• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

Mat

Novi član
Tu od
13 Ožu 2018
Poruka
10
Pozdrav
Imam pitanje vezano za elektrode.
Obavljam doma raznorazne popravke i izrađujem prema potrebi neke manje zahtjevnije stvari. Koristim elektrodu EZ 11f jer je jedina dostupna u mojoj okolici. Zanima me koja bi bila bolja od ove da su zavari nešto kvalitetniji, npr. kod popravka prikolica. Koristim stari varstroj 135, sa njim sam probao E7018 ali nejde nikako.

dobrodol

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
95
Bilo koja Rutilna elektroda 6013 od 2.5mm ti je dovoljna za većinu stvari koje ćeš variti na imanju....
Elektrode 7018 su bazične, i one imaju drugačije karakteristike....
Evo jednog poučnog videa o tome pa se edukuj....

• Like
Reactions: H&S

gost1975

Član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
87
Pozdrav
Imam pitanje vezano za elektrode.
Obavljam doma raznorazne popravke i izrađujem prema potrebi neke manje zahtjevnije stvari. Koristim elektrodu EZ 11f jer je jedina dostupna u mojoj okolici. Zanima me koja bi bila bolja od ove da su zavari nešto kvalitetniji, npr. kod popravka prikolica. Koristim stari varstroj 135, sa njim sam probao E7018 ali nejde nikako.
ez11f-e6013 je debelo oblozena rutilna, mozete probati tanko oblozene 6013. Inace za taj aparat su stari majstori davali prednost ez-8rc; nisam probao samo znam da je na mojem esab aparatu dosta vise prskala kuglice, ali ju mozete voziti prema gore i prema dolje bez problema.
Na tom aparatu 7018 ne radi, treba 70v dc i tobolec da su elektrode suhe i predgrijane.
Slobodno pitajte dalje jer mislim da ste tek na pocetku okolokucnog zavarivanja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,804
Idu bazične i z nižim naponom i bez predgrijavanja, samo ih je malo teže vužgati na početku ;)
Kad se zagriju dalje ide lakše (kak i pri saki ženi) :D

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,030
Oznaka hemijskog sastava je osnovna oznaka i nju bi bilo pozeljno pratiti ko želi neke razlike u zavaru. Pod oznakom 6013 ima negdje oko 4 vrste elektroda koje se po hemijskom sastavu razlikuju ali i po zateznoj čvrstoći. Isto tako i EZ 11 ima činimi se 4 vrste.
zavisi ko je proizvođač, neki koristi svoje oznake koje su skoro nepoznate.
Ima negdje sam postavljao tabelu oznake od nekih proizvođača.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,165
Što bi preporučili za mene kao hobista koji će povremeno variti čelik na otvorenom, neki crni Parkside ili ovaj iWeld što ga je Ključ 13 recenzirao?

Znači ciljam na žicu s prahom ili elektrodu. CO2 sumnjam da ću koristiti u svojim uvjetima, možda negdje na terenu pa je ta opcija dobrodošla, ali ne i neophodna.

Ograničen sam na monofaznu struju pa uzmite to u obzir.

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,415
Ja sam uzeo sa ipotoolsa aparat...vari i elektrodu i žicu, punjenu, može i co2...
Ima funkcija i za tig
Elektrodu vari odlično, jedino što sa punjenom žicom nije nešto idealno

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,160
Ako neće ići po "terenu",znači zatvoren prostor onda ti je co2 ok,a isto tako za tanke stvari zavarivati je možda zahvalnije.
Za elektrodu nebih išao ispod nekog esaba 150a.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,804
Iz vlastitog iskustva, preporučam ti jedan od Proinstalovih aparata.
Dobra garancija, mogućnost kupovanja dodataka po želji (gorionici, kabeli različitih duljina, pogoni na 1,2 ili 4 kotačića, plnovi i boce, pribor)... Aparat možeš probati prije kupnje...

Ovaj jednostavni, kojeg imam, može biti MIG/MAG, REL, s punjenom žicom, sa i bez plina, lift TIG, ima Arc force i Hot start, mali napon u mirovanju, 4 pogonska kotačića...
Kabeli su kupljeni po želji (masa 4m, bez kabela za elektrode jer ga imam, doplaćen polikabel 6m....).
Manjeg je kupil kolega koji se bavi ozbiljnijom bravarijom, z njim povaril krovište za radionu...veli da je prezadovoljan.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,030
Neograničen, samo ne bih volio platiti nešto što neću nikad koristiti.
Ti najbolje znaš dali ćeš imati potrebe nešto vatiti ili ne. Pored potrebe da se nešto zavari koliko je to kvalitetno, mnoge poznajem koji slično imaju potrebu ali nemaju rutinu i neodrade to onako kako bi trebalo ili željeli pa izgube volju. Ako pricamo o aparatu svestranon (za više vrste metala) onda ništa od hobi varijanti. Može samo doći u obzir crni čelik u rel i mig, ostalo bez pulsa ništ. Industrijski aparati su druga priča, a cijenu ozbiljne.
Iz vlastitog iskustva, preporučam ti jedan od Proinstalovih aparata.
Dobra garancija, mogućnost kupovanja dodataka po želji (gorionici, kabeli različitih duljina, pogoni na 1,2 ili 4 kotačića, plnovi i boce, pribor)... Aparat možeš probati prije kupnje...

Ovaj jednostavni, kojeg imam, može biti MIG/MAG, REL, s punjenom žicom, sa i bez plina, lift TIG, ima Arc force i Hot start, mali napon u mirovanju, 4 pogonska kotačića...
Kabeli su kupljeni po želji (masa 4m, bez kabela za elektrode jer ga imam, doplaćen polikabel 6m....).
Manjeg je kupil kolega koji se bavi ozbiljnijom bravarijom, z njim povaril krovište za radionu...veli da je prezadovoljan.
Neznam ništ o tom aparatu, ali ako nema puls, ograničen je na crni čelik i inox. Mada pocetnici nemogu obojene ni variti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,804
...Neznam ništ o tom aparatu, ali ako nema puls, ograničen je na crni čelik i inox. Mada pocetnici nemogu obojene ni variti.
Da, nema puls, jer mi ne treba. Aluminij ne mislim zavarivati, a nemam niti bocu za Ar, a niti iskustva.
Ima modela s pulsom, ali su skuplji.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,165
Ovaj gore iWeld ima pulse MIG, između ostalog...

Koliko takvi aparati realno vuku ampera iz utičnice?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,177
Za MIG aluminij trebaš >200 A
Za REL aluminij trebaš moža oko 60A (ovisi o promjeru elektrode)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,804
OVDJE imaš podatke za oba modela, pa usporedi.
iWeld 205 ima puls, ali je nazivno slabiji od Cromiga i ima slabiji gorionik (150 vs 240A).
Od bitnih razlika Cromig ima VRD i napon praznog hoda od 70V u REL-u, dakle može raditi s nekim elektrodama koje modeli s manjim naponom nemru upaliti.

Ne nagovaram, ne savjetujem, samo navodim razlike.
Biraš ono kaj ti je važnije.

Najnoviji postovi

Na vrh