za elektrode jer ga imam, doplaćen polikabel 6m....).
Manjeg je kupil kolega koji se bavi ozbiljnijom bravarijom, z njim povaril krovište za radionu...veli da je prezadovoljan.
Neznam ništ o tom aparatu, ali ako nema puls, ograničen je na crni čelik i inox. Mada pocetnici nemogu obojene ni variti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,862
...Neznam ništ o tom aparatu, ali ako nema puls, ograničen je na crni čelik i inox. Mada pocetnici nemogu obojene ni variti.
Da, nema puls, jer mi ne treba. Aluminij ne mislim zavarivati, a nemam niti bocu za Ar, a niti iskustva.
Ima modela s pulsom, ali su skuplji.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,182
Ovaj gore iWeld ima pulse MIG, između ostalog...

Koliko takvi aparati realno vuku ampera iz utičnice?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,236
Za MIG aluminij trebaš >200 A
Za REL aluminij trebaš moža oko 60A (ovisi o promjeru elektrode)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,862
OVDJE imaš podatke za oba modela, pa usporedi.
iWeld 205 ima puls, ali je nazivno slabiji od Cromiga i ima slabiji gorionik (150 vs 240A).
Od bitnih razlika Cromig ima VRD i napon praznog hoda od 70V u REL-u, dakle može raditi s nekim elektrodama koje modeli s manjim naponom nemru upaliti.

Ne nagovaram, ne savjetujem, samo navodim razlike.
Biraš ono kaj ti je važnije.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,044
Sve su to ipak hobi aparati. Radi to lijepo i može odraditi posla. Onda se vremonom širi potreba još komšiji nešto, pa nešto odraditi i za pare i takva aparat je vaģa. Zato ja nekako volim industrijske makar i starije modele koji su pristupačni. Svi ti su ok ali kad se uzme iz kvalitete onda je to druga priča.
Skoro je kolega kupio ewm 350 A mig-mag,tig -vig, vodeno hlađenje, sa vanjskim dodavačem, sinerđik, dupli puls. Zvao me da probamo stroj i pol.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,862
Štima, ali ovi su 1-fazni i prenosivi.
Za radionicu i ozbiljniji posel postoje i ozbiljniji aparati, koji nama, SSM, uglavnom ne trebaju.
Kad ih se preraste, završe na stalaži i kupuju se jači/bolji…
Imam klasičnog 3f Varmiga 230 i ručno napreavljeni REL s ispravljačem…ali uz ovog univerzalnog, rijetko se koriste.

Najnoviji postovi

Na vrh