Ja sam danas upalil svog TV 419 nakon 4 dana i nije upalil od prve, trebalo mu jedno vrijeme, izmjeril sam napon na akumulatoru 12.8V, kad sam upalil traktor uz dodavanje malo gasa naraste na 14.1V. Nakon što je radil par minuta, ugasil sam ga i napon na akumulatoru je bil 13.3V i ponovno upalim uz malo gasa naraste na 14.1V. Moje je pitanje sad dal napon mora narasti do cca 14V kad traktor radi u rel gasu ili uz dodavanje gasa, jer očito je da regler radi kad učitanje kaže da puni. I nakon toga traktor upali iz prve, ko mina, al sad recimo nakon par dana napon na akumulatoru padne i opet bude verglao jedno vrijeme, zbog ćega se to dešava i da li netko zna zašto opada snaga akumulatora nakon određenog vremena?
Jer kolko ja znam dobar akumulator odnosno pun mora imati od 12,75-12,85V što je i mjerenje pokazalo i ako se ne varam sa padom temperature pada i kapacitet, negdje oko 10% na svakih 10 °C, no to je samo moje razmišljanje, možda sam u krivu, samo čudno mi je da mu sad treba jedno vrijeme da upali, pošto temperature još nisu tako niske, po takvom zimi na -10° nema šanse da ga pokrene.
Dal je netko od Vas imao sličan problem? Zahvaljujem.